Europa are de ales. Si Romania   decembrie 25th, 2010

In timp ce uraganul WikiLeaks loveste America, o America confruntata cu o criza de sistem fara precedent, China incepe sa capete dimensiunea unei puteri mondiale. Care se califica pentru a imparti Planeta impreuna cu SUA. Lumea, incepand din 2011, nu va mai fi unipolara, cum a fost in ultimii 21 de ani. Ci bipolara. Ce va face Europa, in aceste conditii? Dar Romania?

Este adevarat ca produsul intern brut pe care il inregistreaza, inca, Statele Unite este mai mare decat al Chinei. Dar asta se va schimba in urmatorii zece ani. China castiga competitia, sub ochii nostri. Intr-o parte exista un sistem care, cu toate viciile lui, asigura o democratie in care dorim sa traim. Dar economia Americii a obosit. Gafaie. Si nu o mai ajuta nici avansul stiintific sau tehnologic. Ca sa nu mai vorbim de cel militar, care a devenit o povara. In cealalta parte, exista un sistem in care ne-ar fi extrem de greu sa traim. Dar care, pentru peste un miliard dintre cetatenii lumii, asigura un echilibru, o stabilitate si un progres. Pe de alta parte, China nu este un stat agresiv. Si nici nu incearca sa impuna altora propriul sistem. Ofensiva economica a Chinei a inceput din interior. Apoi a continuat si afara, in special in statele invecinate, in Africa si in America de Sud. Acum, China a decis sa sustina efortul Europei de a iesi din recesiune.

In mod cat se poate de explicit si de oficial, guvernul Chinei a anuntat ca va sustine moneda europeana. Moneda euro. Moneda la care multi isi anuntau deja intentia de a renunta. Esecul euro se poate transforma, cu sprijinul Chinei, in succesul euro. Ceea ce va insemna o revigorare a economiei Uniunii Europene. Unul dintre principalele motoare ale productiei mondiale se pune din nou in miscare. Dar intarirea monedei euro inseamna, implicit, slabirea dolarului. Dolarul este singura moneda din lume care nu trebuie sa aiba acoperire in aur. Si nici in marfuri sau servicii. Este singura situatie in care un stat poate pune, pur si simplu, tiparnita in miscare. Numai ca economia Statelor Unite nu mai poate sustine acest balon monetar. De aceea, America este in declin. Si din cauza costurilor exorbitante pe care le are postura Statelor Unite de jandarm mondial.

Europa a anuntat, prin oficialii UE, ca doreste si ca primeste ajutorul chinez. Ceea ce inseamna ca, intr-un fel sau altul, o parte din cele 7.000 de miliarde de dolari, care constituie rezerva Chinei, va fi transferata in afaceri europene. Este cu neputinta, in asemenea circumstante, ca Europa sa nu-si schimbe, mai devreme sau mai tarziu, in mod dramatic, orientarea externa. Intr-un fel sau altul, Bruxelles-ul se va apropia de Beijing. Si principalele capitale europene vor face acelasi lucru.

Dar Romania? Romania ar fi putut sa se gaseasca intr-o pozitie privilegiata. Daca, in ultimii 20 de ani, am fi profitat de relatiile bune pe care, in mod traditional, le-am avut cu China si daca am fi stiut sa intensificam si sa dezvoltam acest parteneriat. Din pacate, niciuna dintre administratiile de la Bucuresti nu a dezvoltat si nu si-a consolidat relatiile cu China. Chiar si in cadrul Parteneriatului Euro-Atlantic, de multe ori noi i-am dezamagit pe europeni, in favoarea Statelor Unite. Incepand din 2011, sansa Bucurestiului este de a merge loial, impreuna cu partenerii europeni, cat mai aproape de China.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

9 comentarii

decembrie 25th, 2010 at 15:56
valerio spune:

Si daca pt. a se salva USA declara deschis razboi islamului si distruge 80% din statele arabe ? Cine sa-i impiedice sa le rada si sa le reconstruiasca? Ei nu gandesc ca chinezi ce lucreaza incet si sigur calculand afacerile pt castigul viitoarelor 3-4 generatii

decembrie 25th, 2010 at 17:56
Huhu spune:

Evreii conduc Romania si SUA, ei nu vor ca tara asta sa se apropie de China!

decembrie 25th, 2010 at 18:02
obiwan spune:

Huhu@ dacă ceea ai scris mai sus nu e cumva vreo mostră de umor urmuzian eşti prost rău, nu doar bolnav.

decembrie 26th, 2010 at 19:50
PAUL SNAIDER spune:

Atentie ! In curind China va invinge. In plan economic dar si politic. Au fost ignorati , de multe ori chiar huliti si satirizati ( ca sa nu fiu mai rau in exprimare )dar tacuti si meticulosi isi vad de treaba. Comparati America si China. Prima are baze militare pe toata planeta si a provocat conflicte militare de mare amploare in toate arealele cu hidrocarburi. Ei mulg si sug tot. China ce a cuceri, ce a inrobit ? China se inspira din trcut. A facut un zid ce se vede de pe Luna ? Acum vor face o tara pe masura. Eu personal ii apreciez si le doresc succes.

decembrie 26th, 2010 at 20:37
haiducul spune:

