Broker in Romania   decembrie 17th, 2010

de Andreea Budica, Q-magazine

Ce este bursa? Un joc de noroc? Un simbol al lumii privilegiate? „Nu!”, spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest. Piata reprezinta psihologia participantilor, sentimentul acestora fata de conjunctura locala si internationala, increderea in burse, apetitul sau aversiunea fata de risc, optimismul sau neincrederea. Bursa este o perceptie ce defineste, la final, un pret. Castiga cel care are perceptia cea mai fidela!

Anii de dinainte de ’90, departe de capitalism, au sters identitatea si versatilitatea financiara a omului obisnuit, acesta trebuind acum sa se readapteze la standarde civilizate in termeni de investitii si plasamente financiare. A fi broker in Romania este o alegere indrazneata, ce are atasata si o promisiune: aceea de a reusi financiar daca esti bun in aceasta meserie – spune Chisu. De ce este o alegere indrazneata? Pentru ca misiunea principala a brokerului este aceea de a se lupta pentru a schimba mentalitati financiare.

Cu ochii pe Dow Jones

Ziua unui broker incepe in functie de felul in care s-a incheiat ziua de dinainte, zilele sunt conectate intre ele. Evolutia pietelor externe are darul de a schimba psihologii si sentimente la bursa peste noapte. Asa ca ziua unui broker incepe destul de linistit atunci cand incarcatura psihologica acumulata din zilele anterioare este redusa sau stresul si adrenalina pot fi maxime de la primele ore ale diminetii daca, de pilda, cotatia indicelui american s-a prabusit.

“Nu e bine sa fii in pielea unui broker in zilele cu volatilitate, iar diminetile devin presante si stresante inca de la primele ore, cand cauti cat mai multe informatii pentru a le filtra si a adopta o pozitie in piata. O cafea buna si un rock la maxim in masina, in drum spre birou, te baga repede in priza, inspectorii stiu despre ce e vorba”, spune Chisu.

Pe langa sfaturile si strategiile puse pe masa clientilor, brokerul este, in primul rand, o sursa de informatii. Din acest motiv, brokerul este conectat in permanenta la toate evenimentele care au influenta asupra bursei locale, cat si asupra burselor externe, acestea fiind intr-un mare grad de corelare.

“Dimineata te pui la punct cu desfasurarea evenimentelor ce au influentat evolutia burselor externe, citesti presa economica interna, stabilesti o strategie pentru ziua in cauza sau ajustari pentru strategii deja existente si, apoi, la ora 10, astepti incheierea primelor tranzactii”, relateaza Chisu.

Globalizarea este o notiune specifica si pentru pietele de capital. Astfel, crede Chisu, indiferent de nuantele opiniilor specialistilor, devine tot mai evident ca este fenomenul spre care se indreapta omenirea, o ideologie dominanta a epocii noastre. Piata de capital romaneasca face parte din matricea pietelor de capital, neavand un rol insemnat pentru constructia generala, dar avand o prezenta ce reactioneaza la ciclurile economiei mondiale. Din acest motiv, spune reprezentantul IFB Finwest, depindem enorm de bursele straine, de investitorii institutionali ai acestor tari si de fluxurile de bani generate de acestia.

Sa stii cand sa pierzi la bursa!

Cand cumperi? Cand sa vinzi? Totul pe hartie! Nu prea are rost sa o faci doar de dragul rulajelor! Vinzi si cumperi dupa indiciile date de analiza fundamentala, tehnica, dar conteaza si intuitia si flerul. Cat despre vanzarea in luni de criza, spune Chisu, cea mai des intalnita greseala in bursa romaneasca este aceea de a nu vinde la timp, in pierdere, o pozitie necastigatoare.

“Este mare lucru sa stii cand sa pierzi bani in bursa, renuntand la pozitiile neinspirate. Un stop loss este obligatoriu de pus mental chiar din clipa in care ai cumparat o actiune. Altfel, esti pierdut intr-o perioada de criza”, explica Chisu.

Timpul la bursa se contracta sau se dilata, in functie de evenimente. Sedintele de tranzactionare incarcate de volatilitate conduc la solicitari maxime ale telefonului. „Marile momente generatoare de adrenalina pura dureaza destul de putin, sunt greu predictibile si nu au un tipar dupa care se desfasoara. Conteaza timpul de reactie si uneori chiar norocul. Acestea fac diferenta intre succes si esec in viata de broker”, explica Chisu.

Banii, dreptul de a participa la joc

In Romania, nu exista un ring bursier ca in filmele americane, se tranzactioneaza de la birou, insa strigatele, vacarmul, agitatia de natura interioara. Cat despre stres, este un element luat la pachet cu aceasta meserie. Este o lume agitata, stresul este o constanta, iar banii nu mai reprezinta ceva fizic, palpabil si nici macar o valoare, se transforma intr-un drept.

“Te responsabilizeaza enorm meseria de broker, porti povara propriilor pareri impartasite clientilor, chiar si a esecurilor, a interpretarilor prea optimiste sau a sumelor de bani prea mari ce trebuie gestionate. Ajungi sa te dezici de ideea de bani. Nu ii mai cantaresti ca valoare, ci ii vezi mai degraba ca pe niste drepturi de a participa la joc. Banul se depersonalizeaza, altfel te incovoaie daca ajunge sa iti genereze regrete cuantificabile in obiecte”, relateaza brokerul.

In lumea brokerilor, banul transforma caracterele, informatia e pretioasa si sabotarile intre brokeri reprezinta o obisnuinta. „Asta este partea intunecata, mai putin vizibila, dar porneste de la competitia intre brokeri, care este mare chiar intr-o piata de capital precum cea romaneasca. Inerent apar si vor aparea si de acum inainte conflicte”, mai spune Chisu.

Exemple de brokeri sau investitori celebri ce au reusit sa imprime o mentalitate castigatoare in pietele financiare sunt intalnite mai ales in apogeele ciclurilor economice, capacitatea acestora de a anticipa fiind atuul lor cel mai de pret. Buffet, Taleb, Roubini sunt exemple in acest sens. Insa brokerii celebri apar si dispar la fel de repede. Intotdeauna le ia cineva locul cu o reusita sau nereusita si mai mare.

“De la Nick Leeson, care a falimentat Barings Bank, in 1995, putini si-au imaginat ca poate sa apara un Jérôme Kerviel, care a pierdut aproape 5 miliarde de euro din trezoreria SocGen in 2008, pentru ca Madoff, cu a sa pierdere de 65 miliarde de dolari, sa eclipseze orice eveniment anterior”, exemplifica Chisu.

Vreau sa devin broker!

Ca broker, trebuie sa ai calitati „tehnice” pe de o parte, dar si calitati ce nu se pot proba la scoala. Deci, daca vrei sa fii broker, trebuie sa fii bun la matematica, sa fii descurcaret in lumea cifrelor si sa ai inclinatii evidente spre economie. Activitatea cea mai intensa se va concentra pe interpretarea factorilor economici, pornind de la nivel macro, pana la nivelul ultimului ban evidentiat in bilantul contabil al unei companii listate. Daca ai trecut testele la matematica si economie, urmeaza testele de aversiune la risc, de rezistenta la stres, cele care dovedesc ca ai calitati de vanzator, de ascultator, de interpret al psihologiei si al sentimentului pietei, de viteza de reactie si curaj. Restul presupune descoperiri personale, cand tranzactionezi efectiv. Aceasta meserie se incepe, de regula, devreme. Mihai Chisu a inceput tranzactionarile la 22 de ani si, in prezent, se simte „un veteran”. „Cred ca dupa 30 de ani trebuie sa fii din ce in ce mai constient ca nu poti activa in aceasta meserie la nesfarsit. Cu experienta acumulata treci in alta etapa, spre meseria de fond manager cel mai adesea”, spune brokerul IFB Finwest. In privinta venitului personal, brokerii pot castiga intr-o luna cat altii intr-o viata, dar „poti muri de foame ca broker daca nu esti priceput”. Ca boli profesionale, Chisu enumera doua afectiuni: incapacitatea de a fi rational si sustinerea exagerata a propriilor idei, ceea ce determina minusuri in portofoliu.

In ce se va investi la anul

Anul 2010 nu a fost cel mai reusit an al bursei romanesti. A fost un an de relaxare, o vacanta prelungita si fara mari realizari, supravietuirea insasi, pe o piata incercata de dezinteres, reprezentand un castig.

“Intervalul 2007-2009 a fost sublim pentru cei care practicam aceasta meserie, profituri de zeci de procente fiind obisnuite la pozitiile luate, pe crestere sau scadere. Ne-a invatat pe viu ce inseamna agonia si extazul, speranta febrila si dezamagirea dezarmanta, lacomia si teama. In 2010 nu am cu ce sa ma laud, insa eu sunt un speculator, vanez oportunitati si risc pe masura. Important este ca la sfarsitul lunii, cand trag linie, sa fiu pe plus cu banii, iar daca nu reusesc tot timpul, ma consolez ca am mai invatat ceva. E o vorba foarte adevarata in bursa care spune ca invatatura costa”, marturiseste Chisu.

Este criza, presiunile politico-economice reprezinta riscuri, insa castigul nu este exclus la bursa. Poti „paria” acum pe companii din domenii, ramuri economice defensive precum cele din domeniul energetic si petrolier. Companiile exportatoare s-au bucurat de succes in 2010, asa ca inceputul lui 2011 va sta sub semnul dividendelor oferite in special de aceste companii. Nu in ultimul rand, companiile farmaceutice au mers bine la noi in 2010.

“Pe termen scurt, o oportunitate va aparea atunci cand se va lista Fondul Proprietatea, in ianuarie 2011, si poate un suflu pozitiv de afara sa mai stimuleze si cotatiile titlurilor romanesti pe acest sfarsit de an. Cand Romania va iesi din recesiune, cand ratingurile de tara se vor imbunatati, in atentia investitorilor vor reintra actiunile bancare si cele din domeniul constructiilor. Sper ca asa ceva sa se intample in 2011. Pe termen lung, companiile care vor participa la construirea si modernizarea Romaniei vor fi cele mai vizate, infrastructura de orice fel fiind un obiectiv investitional prioritar si in acceptiunea UE”, prevede brokerul.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii