Ultimul mare show Kovesi   octombrie 28th, 2013

SRSZiua a inceput spectaculos. Cu 160 de perchezitii la persoane fizice si sedii de firme. Cu implicarea, intr-o mare evaziune fiscala estimata la 50 de milioane de euro, a nu mai putin de 100 de firme si identificarea, in acest presupus hipergrup criminal organizat, a unui senator PSD, a unui sef de sectie din Parchetul General si a doi functionari de la Ministerul de Finante si de la ANAF. Un taraboi urias.

Un taraboi urias pentru o suma foarte mica. Daca informatiile oferite de seful DNA, Laura Codruta Kovesi, si completate „pe surse” sunt cat de cat exacte, atunci probabil ca nu avem de-a face cu un grup criminal organizat, asa cum ne este prezentat noul dosar, ci, mai degraba si mai plauzibil, cu o puzderie de operatiuni de tip evazionist pe care le-ar fi facut circa 100 de firme. Sau mai putine daca, in final, asa cum intotdeauna se intampla, numarul celor impotriva carora se vor gasi probe se va dovedi mult mai mic. Pare a fi mai degraba o operatiune, sa-i spunem de rutina, a procurorilor DNA. Astazi arunca navodul, participand multi dintre ei la aceasta operatiune, in secorul industriei carnii si controleaza masiv corespondenta dintre documente si marfa existenta pentru ca, la capatul aceste inspectii, sa fie prinsi cu ocaua mica unii evazionisti. La fel cum s-au petrecut si alte operatii de acest fel, una dintre cele mai spectaculoase fiind, daca ne mai amintim, cea din vami unde nu stim nici pana azi ce a ramas, pana la urma, in plasa intinsa de procurori intr-una dintre cele mai zgomotoase operatiuni si in cate dosare instantele de judecata au gasit probe si au putut face condamnari.

Spectacol sau nu, in esenta, este bine ca au loc controale de anvergura, sper eu in profunzime, in diferite domenii ale productiei si comertului in care exista suspiciuni intemeiate ca se practica la greu evaziune. Mai putin de inteles este de ce, din nou, doamna Laura Codruta Kovesi simte nevoia sa se dea in spectacol, utilizand  toate artificiile din recuzita cu care ne-am obisnuit. De ce o operatiune, care pana la urma trebuie sa fie de rutina, capata, in mod obligatoriu, inca dinainte de a avea loc cercetarile, stampila de grup criminal organizat? De ce, dincolo de informarea transparenta si corecta pe care presa trebuie sa o primeasca, apar din nou asa–zisele „informatii pe surse judiciare”? De ce, conform unui tipar uzat moral in ultimii ani, prin exces de utilizare, este musai implicat un om politic, un procuror sef, evident de la celalat Parchet, si inalti functionari din Ministerul de resort? Poate ca asa stau lucrurile. Dar, de vreme ce stau „pe surse”, imi permit sa raman nu numai sceptic, ci si sa contiunui sa o suspectez pe Laura Codruta Kovesi ca se da in spectacol. Si ca da in spectacol DNA.

Daca, in ceea ce priveste produsele de panificatie, se estimeaza ca evaziunea anuala este de peste un miliard de euro, am toate motivele sa ma indoiesc ca la carne evaziunea ar fi mai mica. Ceea ce inseamna ca, daca s-ar adeveri prezumtia cu evaziune de 50 de milioane de euro la capatul acestei spectaculoase operatiuni DNA, ar fi totusi vorba de un mizilic. Ca sa folosesc o expresie din indistruie.

Oare de ce, pana sa intre in functiune DNA, spectaculos sau nu, eficient sa nu, Guvernul Romaniei nu decide sa ia o masura cat se poate de simpla care, din capul locului, diminueaza evaziunea si ajuta la identificarea evazionistilor? Si anume timbrarea tuturor produselor supuse intens evaziunii. Carnea, painea, orezul, uleiul, pestele etc. Nu ar fi mai simplu?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

octombrie 28th, 2013 at 12:33
Marian Nicolae spune:

Buna dimineata domnule senator,
Un pic off topic, dar in concordanta cu marsul secuilor….:
————————————————————
http://nastase.wordpress.com/2013/10/26/revista-ramuri/#comment-192649

@ Doru Coarna octombrie 27, 2013 la 4:32 pm

Cred totusi ca ceea ce a facut Mustafa Kemal zis Ataturk la Smirna cu populatia greceasca, obligata sa paraseasca teritoriul turc se va intampla si cu secuii nesatui din Harcov.

Schimbul de populatii dintre Ungaria si Romania este singura solutie de evitare a unui razboi care risca sa izbucneasca in Romania pe fondul distrugerii economiei romanesti de catre FMI, UK, Israel si SUA.

Asa se intampla atunci cand nu te multumesti cu un singur deget primit de la bunii romani.
Tu vrei si pamantul stramosesc al Romaniei.

Apai acest lucru NU se poate dragilor, drept pentru care va trebui sa va luati boccelutele si sa parasiti teritoriul romanesc cu directia Budapesta.

Daca Viktor Orban va va primi cu bratele deschise, venind numai cu hainele de pe voi si fara teritoriul romanesc…aici este alta poveste…….

Comme d’habitude….
Avis a bon entendeur………