O constatare care ar trebui să ne dea de gîndit tuturor celor care mai simţim româneşte şi mai sîntem responsabili de soarta acestui neam.
Critica adusă evreilor înseamnă antisemitism.
Critica adusă ţiganilor înseamnă rasism.
Critica adusă ungurilor înseamnă naţionalism.
În schimb, batjocorirea românilor înseamnă manifestarea dreptului la libera exprimare.
Iată că nici în plan juridic şi nici în limbajul obişnuit n-a apărut un termen care să definească şi să incrimineze denigrarea din ce în ce mai incisivă a românilor şi a valorilor lor identitare. Din contră, orice blasfemie şi orice insultă îndreptată împotriva românilor, ca popor, se află sub protecţia acestui drept fundamental, respectiv cel la libera exprimare. Această regulă, în schimb, îşi pierde valabilitatea cînd românii încearcă să se apere împotriva atacurilor impertinente ale unor alogeni, care se încăpăţînează să nu convieţuiască paşnic cu românii, ci să le fie stăpîni.
ALEXANDRU AMITITE

decembrie 27th, 2010 at 12:30
noname spune:

Moarte tiganilor !
Moarte porcului tatar traianbasescu !

decembrie 27th, 2010 at 14:53
ovidiu popetiu spune:

in educatie nu exista produs finit ,ca taiatul porcului …
Mai poate cineva sa conteste ca nu prapastile ne despart ci diferentele de nivel.
Cum sa mai putem face ceva,..dar mai sunt paradigme…

decembrie 28th, 2010 at 20:45
PAUL SNAIDER spune:

TRUFIA AMERICANA

Trufia americană nu are limite. De la fiinţarea sa ca naţiune, trufia a fost o armă, un fel de a fi şi ea se multiplică perpetuu odată cu dezvoltarea economică şi militară. Ei se cred cei mai buni,cei mai deştepţi, cei mai democraţi. In realitate în America sunt atît oameni cinstiţi şi deştepţi cît şi escroci, criminali şi debili mintal.Ei sunt jandarmii lumii dar, din păcate ,, Cruciadele ,, Preşedintelui Bush impotriva Avganistanului şi a Irakului, pentru acapararea unor zăcăminte de petrol au faut numai deservicii poporului pe care-l păstorea , SUA acumulînd cea mai mare datorie naţională din lume din toate timpurile.
Susţinut în campania electorală de marile corporaţii petroliere şi producătoare de armament, ajutat de unele publicaţii, televiziuni, CIA, FBI, şi o întreagă camarilă a sa, a lansat şi mediatizat rapoarte false pentru a pregăti opinia publică de peste tot în lume cu marea invazie a Irakului.
Operaţiunea ,, SHOCH and AWE „ (Soc şi unire ), a declanşat săzboiul în numele celor două Turnuri Gemene şi al Pentagonului.O altă făcătură şi aici.
Discursul lui Bush despre ,, redarea libertăţii poporului irakian ,, ,de pe crucuşătorul unde a semnat ,, cîştigarea războiului în Irak”,s-a dovedit a fi de fapt un mijloc de amplificare a fricii şi terorii ce trebuiau inoculate în rîndul populaţiei civile.
Si aşa, la 20 martie 2003 a început invazia coaliţiei în Irak, care viola flagrant Dreptul Internaţional şi care nu dispunea de aprobare din partea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.
De multe ori stai şi te cruceşti; la ce bun un asemenea război, care a produs zeci de mii de victime, militari şi civili şi o mare alocare bugetară. Astfel:. numărul pierderilor umane irakiene nu este cunoscut dar, presa britanică estima la acea data , între 59287 şi 65121 civili irakieni ucişi, iar cunoscuta revistă medicală Lancet, folosind tehnici epidemiologice a calculat un număr de peste 600 000 civili ucişi în patru ani de către agresorii aliaţi..
La vremea respectivă în marea majoritate a ţărilor de pe glob,au existat voci atît din lumea politică dar şi civilă, care, prin ample demonstraţii de stradă contestau şi incriminau procedurile barbare folosite de mai marii planetei. La noi în ţară nimic.
Atît Preşedenţia, cît şi Guvernul sau Parlamentul au aprobat tacit sau explicit actul criminal, desfăşurat chipurile în numele democraţiei şi al păcii pe planetă, acceptînd trimiterea de trupe romaneşti peste hotare. Ca America este jandarmul lumii o dovedesc si recentele dezvaluiri de proportii facute de WikiLeaks despre razboiul din Afganistan si.alte asemenea actiuni.

decembrie 28th, 2010 at 21:42
PAUL SNAIDER spune:

Diplomaţi americani afirmau, în noiembrie 2007, că oferta în cazul cîntăreţului Teo Peter, decedat în accidentul rutier în care a fost implicat un angajat al Ambasadei americane, putea afecta cooperarea dintre SUA şi România în domenii precum Irakul sau achiziţionarea avioanelor F-16. Mesajul diplomatic confidenţial, obţinut de WikiLeaks şi publicat de ediţia online a ziarului britanic „The Guardian”, a fost trimis, pe 16 noiembrie 2007, de Ambasada SUA din Bucureşti spre sediul Departamentului de Stat american, scrie Mediafax.

„Iminenta «ofertă finală» a Serviciului pentru revendicări străine (Europa) din cadrul Armatei SUA, pentru familia fostului star rock român Teofil Peter, mort în 2004 într-un accident rutier implicîndu-l pe fostul comandant de detaşament al puşcaşilor marini de la Ambasada din Bucureşti, pare să aibă efecte semnificative, negative, asupra relaţiei dintre SUA şi România”, preciza mesajul diplomatic american. Mesajul diplomatic confidenţial, obţinut de WikiLeaks şi publicat de ediţia online a ziarului britanic „The Guardian”, a fost trimis, pe 16 noiembrie 2007, de Ambasada SUA din Bucureşti spre sediul Departamentului de Stat american, scrie Mediafax.