Incurcate sunt caile UDMR   decembrie 11th, 2010

Marko Bela se retrage. Punct si de la capt. Altcineva ii va lua locul. Transpira din rasputeri Peter Eckstein-Kovacs, consilierul prezidential. Maghiarul transformat in trompeta sefului statului. Si ce daca pleaca Marko Bela? Si ce daca ii va lua locul x sau y? Ce se schimba? Care este viitorul UDMR? Va fi el liniar? Ramane UDMR batut in cuie la guvernare? Sau pot aparea surprize?

Dupa o criza economica, sociala, institutionala si morala de asemenea proportii, de obicei lucrurile se schimba. Se intampla sincope in istorie. Si este posibil ca schimbari majore – pe care, in definitiv, le asteapta cel putin 85 la suta dintre romani si opinia publica internationala – sa aiba efecte si asupra statutului si viitorului UDMR.

Din mai multe surse – carora, pentru moment, prefer sa le protejez identitatea – stiu ca se prefigureaza un scenariu politic inedit. PSD impreuna cu PC si cu PNL intentioneaza sa se inscrie la Tribunal ca persoana juridica. Aceasta procedura va da posibilitatea opozitiei sa candideze ca o coalitie. Estimarile facute arata ca aceasta coalitie, formata inca inainte de locale, va putea obtine circa 70 la suta din voturi. Conform Constitutiei, presedintele in exercitiu va fi obligat sa accepte primul-ministru si Guvernul ce vor fi desemnati de coalitie. Ce inseamna acest lucru?

Inseamna, in primul rand, sansa de a scapa de guvernele Basescu. O recastigare a credibilitatii. A sperantei. Posibilitatea, prin aplicarea altor politici, de relansare a Romaniei. Dar, in ceea ce priveste UDMR, pentru prima data in ultimii ani se deschide posibilitatea excluderii acestui partid de la guvernare. Ceea ce, in definitiv, este cat se poate de normal. Anormal este ca un partid, indiferent ca este sau nu etnic, sa se insurubeze vesnic la Palatul Victoria. Acest lucru nu este sanatos. Sanatoasa este alternanta. Inclusiv pentru UDMR. Exista perspectiva ca UDMR sa nu mai fie, in viitor, partidul-balama.

Dar dincolo de asta, poate ca e timpul ca in Romania sa se mai rezolve o chestiune majora. Si anume readucerea UDMR acolo unde ii este locul. Respectiv la statutul de organizatie civica. Pentru ca UDMR nu este un partid politic. Nu este inscris ca un partid. Participarea sa la alegeri si in Parlament este anticonstitutionala. Dar a fost tolerata de romani din ratiunea de a arata lumii intregi ca suntem decisi sa respectam si sa protejam drepturile celei mai importante minoritati. Dar demonstratia a fost facuta. Cu varf si indesat. Pana cand am cazut in extrema cealalta. Ajungand sa sacrificam chiar si interesele cele mai legitime ale romanilor.

Acum este timpul ca si maghiarii sa inteleaga ca, la randul lor, trebuie sa respecte Constitutia Romaniei si drepturile romanilor. UDMR trebuie sa fie ceea ce este. O asociatie si nu un partid. Iar maghiarii care doresc sa faca politica sa o faca in celelalte partide. Construite pe baze ideologice. Nu pe cumetrii etnice.

Oare nu este semnificativ ca maghiari si romani au demonstrat astazi, afirmand ca politica Guvernului Boc, din care face parte si UDMR, ii afecteaza si pe unii si pe altii? Daca UDMR i-ar reprezenta cu adevarat, fie si numai pe maghiari, atunci ar trebui sa constate ceea ce constata toti maghiarii si sa iasa imediat de la guvernare. Numai interese de gasca ale catorva udemeristi de frunte ii tin agatati la putere. Nu numai in mod imoral, ci si in mod ilegitim.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

5 comentarii

decembrie 11th, 2010 at 14:47
valeriu spune:

Foarte bun editorial. Eu personal nu cred intr-o alianta Antonescu-ponta mai degraba Antonescu-geoana-voiculescu-blaga cu care sa ia peste 50% la alegeri si apoi sa-i integreze pe toti intr-un singur partid liberal.La dracu, geoana coace ceva cu iesirile din ultimele zile iar voiculescu a anuntat pe fata ca doreste iesirea din alianta cu psd si apropierea de pnl( ce rost ar mai avea in cazul aliantei psd-pnl ? )si simpatia lui Antonescu pentru blaga e bine cunoscuta.

decembrie 11th, 2010 at 22:47
SimP spune:

Ponta trebuie sa dispara de la conducerea PSD. Se comporta ca un individ cu serioase probleme psihologice, simptome care se aseaza „ca o manusa” pe personalitatea antisociala.
Nu se poate cladi nimic cu el si daca ajunge la conducerea tarii va fi mai rau ca basescu. Ce logica poate avea un procuror care isi sfatuieste un prieten sa minta asa evident? Procurori mincinosi mai sunt, dar procurori care „te imping sa minti sa te compromiti” nu am prea vazut. Daca mai luam in calcul si viata lui personala in care schimba nevestele ca tiganul caii, ma intreb ce partid serios vrea sa aiba de-a face cu asa un individ, d’apai sa si-l puna mot, presedinte de partid? Prezenta lui Ponta la conducerea PSD demonstreaza cat de multa mizerie a acumulat acest partid pana acum. Cei care l-au ales au fost asa de „prinsi” in minciuni si excrocherii incat Ponta l-i se pare suficient de cinstit sa ocupe functia suprema in partid. Poate ca nu au un alt om mai „cinstit” decat excrocul de Ponta!

decembrie 12th, 2010 at 08:09
neluistrate spune:

Geoana este SLABUT,nu as crede chiar tot ce spune.SA putem scapa de puterea lui basescu singura mutare este PSD+PNL+PC si continuarea solutiei JOHANNIS.

decembrie 12th, 2010 at 12:13
paul snaider spune:

Nebuneala asta a inceput in urma cu 20 de ani cind sa permis maghiarilor sa candideze din partea unei asociatii. Voiau partid , isi faceau;Statut, Program , Doctrina, se inscrieau la Tribunal si daca toate documentele erau okmergeau mai departe.Dar romanul e ingaduitor si cu capul plecat din vremuri ancestrale. De la Decebal incoace noi tot am cedat , tot am iertat, tot am ingaduit. Si sa stiti ca scapare nu avem in urmatorii 100 de ani. Asa ca…AMIN !

decembrie 13th, 2010 at 01:48
Robert Horvath spune:

Domnule Rosca Sanescu va felicit pentru editoria. Inteligent scris….moderat ca atitudine…raza de speranta pentu toti cetatenii acestei tari.- HUNGARIAN MANIFESTO- JOS REGIMUL BASESCU!
APEL ADRESAT CONCETATENILOR MAGHIARI, PENTRU A SE UNII CU ROMANII
PENTRU A SALVA TARA DELA DEZASTRU, INAINTE DE A FI PREA TARZIU, PENTRU NOI TOTI!

Am crezut intodeauna ca romanii si ungurii pot trai impreuna in pace. Inainte de revolutie
dupa absolvirea facultatii, am lucrat la televiziune si la principalele studiouri de film din Romania.
Intre operatorul de film Horvath si ceilalti cineasti nu am simtit nici o diferenta. Ne certam intre noi, dar uniti prin ura impotriva lui Ceausescu,….. am fost impreuna si frati.
Acum cateva ore un fost coleg ma sunat la telefon si mi-a spus un mare
adevar. ” fiecare om ,fiecare natiunile are bune si rele dar nimeni nu a indraznit sa spuna vreodata despre unguri ca sunt lasi sau lipsiti demnitate …..dar m-am inselat…… Voi prin alesii dumneavoastra mentineti la putere pe Basescu !
Parlamentarii vostrii cu 6% din voturi sunteti principalii vinovati pentru razboiul care sa declarat nu numai impotriva romanilor ci impotriva tuturot cetatenilor acestei tari.
Da domnilor maghiari peste capul vostru mafia maghiara si mafia romana si-a dat
mana . Asa numita autonomie nu va izoleaza sau rezolva problemele. Bugetarului ungur ca si bugetarul roman i se reduce la fel salariul . Pensionarii din Tinutul Secuiesc au ajuns cersetori la fel ca romanii . Nu cred ca este vreo deosebire intre copilul maghiar sau copilul roman, care plange……. de foame. Cu ce va ajuta daca istoria se invata in limba maghiara, cat timp ce prezentul si genocidul indreptat impotriva tuturor se invata in limbajul hotilor , manelistilor si vanzatorilor de neam.?
Desi unii nu vor sa recunoasca voi sunteti cei care, cu un curaj nebun ati aprins la Timisoara, flacara revolutiei din 1989. Din pacate flacara sa stins si prin alesii vostrii faceti azi jocul comunistilor si securistilor impotriva carora v-ati ridicat impreuna cu romanii.
Am citit nu demult un articol in care se spune ” Dragi compatrioti, dragi romani, fiti unguri! ”
…..aratati acelasi curaj si demnitate macar pentru o zi. Pentruca mi-a crapat obrazul de rusine nu ramane decat sa intorc foaia si sa va spun Dragi compatrioti, dragi ungurii, fiti romani! Sau cu alte cuvinte unitiva ,asigurand nu nimai painea de toate zilelele , ci si viitorul copiilor vostrii !
Citesc sau urmaresc pe micul ecran sute de mii de solutii , frectii la un picior de lemn de a iesi din criza si prapastie. Solutia este simpla si unica : Pe langa romani un milion de unguri pe strada!
Acum cateva minute am citit si recitit de zeci de ori un articol extraordinar scare se termina spunand RIDICĂ-TE GHEORGHE, RIDICĂ-TE, IOANE!
Nu ramane decat sa extrapolez spunand:
RIDICA-TE GHEORGHE , IOSCA, ION SI PISTA !!! RIDICAT-VA ODATA PENTRU NUMELE LUI DUMNEZEU ,,,,,,,,,
Robert Horvath DEVA Cineast USA
http://devanewyork.blogspot.com
/
http://www.devagallery.com