Ovidiu Tender in insolventa   octombrie 18th, 2010

de Tania Ivan, Q Magazine

Pana si afaceristii din primele pozitii ale Top 500 au serios de suferit de pe urma crizei. Motivul? Multi dintre ei desfasoara afaceri cu statul, care a devenit unul dintre cei mai mari rau platnici. Un astfel de exemplu este S.C. Societatea de Intretinere si Reparatii Drumuri Timisoara S.A., firma controlata in proportie de 99% de Ovidiu Tender, care a intrat in insolventa din cauza faptului ca nu are cu ce sa isi achite datoriile catre creditori. In ciuda acestui fapt, omul de afaceri a declarat pentru Q Magazine ca balanta firmei este pozitiva intrucat are de incasat de la stat fabuloasa suma de 10.000.000 de lei.

La sfarsitul lunii trecute, Sectia Comerciala a Tribunalului Timis a decis demararea procedurii de insolventa in cazul societatii S.C. Societatea de Intretinere si Reparatii Drumuri Timisoara S.A., ca urmare a plangerii inaintate de mai multe societati care doresc recuperarea unor creante. Printre creditori se numara SC Baldini Severino SRL, SC Wolfoil Corporation SRL, SC NBG Leasing IFN SA si SC Lightstal SRL iar cererile lor au fost comasate in dosarul cu nr. 376/30/2010. SC Baldini Severino SRL a solicitat deschiderea procedurii de insolventa deoarece SC SIRD SA ii datoreaza suma de 148.808,04 lei, reprezentand contravaloarea unor facturi fiscale. In acelasi timp, firma in cauza este datoare cu 404.098,01 lei catre SC Lightstal SRL si cu 104.548,61 lei catre SC NBG Leasing IFN SA, cu care SC SIRD SA a incheiat noua contracte de leasing. „A formulat cerere de deschidere a procedurii de insolventa creditoare si SC Wolfoil Corporation SRL pentru suma de 277.021,32 lei, motivand ca debitoarea nu a inteles sa isi achite datoriile in ciuda demersurilor facute, datoria fiind certa, lichida si exigibila astfel cum rezulta din facturi, contract si extras de cont. A fost incheiata o conventie de esalonare a platii care nu a fost respectata in ceea ce priveste transele si scadentele”, se arata in sedinta Tribunalului Timis, in care se mai specifica: „Instanta admite cererea formulata de creditorii SC Baldini Severino SRL, SC Wolfoil Corporation SRL, SC NBG Leasing IFN SA si SC Lightstal SRL. Se deschide procedura de insolventa impotriva debitoarei S.C. Societatea de Intretinere si Reparatii Drumuri Timisoara S.A.” Prin intermediul sentintei a fost numit si un administrator judiciar si au fost fixate termene limita pentru depunerea declaratiilor de creante si pentru intocmirea raportului privind cauzele insolventei.

Cheltuie 7 milioane, incaseaza doar doua

Decizia instantei a putut fi atacata cu recurs, lucru care s-a si intamplat. „Situatia in acest caz este destul de incordata. Eu am luat primul contact cu conducerea societatii SC SIRD SA, care a atacat deja decizia instantei, considerand-o nedreapta. Impotriva acestei societati mai sunt formulate cerere de deschidere a procedurii de insolventa de catre alte firme, termenele fiind programate in cursul acestei saptamani. Procedura este de durata, in cazul acestui proces insolventa fiind deschisa abia la al patrulea termen pentru ca lucrurile au fost tergiversate foarte mult. SC SIRD SA nu a depus nicio intampinare, toate obligatiile fiind asumate verbal in instanta”, a declarat, pentru Q Magazine, Dan Puscas, lichidator judiciar, care a adaugat ca SC SIRD SA se afla intr-o situatie financiara extrem de delicata: „Societatea are nevoie de cel putin 7 milioane de euro lunar pentru a-si achita toate obligatiile contractuale dar ea nu are incasari decat de doua milioane de euro. In aceste conditii nu face decat sa adune datorii iar eu nu vad o redresare prea rapida a acestei societati. SC SIRD SA inregistreaza restante si la mai multe banci dar, in acest caz, s-a obtinut o amanare a platilor pana in primavara cand incasarile societatii se estimeaza ca vor mai creste. Trebuie sa se numeasca un administrator special in acest caz si lucrurile sa inceapa sa se miste. Faptul ca administratorii SC SIRD SA nu au solicitat singuri intrarea in insolventa in momentul in care au realizat ca au probleme financiare grave este o fapta penala.” Lichidatorul mai spune ca, in acest caz, impactul social este extrem de mare intrucat din cauza faptului ca SC SIRD SA nu reuseste sa isi achite datoriile catre creditori, sute de angajati risca sa isi piarda locul de munca: „Sumele datorate de SC SIRD SA reprezinta extrem de mult pentru societatile care au solicitat deschiderea procedurii de insolventa. Acestea risca chiar si falimentul iar angajatii lor ar putea ramane fara loc de munca”, a mai spus Dan Puscas, care a adaugat ca SC SIRD SA are in desfasurare doua contracte de 32 de milioane de euro, respectiv 14 milioane dar ca, la randul sau, are de recuperat datorii, de aceasta data de la statul roman. „Este o societate mare, conceputa bine care trebuie insa salvata cu un plan de redresare viabil”, a concluzionat lichidatorul.

„Nu voi lasa societatea sa se prabuseasca”

Potrivit Registrului Comertului, SC SIRD SA este detinuta in proportie de 99,9% de SC Tender SA, societatea omului de afaceri Ovidiu Tender. Actionarul majoritar al societatii a recunoscut, in exclusivitate pentru Q Magazine, ca SC SIRD SA are probleme financiare grave dar da asigurari ca nu o va lasa sa se prabuseasca. „Avem de incasat peste 10.000.000 de lei de la statul roman de pe urma contractelor pe care le-am incheiat dar nu putem recupera aceste creante. In momentul in care vom intra in posesia acestor bani ne vom achita toate datoriile. Deja am platit o parte din sumele pe care le datoram, am mai facut esalonari… Per total, balanta este pozitiva dar activitatea este blocata de aceasta situatie. Daca nu va mai exista alta solutie, in final, ne vom pune la adapostul legii insolventei. Eu sper ca, in scurt timp, sa fie promulgata legea, despre care vorbea zilele trecute premierul Emil Boc, si care va impiedica executarea silita a firmelor care au de incasat sume de bani de la stat. Nu vad deocamdata o iesire din aceasta criza. Nici vanzarea unei parti din actiunile societatii nu este o solutie pentru ca nu este nimeni interesat, in aceste vremuri, sa le cumpere. Am sperat ca 2009 a fost ultimul an de criza, apoi 2010, dar m-am inselat”, a declarat omul de afaceri Ovidiu Tender, care a adaugat: „Imi pare rau pentru creditori. Stiu ca este foarte greu si pentru ei si ii asigur ca vom face ce ne sta in putinta sa ne achitam datoriile. Imi imaginez ca unii nu au decat o singura afacere si se descurca foarte greu dar sunt vremuri dificile pentru toata lumea.” Ovidiu Tender a fost numit, in nenumarate randuri de presa, unul dintre „regii asfaltului” datorita contractelor extrem de mari pe care firma sa a reusit sa le castige de la Ministerul Transporturilor. Din cauza crizei din sistemul public, statul nu si-a mai putut plati datoriile, asa ca afacerea acestuia a fost adusa in pragul falimentului.

Fratii Cristescu s-au adresat instantei

Asa cum am mai specificat, acesta nu este singurul dosar de insolventa impotriva SC SIRD SA aflat pe rolul Tribunalului Timis. Potrivit unor surse bine informate, printre firmele care au formulat cereri in acest sens se afla si compania Bega Minerale Industriale, care face parte din grupul Bega controlat de fratii Marius si Emil Cristescu. Ei sunt proprietarii unui imperiu, administrand afaceri de succes in imobiliare, constructii si turism, fiind plasati pe primele locuri in topul celor mai bogati milionari romani, cu o avere estimata la 600 de milioane de euro. Bega Minerale Industriale extrage, prelucreaza si comercializeaza produse din marmura, teracota, cuarturi si bazalt. Termenul dosarului inaintat de Bega Minerale Industriale este la mijlocul lunii noiembrie.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii