Amendament-bomba al PSD la ordonanta creditelor: un an pasuire pentru datornici   octombrie 25th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Deputatul social-democrat Mugurel Surupaceanu a depus in aceasta saptamana, in ultima zi prevazuta legal, un amendament exploziv la celebra orodonanta privind contractele de credit pentru consumatori, care ar reprezenta, in cazul adoptarii de catre parlament, o solutie salvatoare pentru milioane de romani aflati in dificultate in ce priveste achitarea ratelor bancare.

Concret, deputatul propune instituirea unei perioade de pasuire de pana la un an pentru clientii care, din motive obiective, nu mai pot plati creditele la banca.
Astfel, la articolul 35 al proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, se introduce urmatorul alineat:

e) la cererea scrisa a consumatorului, banca accepta intreruperea contractului de credit, pentru o perioada  de maxim 12 luni, in baza unui act aditional semnat de ambele parti contractante. Prin actul aditional incheiat se stabileste de asemenea si prelungirea duratei contractului de credit cu perioada aferenta intreruperii contractului in asa fel incat durata perioadei de creditare sa nu se modifice. In perioada intreruperii contractului de credit, consumatorul nu plateste rate, dobanzi sau comisioane la creditul contractat.  Intreruperea poate fi de minim o luna de zile si poate fi  solicitata o data sau de mai multe ori dar ea nu poate depasi prin cumul perioada de 12 luni.

Autorul amendamentului explica motivul acestei propuneri prin aceea ca ”In practica s-a observat ca foarte multi consumatori se confrunta la un moment dat cu diverse probleme temporare (somaj, boala, reducere salariala, etc.)   care conduc la imposibilitatea partiala sau totala de a-si achita ratele sau dobanzile pentru o perioada limitata. In acest sens este necesar ca bancile sa acorde un termen de gratie in interiorul contractului de credit, pentru rezolvarea acestor probleme dupa care executia acestuia  se reia fara vreo modificare care sa afecteze vreuna dintre partile contractante”.

Proiectul de lege va intra marti in dezbaterea Comisiei de Buget-Finante, iar amendamentul PSD are mari sanse sa intre in vigoare, pentru ca e greu de imaginat ce parlamentari isi vor asuma misiunea sinucigasa, politic vorbind, de a respinge o propunere care ar salva, cum spuneam, sute de mii de romani de efecte devastatoare ale crizei cum ar fi pierderea locuintelor sau executarea silita a altor bunuri indispensabile traiului de zi cu zi.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii