Basescu si Gatej   decembrie 16th, 2010

In Bulgaria, o recenta revelatie privind apartenenta la securitatea comunista a unor diplomati genereaza o reactie lipsita de echivoc. Presedintele a decis sa-i elibereze pe toti din functie. La Bucuresti, fosta securitate e la ea acasa. Instalata in palatul prezidential. Fata vazuta a aisbergului este tandemul Basescu-Gatej.

Are mai multe semnificatii faptul ca Presedintele Bulgariei a decis sa-i dea afara imediat pe toti diplomatii despre care s-a aflat ca au facut parte din securitatea comunista. O prima explicatie ar putea fi aceea ca primul om de la Sofia a ignorat cu desavarsire, pana in prezent, trecutul acestor persoane, printre care se numara si ambasadorul Bulgariei la Bucuresti. Este adevarat ca, atunci cand este vorba despre securisti, in special despre cei care au lucrat in serviciul extern de informatii, in cartea lor de munca nu este consemnat acest lucru. Pentru ca, in definitiv, ei au fost spioni. Unui spion nu-i treci vechimea ca spion in acest document. Dimpotriva. El este o persoana conspirata. Pentru ca inamicul, care a fost, pana la caderea Zidului Berlinului, orice stat democratic din lume, sa nu stie cu cine are de-a face. Dar cum putea fi Presedintele Bulgariei atat de naiv incat sa-si imagineze ca indivizi care s-au aflat in diplomatie sub comunism erau altceva decat agenti ai securitatii? Cum de a aflat el asta abia zilele trecute? Incercand sa raspund la aceasta intrebare, ajung la o a doua explicatie, care este mai plauzibila. La Sofia s-a rupt pisica. Dupa 20 de ani de la incheierea Razboiului Rece, dupa cativa ani de cand Bulgaria a intrat in NATO si in Uniunea Europeana, autoritatile la cel mai inalt nivel au decis, in fine, ca este timpul sa-i indeparteze din functie pe cei care au actionat sub comunism impotriva democratiilor occidentale. Pentru ca prezenta lor in posturi atat de importante reprezentand statul este cel putin imorala. Si asa stand lucrurile, tot e bine. Din nou Bulgaria e cu un pas inaintea noastra.

Dar ce se intampla la Bucuresti? La Bucuresti, insusi Presedintele a fost agent al securitatii. Atat inainte de a fi numit seful agentiei Navrom la Anvers, cat si in timpul acestei misiuni si dupa. Probabil si azi. Domnul Theodor Stolojan, cu care a jucat mult timp in tandem si pe care l-a luat consilier la Cotroceni, a fost si el agent al securitatii comuniste. Si, probabil, a fost preluat si domnia sa de noua securitate. Cine stie cati mai sunt, in aceasta situatie, inalti functionari ai institutiei prezidentiale? Probabil cel mai bine stie insusi seful statului. Pentru ca el conduce, nu-i asa, atat CSAT, cat si comunitatea serviciilor de informatii.

Si iata ca, zilele trecute, relativ proaspat promovata in inalta functie de consilier economic, doamna Alexandra Gatej se dovedeste si ea a fi fost colaborator al securitatii comuniste. Poate ca nu acest lucru are gravitatea maxima. Poate ca, desi a fost colaboratoare a securitatii comuniste, nu a turnat pe nimeni pentru convingerile sale politice. Poate ca nu a facut politie politica. Cine stie? Numai Basescu stie.

Pai asta este si problema. Ca Basescu, desi le stie pe toate, se face ca nu stie. Si declara surprins ca va cerceta. Si va analiza. Este o mica diferenta, nu, fata de Bulgaria?

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

5 comentarii

decembrie 17th, 2010 at 07:14
neluistrate spune:

CE GRAD ARE ACUM BASESCU? CA LA ANVERS ERA DOAR MAIOR…DE SECURITATE.O FI GENERAL CU 4STELE CA OPREA,SEFUL MAFIEI LUI NASTASE?

decembrie 17th, 2010 at 12:10
Paul Snaider spune:

Scrisoare deschisă Domnului Prim-ministru, Boc Emil

Stimate domnule prim-ministru. Sunt un cetăţean român şi vreau să –mi spun părerea în legatură cu marile realizări ale Reformei dumneavoastră, admiraţia şi ataşamentul faţă de pachetele de legi şi ordonanţele ne-constituţionele, faţă de tăierile şi suprimările salariale efectuate, faţă de miile de şomeri ce se bucură enorm mai ales acum în preajma sărbatorilor de iarană. Totodată aveţi susţinerea şi aprecierea cadrelor didactice cărora nu le-aţi dat 50% aşa cum spunea legea, ci le-aţi luat 50% aşa cum spune-ţi Dumneavoastră. E minunat, e superb. Tineţi-o tot aşa. Lumea vă apreciază şi vă iubeşte. Dar iată ce vreau să vă spun : Deci,
…………………………………….!!……………………………?………………………………………………………………………………………………….!! ………………..!………………………?…………………………!? ………………………???,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,!!!…………………………………..???………………………………….!…………………………%?………………………………..$?………………………….!!……………………………….?………………………..!…………………………….?…………………………………………………….?………………………..!……………………………….???………………………………….!!………………………………….?
Scrisoarea fiind” deschisă” las şi altora plăcerea s-o completeze . Aşa să ne ajute Dumnezeu !

decembrie 17th, 2010 at 13:29
Paul Snaider spune:

HELO, @NELUISTRATE. Nu este securist. A lucrat la contra informatii. In serviciul de informatii externe. De asta nu se gaseste dosarul sau.

decembrie 17th, 2010 at 15:43
neluistrate spune:

MULTUMESC D-le PAUL SA INTELEG CA ESTE INCA ACTIV?

decembrie 17th, 2010 at 20:13
Mircea spune:

Guvernul Bulgariei a propus rechemarea ambasadorilor.
Decizia o ia presedintele Parvanov, el insusi demascat ca fost informator in 2007 (la un an dupa Sorin Rosca Stanescu).
Pana acum n-am auzit ca Parvanov sa fi luat o decizie si am motive sa ma indoiesc ca va lua decizia pe care spune ca o vrea guvernul Borisov.
Asa ca ruptul pisicii (oribila, foarte cruda si oribila expresie) la Sofia este o concluzie pripita.