Culcer, acuzata ca a premeditat discreditarea lui Paunescu   noiembrie 16th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Cazul Paunescu se amplifica de la o ora la alta: dupa ce siteul nostru a dezvaluit in premiera raportul Comisiei de Etica a TVR potrivit caruia se recunoaste ca postul public a incalcat deontologia profesionala, iata ca apar noi elemente, explozive, care ar putea baga TVR chiar intr-un proces rasunator cu mostenitorii marelui poet.

Concret, Comisia de Etica a trimis Consiliului de Administratie al TVR, acum o ora, un raport suplimentar care ar putea constitui dovada premeditarii in cazul emisiunii ”Ultima editie”, care l-a martelat pe Adrian Paunescu exact in ziua inmormantarii sale. Membrii comisiei au descoperit o postare semnata de Rodica Culcer in subsolul unui material publicat ieri pe siteul asymetria-anticariat de publicistul Petru Clej si intitulat ”Nu am nimic in comun cu Romania lui Paunescu”, postare care dovedeste ca emisiunea TVR a fost din start conceputa ca una anti-Paunescu.

Potrivit noului raport al Comisiei, ”In stransa legatura cu cazul emisiunii „Ultima editie” analizat de Comisia de Etica si Arbitraj, va supunem atentiei  un comentariu semnat cu numele „Rodica Culcer” si postat luni, 15 noiembrie la adresa: http://asymetria-anticariat.blogspot.com/2010/11/nu-am-nimic-in-comun-cu-romania-lui.html

rodica culcer: (15-11-2010 la 05:03)
”Foarte interesanta si binevenita atitudinea voastra fata de cazul AP. Am incercat si noi la TVR sa dam glas celor revoltati de cultul personalitatii sale, prin emisiunea in care a fost invitat Andrei Cornea, iar acum suntem prigoniti de PSD, prin oamenii lor din CA si din Comisia de etica a institutiei. Mai mult, Victor Ponta a cerut in plenul Parlamentului audierea intregii conduceri a TVR pentru modul in care a reflectat disparitia “marelui poet”.
Unde ma despart de tine si de analiza ta este in implicarea religiei ortodoxe in aceasta isterie: totul nu este decat o manevra a PSD, care a vrut sa-l transforme in martir al neamului si s-a folosit masiv de RealitateaTV si de Antene in acest sens. Desigur, aparitia presedintelui Basescu la catafalc a fost regretabila, dar asta nu schimba faptul ca totul, absolut totul, este o operatiune politica – ceea ce este foarte grav”.

Comisia de Etica afirma ca, ”in cazul in care semnatura se dovedeste reala – autorul comentariului respectiv incalca in mod flagrant mai multe prevederi ale Statutul ziaristului din SRTv  si prejudicaza imaginea institutiei.
Afirmatia ca in Comisia de Etica si Arbitraj s-ar afla „oameni ai PSD” este de o gravitate extrema: in masura in care s-ar dovedi intemeiata, jurnalistii respectivi ar fi pasibili de desfacerea contractelor de munca. Amintim ca doamna Rodica Culcer a lansat acuzatii similare intr-un interviu neautorizat acordat cotidianului „Romania libera” in 9 februarie 2007, refuzand apoi sistematic sa prezinte dovezi si sa-i nominalizeze pe jurnalistii la care s-a referit. Din punctul nostru de vedere, reluarea acestor calomnii nu face decat sa-l descalifice definitiv – profesional si moral – pe autorul acestora. Din punct de vedere institutional, fapta ar trebui sanctionata potrivit normelor interne.
Din comentariul citat transpare ideea autorului ca prin invitarea domnului Andrei Cornea la emisiunea „Ultima editie” s-a incercat echilibrarea reflectarii mortii poetului Adrian Paunescu in audiovizualul romanesc. Cu alte cuvinte, grija autorului a fost ca presupusele excese ale televiziunilor mentionate sa fie  contrabalansate pe piata media de catre TVR. Este un calcul bizar, care sugereaza ca excesele unora sunt compensate de excesele altora. In plus, logica de mai sus ignora o norma profesionala elementara: datoria jurnalistului de a asigura echilibrul in interiorul propriului program.
Evident, comentariul de mai sus dovedeste ca dezechilibrul constatat in emisiunea „Ultima editie” din 7 noiembrie a fost unul asumat, din moment ce autorul postarii recunoaste ca anticipa si conta pe o anumita raportare a  invitatului fata de subiect.
Va rugam sa analizati daca aspectele mentionate respecta atat Statutul ziaristului din SRTv, cat si celelalte norme interne” este recomandarea Comisiei catre Consiliul de Administratie.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii