Jurnal de senator noiembrie 19th, 2013
Miercuri, joi, vineri si sambata lucrez la definitivarea proiectului Legii audiovizualului. Mai am putin. Spre satisfactia mea, la teze nu am primit decat doua observatii cu adevarat importante asa ca, in baza lor, imi vine usor sa scriu proiectul. Evident, impreuna cu cativa specialisti care s-au oferit sa ma ajute in mod voluntar.
Intre timp, incepe sa faca valuri proiectul Legii cinematografiei, supus si el dezbaterii publice. Le urmaresc cu atentie. Este o saptamana in care am refuzat televiziunile pentru ca rezultatul nu ar fi fost decat acela de a turna gaz peste foc.
Observ cum se amplifica scandalul cu terenul lui Traian Basescu. Am convingerea ca vor fi surprize legate si de celelate dezvaluiri, pana acum minimalizate sau atacate.
Luni – 18 noiembrie
La ora 15:00 are loc intalnirea de lucru in Grupul senatorial PNL. Discutam despre mai multe proiecte de legi, trei dintre ele fiind mai importante sau mai controversate. Legea Rosia Montana, Legea mineritului, dar si al doilea proiect de lege, venit de asta data de la Camera Deputatilor, pentru declararea zilei de 10 mai – zi de sarbatoare nationala si zi nelucratoare, care sa se numeasca “Ziua Independentei”.
Incepand de la ora 16:00, se voteaza in ritm accelerat circa douasprezece proiecte de lege. Nimic foarte important.
Marti – 19 noiembrie
Incepand de la ora 9:00 sunt in plenul Senatului si, cu intarziere, la 9:30 incep lucrarile. Doua dintre cele trei acte normative, aflate pe ordinea de zi, sunt mai controversate. Se dezbate mult si extrem de interesant este faptul ca proiectul de lege Rosia Montana este respins de Comisia speciala. Ceea ce mi se pare esential este ca, in multe dintre interventii, membrii Senatului au opinii identice cu a mea, in sensul ca Parchetul are obligatia sa elucideze cele sase suspinciuni de infractiuni grave savarsite de inalti functionari publici pe parcursul derularii acestui proiect. In acest sens, este neobisnuit de virulent chiar si seful Grupului senatorilor PSD, Ilie Sarbu. El vorbeste explicit despre dosare penale. Legea Rosia Montana este respinsa cu o majoritate zdrobitoare.
Vine si randul urmatorului act normativ – “Ziua Independentei” – unde Crin Antonescu, care conduce sedinta, imi da cuvantul, evident, dupa ce se exprima Guvernul si seful Comisiei pentru Cultura, unde actul normativ a primit aviz favorabil. Cu declararea ca sarbatoare nationala a zilei de 10 mai – “Ziua Independentei” – este toata lumea de acord. PSD se opune cu indarjire propunerii ca ziua de 10 mai sa fie nelucratoare. Proiectul e retrimis la Comisie.
Ora 13:30 ne intalnim, la Comisile reunite pentru Cultura, in vederea dezbaterii unor ordonante de urgenta de rectificare a bugetului. Lipsesc insa o parte dintre colegii de la Camera Deputatilor si nu avem cvorum. Se amana pentru ziua de vineri, cand vom munci practic toata ziua.
Ora 14:30 – primesc, in calitate de presedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Iranul, o importanta delegatie a acestei tari. Discutam detalii despre modul in care diplomatia parlamentara poate contribui la relatii mai bune intre cele doua tari si la destinderea in regiune.
Ora 15:10, in plenul Camerelor reunite, ascult discursul lui Victor Ponta vizand asumarea raspunderii pe Legea descentralizarii.
In aceasta seara, incepand cu ora 21:00, voi participa la emisiunea „Realitatea la raport”, moderata de Andreea Cretulescu, la Realitatea TV.
3 comentarii
Petre S spune:
Vezi ca daca afla cumva Gutu-l-in-stein ala scumpu’ de el, ca esti presedinte la comisia aia de prietenie cu cine „nu trebe'”, ii da telefon si il pune imediat pe Bibi si pe coorva aia fara constiinta de Mossad Razvan Ungureanu, prietenul Canaliei de la 3 Coceni, sa le ia romanilor boii de la bicicleta.
Marian Nicolae spune:
Premierul și-a asumat răspunderea asupra proiectului legii descentralizării
Victor Ponta:
Pentru descentralizare ne-am luptat cu armate de funcţionari
În discursul susţinut în plenul Parlamentului, în şedinţa comună în care Guvernul și-a angajează răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, premierul Victor Ponta a afirmat că descentralizarea va conferi mai multă autoritate aleşilor locali şi va rupe definitiv România de trecutul centralist comunist.
———————————————
nota Roninjaune:
La fel ca si Boc, care si-a asumat raspunderea pentru nenumarate tampenii pe care le-a facut la carma guvernului roman, tot la fel il avem pe domnul Ponta, asumandu-si raspunderea oficial pentru distrugerea finala a Romaniei dar bineinteles fara a raspunde pentru acest lucru…..la fel ca si Boc…..
Asa ca lasati-ne in pace cu abureala asumarii raspunderii, ca nu va mai crede nimeni….
Marian Nicolae spune:
Marea Britanie:
Imprumuturile pentru studentii romani si bulgari au fost inghetate
de I.R. HotNews.ro, miercuri, 20 noiembrie 2013,
http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-16057602-marea-britanie-imprumuturile-pentru-studentii-romani-bulgari-fost-inghetate.htm
Imprumuturile pentru studentii romani si bulgari din Marea Britanie au fost inghetate dupa o crestere “suspecta” a numarului inscrierilor la facultatile britanice, potrivit Daily Telegraph.
Ministerul pentru universitati, David Willetts, a declarat ca a luat decizia suspendarii imprumuturilor pentru studentii din cele doua tari dupa ce a inregistrat o crestere neobisnuita a numarului celor care primesc sprijin de la Compania de Imprumuturi pentru Studenti (SLC).
Pana in prezent, pana la trei sferturi dintre studentii implicati nu au reusit sa demonstreze ca au dreptul la imprumuturi, au declarat surse.
Telegraph noteaza ca Romania si Bugaria au devenit membre UE in 2007, insa au fost introduse restrictii pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari, care vor fi ridicate anul viitor.
Potrivit regulilor actuale, SLC ofera doua tipuri de sprijin – unul pentru a acoperi costurile de scolarizare si altul pentru a acoperi costurile de trai.
Toti cetatenii UE au dreptul sa aplice pentru un imprumut, inclusiv cei din Romania si Bulgaria. Insa numai cetatenii UE care au trait in Marea Britanie timp de cel putin trei ani au dreptul la un imprumut care sa acopere costurile de trai in timp ce studiaza.
“Am identificat ca a crescut semnificativ numarul burselor pentru bulgari si romani care au aplicat pentru sprijin complet in Anglia. Acesta este, de regula, disponibil doar cetatenilor UE care au locuit in Marea Britanie pentru minim trei ani. Am cerut fiecaruia dintre acesti studenti sa ofere informatii suplimentare pentru aplicatia lor de imprumut, inainte sa le acordam lor sau institutiilor lor fonduri publice”, a declarat ministrul.
Circa 5.500 de romani si bulgari au primit deja prima rata din imprumutul pentru locuit anul acesta, o crestere semnificativa fata de anul trecut.
Majoritatea acestora sunt inregistrati la “furnizori alternativi” mai mici care ofera Diplome Nationale Superioare si alte calificari ce nu tin de universitati. Aplicatiile sunt concentrate in cateva institutii.
Cei care nu vor reusi sa prezinte dovezi de rezident risca se le fie intoarse fondurile. Oficialii se asteapta sa recupereze astfel circa 1 milion de lire sterline. In unele cazuri, banii vor fi luati inapoi prin imprumuturile de studii.
Willetts a declarat ca guvernul a oprit unele facultati private de la a inscrie noi studenti pentru diplome nationale superioare sau certificate nationale superioare. El le-a scris unui numar de 23 de facultati pentru a le spune sa nu mai accepte studenţi, din cauza creşterii rapide a solicitarilor de imprumuturi, care nu pot fi acoperite.
—————————————–
nota Roninjaune:
Ne gandim ca printul Charles, din moment ce iubeste atat de mult Transilvania, ar putea interveni, la pachet atat pentru studentii romani cat si pentru cei bulgari……
Hm, ce spune Alteta SA Regala ??????