Badilita: Un intelectual trebuie sa intervina cand libertatea obstii e pusa in pericol   februarie 24th, 2011

“Romania arata cum arata, foarte trist, in primul rand, din cauza mizeriei morale a intelectualilor. Acest oaches de la Cotroceni, caruia nici nu doresc sa-i pronunt numele, a facut zob, in doar cativa ani, pana si ultima farama de solidaritate care mai exista între intelectuali”, a declarat Cristian Badilita intr-un interviu acordat “Timpul”.

“Dar intelectualii sunt o specie penibila. Exista si exceptii, foarte rare. Eu nu mai dau doi bani pe ei de multa vreme. Daca vreti sa vedeti, prin contrast, ce-i un intelectual, uitati-va la filmuletul de pe YouTube facut la Cotroceni, prin 2007, cred, cand Vasile Paraschiv, un simplu muncitor, ii inapoiaza presedintelui Manga decoratia, spunandu-i verde-n fata: „Nu primesc decoratii de la un comunist”. Alaturi de Vasile Paraschiv, usor in dreapta ecranului, e un intelectual, mandru nevoie mare de insigna pioniereasca daruita de presedintele comunist, si care zambeste, asa, ironic, la adresa „nespalatului” Paraschiv. Iti vine sa-l iei de falci si sa-l pupi, nu alta. Spunandu-i: „Traiasca si puiasca intelectualii, ei sunt painea si sarea dictaturilor”, spune Badilita pentru “Timpul”.

Intrebat daca i se poate raspunde ca si el este intelectual, Badilita raspunde: “Nu, eu nu sunt intelectual. Eu sunt poet, patrolog, eventual pomicultor, care uneori scrie si articole in „presa proprie”. Nu stiu ce inseamna „intelectual”. Termenul apare, in Franta, in timpul „afacerii Dreyfus”, asadar, foarte recent, in secolul XIX. In timpul „afacerii” existau intelectuali pro Dreyfus si contra Dreyfus. Nu doar pro, asa cum se sugereaza astazi. Jaurès, Léon Daudet, scriitori importanti, ultracelebri in epoca, au fost contra”.

Cum ar trebui sa influenteze un intelectual societatea in care traieste? “Intelectual ar fi un om de carte (conditie obligatorie), recunoscut si apreciat de breasla sa, de cei din domeniul sau (la nivel mondial) care, la un moment dat, intr-un moment de cumpana a istoriei (cum a fost, de pilda, afacerea Dreyfus), intervine energic, curajos, in arena publica, denuntand argumentat o nedreptate sau o samavolnicie. Asa au procedat Paul Goma si Ion Negoitescu in 1977, cand s-au raliat miscarii lui Havel impotriva samavolniciilor comuniste. Asa s-a intamplat in 1990, cand foarte multi intelectuali s-au raliat spontan la Proclamatia de la Timisoara. Intelectualul intervine sau trebuie sa intervina atunci cand ceva nu merge, atunci cand libertatea obstii e pusa in pericol. Dar mereu s-au gasit, pe langa opozanti la impostura, si sustinatori ai imposturii. In anii 1980, Ceausescu isi avea soborul lui de adoratori, in frunte cu Eugen Barbu, Ion Zamfirescu, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Vadim Tudor etc. Dupa 1990, si Iliescu si-a gasit „falitii” lui, in cap cu Razvan Theodorescu, Augustin Buzura, Eugen Simion, propulsat direct în fruntea Academiei, pentru servilism, Fanus Neagu, Paunescu etc”.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

5 comentarii

februarie 24th, 2011 at 16:39
Huhu spune:

Vai de tara asta!

februarie 25th, 2011 at 02:50
rizoaicad.arges spune:

PENTRU O DEMOCRATIE RESPONSABILA IN ROMANIA!

Romania are nevoie de un nou tip de democratie, una RESPONSABILA, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE:
1. Trecerea printr-un filtru “IMUNIZATOR” a tuturor celor ce fac politica, astfel incat acestia sa devina imuni, adica sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc.
2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor sau a bogatilor) sau etnica!
In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele!
Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “curate si uscate” ar fi ele, deoarece SUNT DIN ALT FILM!
Iar pentru ca politicienii sunt trecuti prin filtrul “IMUNIZATOR” al SOLUTIEI ce se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc.
Din combinarea alegatorilor, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu politicienii “imunizati”, care le va reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una autentica si sanatoasa, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe politicieni imuni la mizeriile umane!
Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinarea dintre politicienii verosi, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului bezmetic, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si ticalosilor de toate categoriile! D.Rizoaica.Tel.0723966732.

februarie 25th, 2011 at 02:51
rizoaicad.arges spune:

VICTOR CIUTACU a “salvat” guv. Boc (si implicit pe Basescu), in 15-06-2010!

AICI prezint adresarea mea catre Victor CIUTACU in 12-06-2010, cand i-am transmis, la domiciliu, solutia alternativa la taierile de pensii si salarii hotarate de Basescu-Boc, pentru ca facand-o publica, parlamentarii Puterii sa poata vota Motiunea de Cenzura, care ar fi scapat Romania de regimul Boc-Basescu!

///Victore! Amana momentul injuraturilor, daca nu poti renunta la ele, pana dupa batalia Basescu-poporul roman! Eu am copiat
400 astfel de file, cu care ii voi “innarma” pe cei ce protesteaza, pentru ca ei sa poata oferi o alternativa la solutia criminala a lui Basescu-Boc, si nu doar sa conteste respectiva solutie! As vrea, daca esti Om adevarat, sa iti aduci un important aport in aceasta batalie, atat direct prin scris si in emisiunea ta “Vorbe grele” , cat si indirect, solicitand cunoscutilor si amicilor tai din Antena 3, Dana Grecu si Gabriela Vranceanu-Firea, sa dezbata cele doua solutii: cea a lui Basescu-Boc si cea prezentata aici (chiar fara a indica autorul, precizand doar ca vine din partea unui pensionar), inclusiv cu cei ce se declara sustinatorii lui Basescu. Faptul de a sustine o solutie care afecteaza dramatic milioane de oameni, in contra altei solutii care afecteaza de sute de ori mai putini oameni, iar acestia sunt infinit mai putin afectati, decat cei “loviti” de solutia criminala Basescu –Boc, ii va descalifica definitiv pe politicienii basisti, si pe pupincuristii lor din mass-media! DOVADA ca intelegi momentul si ca te implici puternic, va fi data de contactarea mea si de discutia necesara. Eu voi fi in toate locurile de protest cu cele 400 de file copiate, si cu suplimentarea lor daca va fi nevoie! Oamenii de onoare si demni de respect, trec peste orgolii, sau le pun intre paranteze, cand este vorba de servirea intereselor nationale si sociale, si fac front comun! Bucuresti, 12-06-2010 Ing. pens. Dumitru RIZOAICA. Tel.0723966732.///

PS. Cei ce doresc mai multe detalii, sa ma contacteze pentru lamuriri suplimentare!

februarie 25th, 2011 at 08:25
Petre S spune:

Bravos natiune! Aveti exact ceea ce majoritatea voastra o meritati! Pupat Piata Inependenti.

februarie 26th, 2011 at 15:22
georgems spune:

Ce e aia intelectual ??? Si cine sau pe ce criterii se pune stampila asta ipocrita?