Situatia reala privind explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice in foraj orizontal   septembrie 28th, 2013

In Romania, informatiile au fost ascunse publicului, pericolele metodei sunt negate prin minciuni, in ciuda evidentei din zonele exploatarilor din SUA, iar orice tentativa de dezbatere se loveste de o polarizare indusa, asa-zis ideologica, iar argumentele stiintifice sunt acoperite de scandal.

Exploatarea gazelor de sist  prin metoda fracturarii hidraulice in foraj orizontal

Afacerea gazelor de sist este similara Rosiei Montane, debutand cu licente secrete, transferuri ilegale de licenta, sedinte secrete de semnare a contractelor, mintirea populatiei si manipularea prin presa, acordarea de avize si autorizatii in lipsa reglementarilor legale. Legea petrolului nu contine definitia gazelor de sist si nu le include intre resursele conventionale, sigurele prevazute in lege. Asadar, si recunosc chiar ministrii si presedintele, hotararile de guvern de aprobare a acordurilor petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare sunt ilegale. Acordurile de mediu pentru perimetrul Barlad sunt emise cu incalcarea tuturor normelor legale in vigoare. Presiunile politice merg pana la amenintarea in propria casa a oamenilor si preotilor din Vaslui chiar de catre seful Jandarmeriei Vaslui. Sefii de post ameninta cetatenii cu represalii daca participa la proteste. Afacerea gazelor de sist ne dezvaluie ca statul politienesc si apucaturile tipice prigoanei comuniste sunt instrumente active in mana Politiei si Jandarmeriei.

Pericolele fracturarii hidraulice sunt uriase: otravirea aerului, apei si solului in zonele de exploatare si pe arii de sute de kilometri in jur. Practic, fracturarea hidraulica nu se mai vindeca! De unde stim? Vedem urmarile din SUA dupa 9 ani de exploatari. Bilantul este unul dramatic, orase intregi au fost parasite, imbolnavirile au crescut dramatic, resursele de apa au fost epuizate in multe orase din Texas, iar organismele de control americane abia in ultimii 2 ani au reusit sa aduca in prim plan dezastrul, fiind impiedicate de interdictiilor impuse chiar de catre Congres. Internetul a fost principalul mijloc de informare. Celebrul film “Gasland” ne prezinta cazuri infricosatoare, iar autoritatile chiar au verificat cazurile si le confirma.

Niciun studiu de impact nu a fost realizat. Agentia pentru Protectia Mediului si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale au parafat jaful, redeventele sunt 3,5%, nu exista garantii de mediu, iar companiile exploatatoare vor fi scutite de plata unor taxe. Minciuna este imensa, dovezile nenumarate.

Chemam astazi parlamentarii sa-si indeplineasca mandatul in conformitate cu promisiunile facute cetatenilor, in spiritul art. 35 din Constitutie: “(3) Persoanele fizice si juridice au indatorirea de a proteja si a ameliora mediul inconjurator.”

Cerem parlamentarilor sa opreasca acest dezastru prin aprobarea interzicerii fracturarii hidraulice in explorarea si exploatarea gazelor de sist, cel putin pana la efecturea unor studii de impact transparente, pana la finalizarea unei dezbateri publice corecte. Gazele nu pleaca nicaieri, dar interventia nesabuita asupra zacamantului duce la dezastru sigur!

Resursele Romaniei, in loc sa reprezinte o bogatie, au devenit un blestem prin exploatarea lor salbatica, girata de lideri politici iresponsabili care isi mint alegatorii si chiar colegii de partid, ascunzandu-le dimensiunea dezastrului.

Va prezentam in continuare o si lista oraselor si tarilor care au interzis metoda de fracturare hidraulica sau au impus un moratoriu pana la efectuarea unor studii adecvate si reglementarea stricta a domeniului.

Lista tarilor unde fracturarea hidraulica este interzisa

1. EUROPA , Australia, Africa, Canada, America de Sud

TARI IN CARE METODA FRACTURARII HIDRAULICE ESTE INTERZISA SAU UNDE S-A IMPUS UN MORATORIU

–  Franta – 30 iunie 2011 – Parlamentul francez a votat interzicerea metodei pana la dovezi concludente care sa arate ca metoda nu este una cu impact semnificativ de mediu.

