Comunele, sah la…orase!   decembrie 6th, 2010

Emil-Danut Gabar

S-a dat startul Concursului National Scolar de Sah “Elisabeta Polihroniade”!

Sambata 20 noiembrie, ora 10.00, în comuna Beresti-Tazlau, initiatorii Elisabeta Polihroniade si Emil-Danut Gabar au demarat o campanie denumita “Sahul în scolile satesti” pentru prima etapa. Scopul ei este atragerea copiilor de la sate catre sah si descoperirea unor reale talente.

Totul a început în comuna Beresti-Tazlau, unde o frumoasa surpriza avea sa se întample. Într-o comuna cu aproximativ 6000 de locuitori, la startul competitiei s-au aliniat 90 de copii din clasele I-VIII.

Foarte importanta  a fost implicarea primarului Dumitru Tulpan, o gazda minunata, care în 3-4 zile, împreuna cu cativa inimosi profesori ai comunei, au reusit sa adune la start mai multi copii decat ne-am fi asteptat, prevestind avalansa ce va urma.

Remarcabil a fost faptul ca cei 90 de copii nu au facut doar act de prezenta ci au jucat cu adevarat sah.

Prezenta doamnei Elisabeta Polihroniade si a celor doi arbitri internationali, Radu-Catalin Chirila si Haralambie Candea – unul dintre cei mai experimentati arbitri, a facut ca aceasta competitie la nivel de comuna sa se ridice la standardul oricarei finale nationale de juniori a Romaniei.

Remarcabil este faptul ca acesti copii stiau sa joace sah fara ca în comuna sa existe instructori de specialitate.

Redam mai jos traseul parcurs în cele 11 localitati cu un total de aproximativ 1000 de  scolari participanti la aceasta competitie:

20 noiembrie, Beresti-Tazlau – 90 copii (Tulpan Dumitru, primar)

26 noiembrie, Balcani – 213 copii (Vasile Rata, primar)

27 noiembrie, Scorteni – 59 copii (Mircea Ambarus, primar)

29 noiembrie, Solont – 48 copii (Adam Spiridon, primar)

29 noiembrie, Strugari – 44 copii (Vasile Rotariu, primar)

30 noiembrie, Magiresti – 47 copii (Ionica Cada, primar)

2 decembrie, Zemes – 100 copii (Ioan Selaru, primar)

2 decembrie, Ardeoani – 83 copii (Victor Diaconu, primar)

3 decembrie, Poduri – 50 copii (Ioan Dobrovat, primar)

3 decembrie, Parjol – 84 copii (Dorinel Horghidan, primar)

In urma acestui maraton s-au desemnat cei 80 de campioni ai comunelor (40 fete si 40 baieti), care în etapa a II-a s-au confruntat pe 4 decembrie cu elevii scolilor din municipiul Moinesti.

4 decembrie, Moinesti – 158 copii (Viorel Ilie, primar)

Dupa o lupta apriga de cinci runde, ce a durat patru ore, au  rezultat cei 8 campioni ai municipiului Moinesti. Surpriza a fost aproape totala. Din cele 8 medalii de aur puse în joc, 6 medalii de aur au revenit copiilor din comune. Chiar si locurile 2-3 au fost cucerite majoritar tot de cei din comune.

Campionii:

Clasele I-II

Maris Daniel (Moinesti)

Parfene Gabriela (com. Parjol)

Clasele III-IV

Toma Andrei-Catalin (com. Scorteni)

Pintilie Denisa-Elena (com. Magiresti)

Clasele V-VI

Boaru Andrei-Marian (com. Beresti-Tazlau)

Ardeleanu Ana –Maria (com. Parjol)

Clasele VII-VIII

Ciacaru Vlad (com. Balcani)

Necula Roxana (Moinesti)

Prezenta acestor  aproximativ 1000 de copii a demonstrat ca la nivel national exista un potential urias, de cîteva sute de mii de copii, ce ar putea practica acest sport si atunci cu siguranta ca Romania ar putea avea un cuvant greu de spus în elita mondiala a sahului, asa cum a mai facut-o acum 20-25 de ani cand generatia de aur, echipa feminina olimpica a Romaniei, reusea sa se bata pentru aurul olimpic.

Anul viitor, în luna martie, cei 80 de campioni ai comunelor, cei 8 campioni ai municipiului Moinesti si elevii scolilor generale din municipiul Bacau se vor înfrunta, în etapa a III-a, pentru a desemna cei 8 campioni ai judetului Bacau.

In final tinem sa multumim celor 11 primari  mai sus mentionati si în mod special primarului din Beresti-Tazlau, Dumitru Tulpan, cel ce ne-a deschis drumul acestei importante competitii.

Si nu în ultimul rand, multumim deputatului Viorel Hrebenciuc si deputatului Vasile Gherasim (prin consilierul Iulian Busuioc),  pentru sprijinul acordat acestei etape a Concursului National Scolar de Sah “Elisabeta Polihroniade”.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii