Vernisaj: “Cesti cu plante de pe deal” de Stefan Caltia   noiembrie 5th, 2010

www.agentiadecarte.ro

Astazi, 5 noiembrie 2010, ora 18:00, la Galeria Posibila din Bucuresti are loc vernisajul expozitiei “Cesti cu plante de pe deal” de Stefan Caltia. De la ora 17:00, are loc o conferinta de presa si discutii, la care participa artistul, alaturi de Ana Wagner si Matei Caltia. Expozitia este deschisa in perioada 6 noiembrie 2010 – 29 ianuarie 2011. Curator: Matei Caltia.

Expozitia reuneste toate cele peste optzeci de obiecte de portelan create de Stefan Caltia in ultimii doi ani, si reprezinta un moment deosebit atat pentru creatia artistului cat si pentru domeniul picturii pe portelan de la noi. Pe langa acestea, expozitia prezinta si o serie de desene cu plante si vase, asezate intr-o atmosfera plina de parfum si natural. De asemenea, special pentru expozitie Stefan Caltia a realizat si un tiraj de 40 de litografii.

Expozitia se construiste in jurul unui proiect inedit atat pentru artist cat si pentru scena artistica din Romania.

Oarecum fireasca pentru cei ce ii cunosc opera, legatura dintre Stefan Caltia si vasele pictate asteptau provocarea de a iesi din suprafața pictata a tablourilor. Minutia si bucuria cu care picteaza plante, pahare de glajarie, vase de portelan sau fructe fac adesea din naturile sale statice adevarate alaiuri in care obiectele randuite pe etajere devin personaje, formele si decoratia lor definindu-le individualitatea. Vesmintele personajelor si vasele de portelan sunt in tablourile sale suprafetele predilecte pentru un desen vegetal ritmat bidimensional de inspiratie cel mai adesea bizantina. Ritmurile pe care le creeaza  dau nastere unei texturi noi, unice, de vegetal.

Atelierul de creatie Wagner si-a propus sa invite artisti importanti pentru a realiza o colectie de obiecte din portelan pictat manual. Ideea s-a nascut vazand cum procedeaza marile manufacturi de portelan din Europa care invita periodic mari artisti pentru a crea colectii inedite. Artistul invitat exploreaza astfel teritorii noi in creatia sa, iar universul portelanului se imbogateste cu amprenta unui mare creator.

“Prezenta lui Stefan Caltia alaturi de atelierul de creatie Wagner ne-a inspirat si ne-a intarit  increderea in a duce mai departe acest unic si rafinat proiect” a declarat Ana Wagner .

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii