Videanu: “Il dau in judecata pe Voiculescu”   februarie 9th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Fostul primar general Adriean Videanu declara, in exclusivitate pentru Inpolitics, ca intentioneaza sa il dea in judecata pe Dan Voiculescu pentru vina de a fi lasat sa pluteasca asupra sa suspiciunea de coruptie in afacerea Daimler, respectiv achizitia unui numar important de autobuze de la firma germana contra unor stimulente.

Videanu ne-a declarat azi ca demersurile lui Voiculescu vizavi de afacerea Daimler sunt “o aberatie, fie si numai pentru faptul ca nu primarul general s-a ocupat de acea achizitie, ci RATB, in urma unei licitatii organizate de Consiliul General. Pe de alta parte, pot sa va spun nu numai ca nu au existat suspiciuni vizavi de licitatia respectiva, dar exista o scrisoare de la firma Iveco, a doua clasata la licitatie, care a multumit si apreciat – desi a pierdut –  felul cum s-a derulat procedura, in spiritul transparentei si al corectitudinii”.

Videanu mai spune ca el insusi le-a cerut lui Catalin Predoiu si Laurei Kovesi sa obtina cat mai repede un punct de vedere oficial din partea procuraturii americane, pentru a se vedea ca Romania nu se regaseste pe lista statelor despre care exista suspiciunea ca au acceptat mita de la firma Daimler: “Pe baza acestor documente de la parchetul american, care vor releva ca nu a existat nicio suspiciune vizavi de contractul cu Daimler, il voi actiona in judecata, la momentul respectiv, pe domnul Dan Voiculescu si la fel vor face si membrii conducerii RATB de la momentul cand s-a efectuat tranzactia”, mai spune fostul primar general.

Videanu mai spune ca exista deja dovezi in sensul corectitudinii tranzactiei: “Dupa ce dl. Voiculescu a amorsat scandalul, directorul de atunci al RATB, Gheorghe Aron, a cerut oficial un punct de vedere de la compania Daimler, care i-a remis un document din care rezulta ca licitatia de la Bucuresti nu a facut obiectul vreunei anchete a procuraturii americane, iar acest document exista si poate fi oricand pusa la dispozitia publicului”.

Reamintim ca, anul trecut, in vara, vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu, a cerut ministerului Justitiei si procurorului general sa solicite procuraturii americane date despre afacerea Daimler, el afirmind ca detine un raspuns de la Gary G. Grindler, Procuror General Adjunct al SUA, si coordonator al anchetei in cazul Daimler, prin care acesta i-ar fi comunicat ca SUA detin informatii legate de acest subiect, care pot fi oferite Romaniei. Voiculescu afirma public ca este interesat sa afle daca in urma anchetei, parchetul american a descoperit date incriminatorii referitoare la tranzactiile desfasurate de Daimler in Romania, referitoare la achizitionarea, in anul 2007, de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, a catorva sute de autobuze Mercedes. El a initiat si constituirea unei comisii parlamentare de ancheta, avand sustinerea a 50 de senatori. Departamentul de Justitie al SUA a acuzat, anul trecut, grupul german Daimler ca a falsificat documente pentru a eluda Legea Practicilor Straine si de Coruptie, care statueaza ca este ilegal ca o companie listata pe bursele din SUA sa dea mita pentru a obtine afaceri in strainatate. Printre statele unde Daimler a incheiat afaceri oneroase s-ar fi numarat, potrivit presei internationale, si Romania, alaturi de Bulgaria, Yemen, Libia sau Coreea de nord.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii