Misterul 10 TV: Radu Moraru – promovat sau ingropat?   noiembrie 30th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

RCS&RDS a depus la CNA  dosarul prin care solicita licenta audiovizuala  pentru mult trambitata televiziune generalista 10 TV, care, daca va primi acordul Consiliului, va fi lansata in luna decembrie. Povestea ridica, insa, anumite semne de intrebare, in special dupa ce aflam, din dosarul respectiv, valoarea investitiei initiale, de numai 1,17 milioane de euro.

Pentru un colos ca RCS&RDS, al carui enigmatic patron, Zoltan Teszari, are o avere de vreun miliard de euro, si nu a ezitat sa contracteze acum vreun an, un imprumut bancar de 500 de milioane de euro, suma in cauza e, de-a dreptul, o jignire. O investitie de numai doua ori mai mare, daca vreti, decat Party TV (500.000 de euro) a lui Costi Ionita sau decat  Bah TV (600.000 de euro), televiziunea de nisa a minoritatii rrome.

Grila de programe e, si ea, ciudata, pentru o televiziune generalista: 50% filme, 50% divertisment, si undeva, facuta sandvis, emisiunea ”Nasul” a lui Radu Moraru, 6 zile din 7, 3 ore pe zi, inclusiv duminica. Postul nu va avea nici macar programe de stiri, structura sa aducand, cel mai bine, cu cea a National TV, strigoiul presei audio-vizuale de la noi. Patronii noului post sustin ca vor investi, pe viitor, cca.3,5 milioane de euro anual in 10 TV, o suma de asemenea ridicola pentru un post generalist, daca e sa comparam, spre exemplu, cu investitia de 75 de milioane de euro pentru urmatorii cinci ani, anuntata de noul management de la Realitatea TV, care e post de nisa.

Probabil ca cea mai mare problema pe care o va avea noua televiziune va fi preluarea ei doar de catre compania mama RCS&RDS, pentru ca regula must carry a CNA nu i se poate aplica, iar adversarii de la UPC, numarul unu national la abonamente de cablu, ori Romtelecom nu au niciun motiv sa faca jocurile lui Teszari. Se stie ca magnatul maghiar a dus o politica extrem de agresiva in ultimii ani, inclusiv prin celebra cumparare a meciurilor ligii intai, tocmai pentru a-si slabi competitorii, lucru partial reusit.

Practic, Radu Moraru, cea mai puternica voce din media favorabila lui Traian Basescu si PDL,  isi va continua emisiunea care l-a facut celebru intr-un sever con de umbra, pe langa care ratingul scazut al B1TV va parea o dulce si placuta amintire. Nu vrem sa o dam pe teoria conspiratiei, dar e greu sa nu te intrebi daca nu cumva, prin lansarea acestui post cu investitie de mic litraj nu s-a urmarit, cumva, exact scoaterea din prim-plan a avocatului prezidential Moraru si daca da, oare cine i-a copt-o lui Basescu? Amicii lui Teszari din UDMR, cei de la PSD-PNL sau alte cercuri oculte pe care nu le banuim, deocamdata?

Oricum ar fi, si aceasta miscare se inscrie in febrilul proces de reasezare politica a media de la noi, inceput nu demult, si care prefateaza tumultosul an electoral 2012. Se anunta si alte framantari in lunile urmatoare, cel putin la fel de spectaculoase.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii