Jurnal de senator decembrie 11th, 2013
9 decembrie – 11 decembrie
Activitate extrem de intensa in Parlament. Birourile Permanente au decis un lucru, in pricipiu, corect. Si anume aducerea la zi a unui mare numar de proiecte de acte normative acoperite de praf si care, in mod straniu, nu au fost supuse nici dezbaterii si nici procedurii de vot. Din acest motiv si in Grupul senatorial PNL si in plen a trebuit sa muncim foarte mult pentru a ne pune la curent cu continutul tuturor acestor initiative. Foarte interesant, nu a putut functiona aproape niciuna dintre masinile de vot cu care ne-am obisnuit.
Am fost coinitiator al unui act normativ de interzicere a cianurilor. Am explicat in plen care sunt motivele pentru care aceasta lege ar trebui sa fie adoptata. Nu am avut, din pacate, castig de cauza. In schimb, am aflat cu satisfactie ca, la fel cum s-a intamplat in Senat, in ciuda masinii de vot USL, si la Camera Deputatilor Legea minelor a fost respinsa.
Evident, evenimentele legislative ale acestei saptamani au fost eclipsate de modificarile aduse Codului Penal care scot din categoria functionarilor publici atat persoanele alese prin vot direct de catre cetateni, cat si profesiile liberale. In ciuda unor proteste vehemente ale basistilor, e limpede ca Parlamentul Romaniei nu incalca, procedand astfel, nici un fel de norme externe si, cu atat mai putin, Constitutia. Si este falsa teza conform careia initiatorii ar fi trebuit sa consulte, in prealabil, Consiliul Superior al Magistraturii. Rolul acestei institutii nu este sa faca legi, ci doar sa vegheze la corecta lor aplicare. Legile le face Parlamentul si atrag atentia ca in toata istoria Romaniei numai o scurta perioada, sub Ceausescu, a functionat abuzul conform caruia cei alesi prin vot direct de catre cetateni sau reprezentantii profesiilor libearale – cel mai elocvent exemplu fiind avocatii – ar putea fi in vreun fel asimilati categoriei functionarilor publici. Poate ca in acest fel mai dispare un instrument de santaj al clasei politice.
La Comisia pentru cultura a avut loc prima dezbatere cu regizorii si producatorii de film a proiectului pe care l-am initiat privind Legea cinematografiei. Discutii extrem de intresante si, cred eu, utile.
La Targoviste, mizeria in care se zbat scolile, blocate de lipsa agentului termic, continua. Cateva dintre acestea au fost inchise in cursul saptamanii. Primarul Gabriel Boriga, responsabil de tot ceea ce s-a intamplat impreuna cu fostul presedinte al Consiliului Judetean, Florin Popescu, azi deputat, nu a demisionat asa cum s-ar fi cuvenit si nici macar nu si-a cerut scuze elevilor, parintilor sau cetatenilor orasului. Se pare, in schimb, ca se va alege cu un dosar penal in urma concluziilor la care a ajuns Corpul de Control al ministrului Invatamantului.
Un comentariu
Paul Snaider spune:
Stimati romani ! De ceva vreme, cam 20 de ani (sic) se tot vorbeste la noi in tara despre hotii, hoti, mafii, mafioti, tradari, tradatori , evaziuni, evazionisti etc etc dar, dumneavosatra sti ca in Parlamentul Romaniei exista o comisie ce se numeste (sic); ,,Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii ” ? Ati auzit ceva in legatura cu activitatea acesteia ? Eu nu. A depus ea vreun raport ( anual ) la biroul camerei din care face parte ? Ioc. Dar, pentru prostime se infiinteaza fel de fel de comisii pentru fel de fel de pungasii. O mica observatie ; In legislatura 2 000-2 004 cind presedinte al acestei comisii era domnul profesor ( fost intemnitat, anticomunist ) Radu Ciuceanu se lucra din plin . Se anchetau si se depuneau rapoarte consistente despre marile fraude cum ar fi Bancorex, Banca Religiilor etc !!! Intrebatil pe primul procuror al Tarii , domnul prim ;ce se intampla azi ?