– Luxembourg – 13 noiembrie 2012 – Parlamentul a votat impotriva motiunii pentru extragerea gazelor de sist din cauza impactului asupra mediului.

– Cantabria, Spania – interzice metoda in Aprilie 2013;

– VALLADOLID, Spania – Valle de Mena (Burgos) a declarat municipalitatea libera de fracturare hidraulica din cauza carentei de informatie si transparenta.

– Bulgaria – 18 ianuarie 2012 – a doua tara, dupa Franta, care interzice metoda fracturarii hidraulice. Bulgaria a retras licenta de exploatare companiei Chevron. Dupa incercari de a reduce prevederile interdictiei, in 14 iunie 2012, in cadrul Adunarii Nationale, Bulgaria a adoptat o lege prin care orice operatiune de explorare sau exploatare prin injectarea fluidelor de fracturare a fost interzisa.

– Romania – Prin programul de guvernare al USL precum si in primul mandat al Premierului Victor Ponta s-a propus un moratoriu, la presiunea cetatenilor, care insa nu a fost aplicat.

– Polonia – Lucrarile de exploarare-exploatare ale companiei Chevron langa localitatea Zurawlow au fost blocate de comunitatea locala dupa ce oamenii au dovedit ca licenta companiei expirase. Familii intregi s-au mutat in camp, au dormit intr-o tabara improvizata chiar in locul vizat pentru exploatare, s-au asezat in fata camioanelor, au chemat la solidaritate nationala pentru a se asigura ca exploatarea nu va incepe.

– Germania – Martie 2011 – moratoriu in Westfalia de Nord;

– Cehia- 11 Mai 2012 – un moratoriu pe 2 ani;

3 septembrie 2012 PRAGA – Guvernul ceh a propus interzicerea metodei pana la adoptarea unei legi care sa se adreseze strict gazelor de sist si resurselor neconventionale de gaz.

– Elvetia – Cantonul Fribourg a interzie fracturarea hidraulica;

– Austria – 16 august 2012 – Guvernatorul din sudul Austriei a cerut ca o legislatie specifica pentru gazele de sist sa fie dezvoltata inainte de orice operatiuni de explorare si exploatare.

– Italia – in Bomba si Insula Pantelleria proiectele de exploatare au fost stopare prin decizie de govern.

– Irlanda de Nord – 7 decembrie 2011 – Adunarea Irlandei de Nord a votat un moratoriu in ce priveste fracturarea hidraulica.

– Irlanda – 12 mai 2012 – Ministrul Energiei, Pat Rabbitte, a declarant ca nicio operatiune de fracturare nu va avea loc pana la realizarea unor studii si dovezi stiintifice detaliate.

– Consiilile municipale din Leitrim, Roscommon, Clare, Donegal, Sligo si consiliul de district din Farmanagh au votat pentru interzicerea metodei de fracturare.

– Marea Britanie – In 2012 a expirat un moratoriu de 12 luni impus dupa ce lucrarile de foraj si fracturare ale companiei Cuadrilla au provocat doua cutremure in Blackpool. Guvernul britanic a respins la inceput tehnologia de fracturare pe motiv ca nu este eficienta economic desi exista proiecte de explorare/exploatare. In Balcombe, activitatea companiei Chevron a fost sistata in urma protestelor comunitatilor locale.

– Consiliul orasului OnKeynsham a votat pentru interzicerea fracturarii.

– Olanda – In prezent, un moratoriu asupra exploatarii prin fracturare hidraulica a fost prelungit. In Boxtel, un oras din sudul Olandei, instanta a respins planurile de constructie pentru o sonda de explorare a companiei Cuadrilla, motivand ca sondele de explorarea sunt prin definitie destinate si exploatarii.

– Australia –  16 august 2012 – Guvernatorul din sudul Austriei a cerut ca o legislatie specifica pentru gazele de sist sa fie dezvoltata inainte de orice operatiuni de explorare si exploatare. 

– In New South Wales substantele substantele chimice BTEX au fost interzise si nu poate fi utilizat lichidul de fracturare. BTEX este un acronym pentru benzene, toluene, entilbenzem si xylen, componente organice volatile substantele care dauneaza sistemului nervos.

– New South Wales – Decembrie 2011 – moratoriu asupra fracturarii pana la reglementarea domeniului;

– State of Victoria – 24 august 2012 – moratoriu;

– Dunoon – iunie 2012 – moratoriu. Exemplul este urmat si in Channon, Modanville, Whian Whian, Rosebank si Numulgi, Tyalgum, Poowong (dupa un sondaj din care reiese ca 95% din populatie este pentru interzicerea metodei).

– Consiliul din Marrick, Sydney – mai 2012 – a votat in unanimitate sa interzica metoda fracturarii hidraulice.

– Aotearoa (Noua Zeelanda) – 14 aprilie 2012 – consiliul din Christchurch interzice metoda printr-un vot unanim. 18 apriie 2012 – Consiliul Regional din Kaicoura a declarat zona libera de fracturare hidraulica si a cerut un moratoriu national.

– South Africa – Ministrul Minelor, Susan Shabangu, a impus un moratoriu pana la dovezi suplimentare legate de impactul asupra mediului.

– Canada:

– British Columbia – moratoriu pe o perioada de 4 ani impus in fata exploatarii de catre Royal Dutch Shell.

– Nova Scotia – comunitatea locala a cerut interzicerea metodei si a inaintat o petitie ministrului Energiei, Charlie Parcker, pentru interzicerea metodei de fracturare hidraulica.

– Québec – martie 2011 – Ministrul Resurselor Naturale, Nathalie Normandeau, a anuntat ca provincia nu va mai autoriza operatiuni de fracturare hidraulica.

– Argentina

– The Five City Breaks (provincia Raului Negru) – 20.12.2012 – a devenit prima municipalitate care a interzis explorarea si dezvoltarea activitatilor de exploatarea a gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Patagonia – metoda de fracturare este interzisa

In Norvegia si Suedia fracturarea hidraulica a fost declarata neviabila din punct de vedere economic iar proiecte in Austria si Suedia au fost oprite din aceleasi motive, fara legislatie noua. In Danemarca au inceput proteste de strada si ale ONG-urilor care se opun exploatarii prin fracturare hidraulica.

STATE DIN SUA care au interzis fracturarea hidraulica:

– Vermont – mai, 2012;

– New Jersey, NJ – mai – iunie 2012;

– Pittsburgh, Pa – noiembrie 2012;

– PENNSYLVANIA, unul dintre statele cu cele mai multe platforme de exploatare : Marcellus Moratorium – Iulie, 2013 – moratoriu – 58% din populatie sustine un moratoriu national;

– WISCONSIN – Septembrie 18, 2013;

– NEW YORK STATE – Totalul de orase unde metoda fracturarii hidraulice este interzisa: 63, 110 de localitati cu moratorii.

– MORA COUNTY, NEW MEXICO – Mai 2013;

– COLORADO, 17 august 2013;

– Arkansas – a interzis mai multe substante din lichidul de fracturare hidraulica in urma unui cutremur de 4.7/9 grade din cauza substantelor injectate in sol. COmunitatea a dat in judecata companiile exploatatoare pentru daune precum stress emotional, pagube ale proprietatiilor, scaderea valorii imobilelor pe piata imobiliara.

– Maryland – moratoriu pe 3 ani;

– Ohio – 22 august 2012 – Consiliul din Wellsburg a interzis fracturarea in perimetrul din jurul orasului din cauza dovezilor de contaminare a apei. In august 2012 orasul Jefferson din Crawford a interzis metoda de fracturare hidraulica. In octombrie 2012 si consiliul din Yellow Springs a votat pentru interzicerea exploatarii gazelor de sist in zona. Municipalitatea Yellow Springs a fost prima din statul Ohio care a implementat o lege locala a Drepturilor Omului si a protejat aceste drepturi prin interzicerea fracturarii hidraulice. Legea declara ca cetatenii au dreptul fundamental la apa si aer curat si au responsabilitatea de a proteja drepturile naturii.

– Virginia – pe teritoriul padurii nationale George Washington a fost interzisa metoda de fracturare.

– Texas – guvernatorul statului a semnat o lege prin care oblige companiile sa divulge substantele folosite in lichidul de fracturare. Un moratoriu a fost impus in orasul Grand Prairie dupa ce metoda a fost declarata o potential catastrofa de catre US Army Corps of Engineers.

– Weste Virginia – Wellsville, Lewisbrg, Morgantown, Kaikoura au interzis metoda de fracturare;

– Iowa – orasul Waukon – moratoriu.

SURSA: Corectnews.com

 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii