Mincinosii! decembrie 29th, 2013
Romania nu are nici cea mai mica sansa de a depasi impasul in care se afla, atata timp cat guvernantii se complac in minciuna. Eu nu ii acuz pentru ca dezinformeaza populatia. Pentru ca, pana la urma, indiferent cat de ticaloasa este o asemenea practica, ea este generata de nevoia de imagine. De propaganda. Eu ii acuz insa pe guvernanti ca se mint pe ei insisi. Ca se amagesc. Ca iau de bune cateva cifre pe care le-au extras cu pipeta de la Institutul National de Statistica, ignorand ceilalti parametri ai existentei statului roman. Mintindu-se pe ei insisi, membrii Cabinetului Ponta, reprezentanti a patru partide, imping Romania si mai la marginea Europei decat a fost in ultimii 24 de ani.
Premierul Victor Ponta a comunicat opiniei publice un lucru adevarat. Pe care, in paranteza fie spus, altii l-au remarcat cu cateva zile mai devreme. Si anume ca, pentru prima data in ultimii 24 de ani, Romania a fost capabila sa exporte mai mult decat a importat. Cu acest bilant pe plus se incheie triumfal anul 2013. Acest rezultat in sine nu falsifica realitatea. Numai ca nici Victor Ponta, nici vreun alt membru al Cabinetului sau si nici vreunul dintre analistii care ii sunt acestuia consilieri nu a facut un minimum de efort pentru a analiza modalitatea prin care a fost realizata aceasta performanta. Pentru ca, pana la urma, cifrele raman cifre. Realitatea crunta poate fi mult diferita. Ce am importat si ce am exportat? Nu cumva am importat produse in care a fost investita tehnologie si am exportat, atat cat am exportat, materie prima? De ce in prima jumatate a acestui an aveam, din aceasta perspectiva, un deficit de doua miliarde si jumatate de euro? Si cum anume a fost acoperit acest deficit?
Am inceput aceasta succinta analiza enuntand dinadins singurul rezultat cel putin in aparenta pozitiv al economiei romanesti care se adauga, vezi Doamne, unei cresteri economice plasata undeva intre doi si trei la suta. Care, din nou, propagandistic este utilizata ca fiind o performanta a Guvernului. In realitate lucrurile stau rau.
Produsul intern brut realizat de un cetatean al Romaniei este printre cele mai scazute din Europa. Din aceasta perspectiva, ne plasam pe penultimul loc. Media in Uniunea Europeana este de 25.700 de euro in 2012, in timp ce media in Romania este de doar 6.568 euro. Acest decalaj in sine reprezinta o catastrofa. Dar adevaratul motiv de ingrijorare este altul. Aceasta medie de venituri, realizata de un cetatean in Uniunea Europeana a crescut in raport cu anul 2008, anul crizei economice, in timp ce in Romania a scazut. In realitate deci, tendinta acestei tari este nu la deal, ci la vale.
Indicatorul de mai sus este in stransa corelatie cu un altul. Cu totalul investitiilor impartit la numarul de cetateni. Utilizand din nou rezultatele comunicate de Eurostat, dar si de Institutul National de Statistica, voi consemna ca in Uniunea Europeana asemenea investitii ajunga la cifra de 3.996 euro, in timp ce in Romania ele nu se ridica decat la 1.272 euro. Si, mai grav decat atat, fata de anul crizei, 2008, investitiile pe cap de locuitor in loc sa creasca au scazut cu aproape 500 de euro.
Ce ne demonstreaza cifrele de mai sus? O tendinta. Un trend. O directie. Toate negative. Este cu neputinta ca in timp, indiferent in cat timp, sa putem recupera decalajul care ne desparte de statele europene avansate, fara sa inversam raporturile. Cu alte cuvinte, singura sansa a Romaniei este sa investeasca mult mai mult in raport cu numarul sau de locuitori decat o fac statele avansate. Si sa inverseze calitativ si nu numai cantitativ raportul intre import si export, astfel incat sa le vindem celorlalti produse care incorporeaza tehnologie si inteligenta si sa importam materie prima.
Politica Guvernului Ponta 2 este la fel de gresita ca si politica Guvernelor Boc si Ungureanu. Daca le batem obrazul guvernantilor, ei vor arata cu degetul in directia FMI. Poate ca este adevarat. Poate ca FMI, care nu este decat o banca, nu este catusi de putin interesat ca Romania sa-si creasca semnificativ procentul de investitii din buget. Si nici ca Romania sa incerce sa cucereasca alte piete din spatiul european si extraeuropean. Poate ca este la fel de adevarata si afirmatia ca, din troica care se opune unei asemenea emacipari, face parte si Uniunea Europeana, reprezentata, de fapt, de Germania. Singurul stat care a facut cu succes fata crizei, dar pe seama tuturor celorlaltii parteneri europeni.
Daca toate cele de mai sus sunt adevarate, exista, si trebuie spus acest lucru, un adevar si mai important. Si anume ca daca ne vom complace in asemenea politici, nu numai ca nu vom recupera decalajul cu tarile dezvoltate UE, ci ne vom duce direct in prapastie in numai cativa ani. Iar ca sa evitam un asemenea deznodamant, inceputul trebuie facut renuntand la minciuna. Dar poti renunta la minciuna fara sa-i arati cu degetul pe mincinosi? 2014 este un an compromis. Daca in 2015 dorim sa schimbam cu adevarat lucrurile, atunci va trebui sa investim dublu sau chiar triplu in dezvoltare. Exact ceea ce nu vrea troica.
Sursa: CorectNews
6 comentarii
Marian Nicolae spune:
Atentatul de la Volgograd: Doi dintre răniţi au murit la spital
Două dintre persoanele rănite în atentatul terorist de la Volgograd au murit la spital.
Astfel, bilanţul morţilor în urma exploziei din clădirea gării a ajuns la 17, printre care şi autorul atacului.
Alţi 37 de oameni au fost duşi la spital, mulţi dintre ei se află în stare gravă. Printre victime se numără şi doi copii – un adolescent de 14 ani şi sora lui în vârstă de nouă ani.
Fetiţa a suferit o intervenţie chirurgicală şi se află în prezent la terapie intensivă.
Între timp, Comitetul de anchetă al Rusiei a anunţat că 10 dintre cele 15 cadavre au fost deja identificate.
Marian Nicolae spune:
Romania trebuia sa pice in prapastie din 21 decembrie 2012 deja.
Multumita rusilor suntem inca aici cu tara intreaga, iar rusii primesc rasplata pentru ajutorul acordat noua, Siriei si Ucrainei…
Marian Nicolae spune:
Legea falimentului personal – protecţia omului în faţa băncii CAMPANIE ECONOMICA.NET
13 iun, 15:30 | Mihai Banita | ECONOMICA.net
Au votat-o în Senat şi apoi au uitat de ea. Bancherii au zis că nu o vor, BNR a zis că nu o vrea, FMI că nu este momentul şi Guvernul s-a supus. Legea insolvenţei persoanelor fizice are acum ocazia să fie aprobată, având în vedere că parlamentarii care au susţinut-o acum doi ani au ajuns la putere
În martie 2010 trecea de Senat proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice. Sute de mii de români supraîndatoraţi sau fără venituri sperau că legea le va da ocazia unui nou început, aşa cum se întâmplă în toată lumea civilizată, în toată Uniunea Europeană, cu excepţia Bulgariei.
Proiectul de lege a fost însă îngropat în Camera Deputaţilor, după opoziţia acerbă a bancherilor, susţinuţi de BNR şi apoi de Guvern. Până şi Fondul Monetar s-a opus legii, în condiţiile în care a promovat-o în toate fostele ţări comuniste din Europa – cu excepţia României şi Bulgariei, unde nu s-a pus problema.
ECONOMICA.NET aduce din nou în atenţia opiniei publice, a politicienilor din Parlament şi Guvern de existenţa acestui proiect de lege. Într-o serie de articole vom explica ce înseamnă legea insolvenţei particularilor, de ce e ea necesară, de ce se opun bancherii, vom încerca să înţelegem de ce FMI nu ne consideră pregătiţi pentru ea şi vom explica şi cum falimentul personal este totuşi posibil şi pentru românii de rând, nu însă în România.
Marian Nicolae spune:
Astăzi, 09:09
Un nou atentat la Volgograd
O explozie s-a produs într-un troleibuz din Volgograd. 10:18
http://romanian.ruvr.ru/news/2013_12_30/Un-nou-atentat-la-Volgograd-9695/
În urma exploziei care a avut loc la Volgograd pe 30 decembrie au murit 15 persoane, a anunţat vice-guvernatorul regiunii Volgograd, Vasili Galuşkin. Vasili Galuşkin a relatat, de asemenea, despre 23 de răniţi. Anterior s-a anunţat că în urma exploziei din troleibuzul din Volgograd au murit 10 persoane, iar încă 15 au fost rănite. Se presupune că maşina infernală a fost pusă în acţiune de un sinucigaş.
09:58
Pe Internet au apărut primele imagini video de la locul exploziei unui troleibuz la Volgograd. Deflagraţia s-a produs astăzi la ora locală 08:23. În urma atentatului, 10 persoane au murit, cel puţin 10 au fost rănite.
09:47
Se presupune că dispozitivul explozibil se afla în centrul salonului. „Au fost distruse geamurile şi caroseria troleibuzului. Dispozitivul explozibil a fost plasat în centrul troleibuzului”, a declarat un corespondent al postului de televiziune Russia 24 de la locul tragediei. De asemenea, el a declarat că la locul exploziei vede trupurile victimelor care au fost aruncate din maşină.
09:40
Comitetul de Anchetă din Rusia a confirmat moartea a zece persoane în urma exploziei care s-a produs într-un troleibuz la Volgograd, a comunicat purtătorul de cuvânt al departamentului, Vladimir Markin.„Pe 30 decembrie la ora locală 8:23 în cartierul Dzerjinski din Volgograd s-a produs o explozie într-un troleibuz. Potrivit informaţiilor preliminare, există morţi şi răniţi”, se spune în comunicatul Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă din Rusia.
Paul Snaider spune:
Ponta catre popor;
Dacă ţi-e foame – mănâncă sare: o să-ţi fie sete!
Asta e ; v-am ciuruit !
Marian Nicolae spune:
Cel mai mare jaf de pe Terra!
6.300 de miliarde de euro valoarea reală a zăcămintelor de la Roșia Montană! – December 3, 2013
6300 de miliarde de $ e o sumă minimă constatată prin calcul matematic simplu. Dacă am împărți suma la numărul de români aflați pe TERRA ( aprox 30 de milioane) , fiecârui român în parte i-ar reveni 2 milioane de dolari!!!
Cel mai important e că s-a aflat care-i miza. Acum știm pentru ce luptăm!!!
Lăsând la o parte ceea ce vor politicienii corupți în frunte cu Ponta, e cazul să decidem noi ce avem de gând? Senatorul Haralambie Vochiţoiu, vicepreşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, de profesie inginer minier recunoaşte că este vorba despre “48 de metale grele”, fără a preciza care sunt acestea!!!
Deci ce facem cu Roşia Montană?
1. O dăm la “fier vechi”, aşa cum am făcut cu toate combinatele, sistemele de irigaţii, resursele naturale (petrol, păduri s.a.) şi vom încasa câteva miliarde de euro?
2. O preţuim pentru că o avem şi o valorificăm cu puterile noastre, în interesul nostru? Cred că este motivant să te gândeşti la 6300 de miliarde de dolari.
3. O punem în valoare şi facem PLUS VALOARE, sau VALOARE ADĂUGATĂ, nu doar taxe pe valoare adăugată? Asta înseamnă că din lemn facem mobilă, din tablă facem maşini, din aur facem bijuterii. Şi nu doar aurul contează. Mai sunt câteva elemente chimice a căror valoare despre care vorbim să fie mult mai mare de 6,3 trilioane de dolari.
De ce 6,3 trilioane de dolari?( 6300 de miliarde de $!!!!)
Pentru că în multe declaraţii ale unor persoane implicate în diverse perioade de timp în prospecţiuni geologice asupra zăcămintelor de la Roşia Montană se menţionează şi cantităţile de elemente continute de minereu. Acestea sunt susţinute de inginerul geolog şef Aurel Sântimbrean, de deputatul Mugurel Surupăceanu, de Călin Gabriel Tămaş, lector doctor la Departamentul de Geologie, Facultatea de Biologie şi Geologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, precum şi de multe ONG-uri. Pe lângă aceste date, mai sunt unele care reies dintr-un buletin de analiză, dar în care nu sunt precizate locurile de recoltare (puţuri, lacuri, ape curgătoare), adâncimea de prelevare şi alte date de identificare.
Astfel, în urma consultării mai multor surse, mi-am permis să fac o centralizare a acestora.
Cantitatea ce vrea RMGC-ul lui Ponta să fie exploatată e de 218 milioane de tone….ori 28.973,91 $ = 6300 MILIARDE $!!!! …însă la foarte multe elemente lipsesc date despre concentrație, date despre prețuri dar și date despre prezență!
Sunt elemente de care nu ştiaţi? Şi eu am păţit chestia asta şi a trebuit să le verific în Sistemul Periodic al lui Mendeleev pe unele dintre ele. Şi pentru mai multă claritate, am întocmit un tabel cu utilizări ale acestor elemente. Senatorul Haralambie Vochiţoiu, vicepreşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, de profesie inginer minier recunoaşte că este vorba despre “48 de metale grele”, fără a preciza care sunt acestea.
Element
Utilizari
Litiu
– aliaje de lagăre (împreună cu sodiul și calciul)
– dezoxidant, desulfurizant și degazant pentru cupru
– prepararea tritiului 3H, intră în compoziţia agenţilor de răcire din reactoarele nucleare
– baterii și acumulatori electrici
– lubrifianţi pentru temperaturi înalte
Beriliu
– transparenţa la raze X îl recomandă pentru fabricarea ferestrelor şi a tuburilor pentru radiaţii X
– în industria aerospaţială pentru sateliţi şi vehicule spaţiale
– în reactoarele nucleare, ca moderator, agent absorbant sau reflector pentru neutroni
– aliaje speciale de Cu pentru scule, proiectile
Scandiu
– aliaje de aluminiu-scandiu pentru componente din industria aerospaţiala, echipamente sportive şi de pescuit
– în rafinarea petrolului (izotopul 45Sc ca agent de urmărire)
– ca îngrăşământ
Titan
– aliaje de Fe, V, Mo pentru aliaje puternice şi uşoare în industria aerospaţiala (motoare cu reacţie, proiectile, nave spaţiale)
– costume de scafandru autonome pentru adâncimi mari
– uz militar
– procese industriale (chimie şi petro-chimie, uzine de desalinizare, hârtie)
– medicină (proteze şi implanturi ortopedice şi dentare, instrumentar)
– bijuterii, telefoane mobile, automobile, industria agro-alimentară
– pigment TiO2 pentru vopsea albă
Vanadiu
– aliaje de oţel şi titan pentru scule de mare viteză, motoare de avion, aeronautică
– aliaje cu galiu pentru magneţi şi superconductori
– catalizator pentru anumite reacţii chimice
Crom
– îmbunătăţeşte proprietăţile oţelului la coroziune, duritate şi rezistenţa la rupere
– galvanizare, catalizator pentru anumite reacţii chimice, coloranţi, colorarea verzuie a sticlei, detergenţi
Cobalt
– izotopul radioactiv 60Co este utilizat la radioterapia cu raze gamma
– îmbunătăţeşte proprietăţile oţelului, componente pentru aeronautică şi motoare, galvanizare
– pigmenţi albastru şi galben pentru colorarea ceramicii şi a sticlei
– aliaje cu Samariu pentru magneţi permanenţi
Nichel
– aliaje de oţel inoxidabile
– baterii NiCd şi acumulatori Ni-MH
– magneţi permanenţi
Galiu
– termometre medicale (din cauza toxicităţii mercurului)
– spectacole de ”magicieni” (linguri care se topesc în palmă)
– semiconductori, leduri şi diode laser, panouri fotovoltaice, oglinzi
Germaniu
– semiconductori, tranzistori şi circuite integrate
– spectroscopie şi detecţie infraroşie
– catalizatori şi aliaje
Arsen
– semiconductori, leduri şi diode laser, fotoconductori
– ignifugarea lemnului, insecticide, tăbăcărie
– măreşte duritatea aliajelor, muniţia de vânătoare (plumbul pentru alice)
– pirotehnie (focuri albe – indian), coloranţi (galben regal pentru vopsele de ulei)
Seleniu
– catalizator pentru multe reacţii chimice
– industria sticlei, pentru decolorarea ei sau colorarea în roşu
– celule solare şi fotoelectrice, toner fotografic, camere de filmat, redresarea curentului electric, copiatoare, luxmetre, explozibili
– îmbunătăţeşte lucrabilitatea aliajelor de Cu şi oţel
– şampoane anti-mătreaţă
– medicamente pentru creştere şi disfuncţii reproducătoare
Rubidiu
– fotocelule, tehnica vacuumului
– artificii (culoare roşie)
– sticlărie şi ceramică
– datarea rocilor cu 87Ru
Strontiu
– pirotehnie (culoare roşu aprins) şi rachete de semnalizare
– ceasuri atomice
– producerea tuburilor catodice pentru televiziunea color
– pasta de dinţi, terapia cancerului cu 90Sr care este radioactiv
Ytriu
– pietre zirconia, monitoare pentru computere, lentile foto şi video, becuri economice
– îmbunătăţeşte duritatea aliajelor de aluminiu şi magneziu
– izotopul radioactiv 90Y (produs în reactoarele nucleare de uraniu) se foloseşte la tratarea diferitelor tipuri de cancer
– fabricarea superconductorului YBCO (la – 178 OC)
– filtre pentru microunde, comunicaţii pentru sateliţi
– fabricarea televizoarelor color (culoarea roşie)
– camere de ardere pentru motoarele de rachetă
Zirconiu
– stomatologie şi implantologie, bijuterii
– moderator pentru reactoarele de fisiune
– catalizator în multe reacţii chimice
– în aliaj cu Li se foloseşte pentru absorbţia CO2
Niobiu
– obţinerea oţelurilor inoxidabile, criogenice şi refractare
– motoare de avion şi echipamente rezistente la temperaturi înalte
– obtinerea de superconductori
– bijuterii
Molibden
– creşte duritatea şi elasticitatea oţelului, rezistenţa termică şi la coroziune
– fabricarea avioanelor şi rachetelor, lubrifianţi pentru temperaturi ridicate
– catalizator în industria petrolieră
– fabricarea tranzistoarelor, lampi cu halogeni, medicină nucleară şi lămpi röntgen
Rutheniu
– este folosit pentru creşterea durităţii platinei şi paladiului
– în aliajele de titan, un adaus de 0,1 % măreşte considerabil rezistenţa la coroziune
– un aliaj de Ru-Mo are proprietăţi de supraconductor
– este folosit la contactele electrice din întrerupătoarele de Pt şi Pd
– catalizator pentru multe reacţii chimice
– bijuterii, computere
– izotopul radioactiv 106Ru este folosit în tratamentele cu citostatice a bolilor tumorale
Rodiu
– element de aliere pentru platină
– catalizator pentru anumite reacţii chimice
– strat de acoperire prin galvanizare sau vaporizare pentru instrumente optice şi bijuterii
– contacte electrice
Paladiu
– catalizatori pentru automobile şi pentru industria petrolieră
– instrumente chirurgicale, contacte electrice, bijuterii, ceasuri
– purificarea hidrogenului (absoarbe de până la 900 de ori volumul propriu de hidrogen)
Argint
– este folosit în electrotehnică şi electronică
– numismatică, bijuterii, industria fotografică, oglinzi
– stomatologie, instrumente medicale, proteze, utilizare germicidă
Cadmiu
– baterii NiCd
– aliaje pentru lagăre
– electroplacare
– pigmenţi, televizoare alb-negru şi color
– celule fotovoltaice (împreună cu Te)
Cesiu
– izotopul radioactiv 133Ce este folosit ca oscilator cuantic pentru ceasuri atomice, fiind etalon pentru Sistemul Internaţional de Unităţi la baza definirii etalonului pentru secundă
– substanţă de umplutură pentru lichidele de forat folosite pentru a atenua găurirea din timpul forării
– izotopul radioactiv 133Ce este folosit în medicină, măsurători şi hidrologie
– generatoare termoionice cu vapori de cesiu care convertesc energia termică în energie electrică
– aparate pentru recunoaşterea optică a caracterelor, fotomultiplicatori, camere video, materiale fotosensibile, detectoare de radiaţii gama şi raze X, magnetometre, lasere de mare energie, lămpi fluorescente, redresoare cu vapori
– utilizări în biologia moleculară, catalizatori în chimie
– izotopul radioactiv 133Ce poate fi folosit în dispozitive de dispersie radiologică (”bombe murdare”) – atenţionare de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Lantan
– este folosit pentru acumulatorii NiMH utilizaţi la automobilele hibride ( o baterie pentru Toyota Prius necesită aproximativ 10 kg de La)
– catalizator în cracarea petrolului
– ochelari pentru infraroşu, lentile pentru telescoape
Ceriu
– aliaje de aluminiu, amnare, pietre de brichete
– catalizatori pentru automobile
– medicamente pentru tratarea şi prevenirea infecţiilor celor arşi şi imunosupresive
Praseodim
– este folosit la fabricarea magneţilor permanenţi de mare intensitate pentru motoare şi generatoare electrice folosite la maşinile hibride şi turbine eoliene
– este folosit pentru acumulatorii NiMH folosiţi la automobilele hibride
– aliaje pentru motoare de avion
– ochelari pentru sudori şi suflătorii de sticlă
– aliaje pentru amnare şi pietre de brichetă
– pigmenţi pentru sticlă şi emailuri
– stroboscoape
Neodim
– magneţi permanenţi pentru computere, telefoane mobile, echipamente medicale, jucării, motoare, turbine eoliene, sisteme audio
– lasere pentru tratarea cancerului şi epilare, pentru tăierea şi sudarea oţelurilor
– ochelari de protecţie pentru suflătorii de sticlă
– pigmenţi pentru sticlă şi emailuri
– aliaje pentru amnare şi pietre de brichetă
Samariu
– magneţi permanenţi pentru microelectronică, generatoare eoliene, radare
– catalizator pentru unele reacţii chimice
– lasere cu raze X
– datare radioactivă
– izotopul 149Sm este adăugat în barele de siguranţă din reactoarele nucleare
– izotopul radioactiv 153Sm este folosit în tratarea mai multor tipuri de cancer
– superconductori
Europiu
– tuburi fluorescente, monitoare
– absorbant în reactoarele nucleare
– elemente de siguranţă fosforescente pentru eurobancnote
Gadoliniu
– îmbunătăţeşte rezistenţa la temperaturi înalte şi la oxidare a oţelurilor
– aplicaţii în domeniul microundelor, monitoarelor
– substanţe de contrast pentru imagistica de rezonanţă magnetică
Terbiu
– monitoare TV şi display-uri pentru smartphone
– substanţe de contrast pentru lumina ultravioletă
– elemente de siguranţă fosforescente pentru eurobacnote
– filme pentru înregistrări magneto-optice
– magneţi pentru motoare electrice folosite la maşinile hibride şi generatoare eoliene
– microfoane, fibră optică
Disprosiu
– materiale absorbante pentru reactoare nucleare
– senzori, microfoane, traductori
– fabricarea CD-urilor şi a hard-disk-urilor
– lămpi de mare putere pentru cinematografie
– laseri
Erbiu
– bare de control în reactoare nucleare
– pigmenţi pentru sticlărie
– filtre fotografice absorbante pentru lumina infraroşie
– lasere medicale
Tuliu
– surse portabile de raze X
– lasere, aliaje speciale cu alte metale rare
– elemente de siguranţă fosforescente pentru eurobancnote
Yterbiu
– surse portabile de raze X
– îmbunătăţeşte proprietăţile oţelului inoxidabil
– laseri
– catalizatori în industria chimică
– detectori seismici
Hafniu
– bare de control pentru reactoare nucleare folosite la submarine
– lămpi stroboscopice, catozi pentru echipamente electronice
– aliaje speciale pentru aplicaţii aerospaţiale, motoare de rachetă
– procesoare pentru computere
Tantal
– filamente pentru tuburi vidate
– condensatoare şi rezistenţe de mare putere
– instrumente şi implanturi chirurgicale şi dentare
– oţeluri refractare
Osmiu
– aliaje foarte dure împreună cu alte metale platinice
– implanturi cardiace, scanări de amprente, vârfuri de peniţe
Iridiu
– fabricarea creuzetelor
– aliajele IrPt sunt folosite la confecţionarea termoelementelor
– aliajele IrOs sunt folosite la fabricarea vârfurilor de peniţe
– contacte electrice de mare putere
– izotopii radioactivi sunt folosiţi în radioterapia cancerului
Platina
– confecţionarea bijuteriilor
– echipamente de laborator, medicină dentară
– contacte electrice, magneţi permanenţi
– catalizatoare pentru autovehicule şi alte procese din chimie
Aur
– bijuterii, numismatică, broderii, coroane dentare
– preparate culinare extravagante
– scuturi pentru sateliţi, acoperiri pentru vizierele costumelor spaţiale
– microelectronică, tehnică fotografică
– izotopul radioactiv 198Au este folosit în tratarea anumitor forme de cancer
Mercur
– termometre, barometre, manometre, tensiometre, filtre acusto-optice
– cercetări ştiinţifice, stomatologie, electrochimie, amalgame, cosmetică, fungicide
– explozibili brizanţi
– pigmenţi, semiconductori
– extragerea aurului, argintului şi a platinei
– lămpi redresoare de curent alternativ, lămpi pentru raze ultraviolete
Taliu
– raticide şi insecticide
– semiconductori, sticlă optică pentru infraroşii, celule fotovoltaice
– detectoare de radiaţie gamma
Bismut
– medicină, cosmetică
– detectoare şi sisteme de stingere a incendiilor
– muniţie
Thoriu
– combustibil pentru reactoare nucleare
– ThO2 este folosit pentru materiale ceramice rezistente la temperaturi înalte
– lentile şi echipamente ştiinţifice
Uraniu
– uraniul sărăcit se foloseşte la blindaje şi proiectile de uraniu sărăcit, ecrane pentru radiaţii, containere de transport pentru materiale radioactive
– combustibil pentru reactoare nucleare
– bombe nucleare de diferite tipuri
În 1985 se punea problema exploatării a 30 de milioane de tone din zăcământul de la Roşia Montană. De când cu implicarea RMGC, cantitatea ce va fi exploatată a crescut la 218 milioane de tone. Cel puţin aşa reiese din planul exploatării prezentat în tabelul de mai jos – pentru cifre intrati pe site.
Notă: Valorile totale sunt rotunjite.
Sunt prezentate şi date estimative privind cantităţile de aur şi argint. Aici nu sunt incluse situaţiile în care se vor găsi filoane de aur şi argint, care ar putea creşte de câteva ori (de 7-8 ori !!!) cantităţile de aur şi argint obţinute.
Şi acum să facem o scurtă recapitulare a tabelelor pe care vi le-am prezentat. În tabelul 1, valoarea elementelor extrase dintr-o tonă de minereu ajunge la 28.973,91 USD. Din aceasta, valoarea aurului şi a argintului însumată ajunge la doar 95,10 USD, din care statului român îi revin doar 6 % (adică aproape 6 dolari la fiecare tonă prelucrată). Bineînţeles, vor fi unii care vor spune că nu am menţionat nimic despre costurile de extracţie, de prelucrare, carburanţi, energie electrică, costul cianurilor şi al explozibililor, salarii şi tot felul de impozite etc. Cu toate acestea, raportul între valoarea elementelor şi valoarea încasată de stat este de aproape 4.829 : 1. Adică din acei 6 dolari, statul roman va plăti costurile necesare mentenantei exploatării dupa închiderea minelor, costurile care ar decurge dintr-un posibil dezastru ecologic, costurile aferente spitalizării oamenilor afectaţi de cianurile folosite şi metalele grele rezultate etc.
Proiectul Roşia Montană valorează 6,3 trilioane de dolari!!! Şi asta nu este tot. Nu am calculat valoarea elementelor la care lipsesc date de prezență și concentrație (Tabelul 1) . Este foarte posibil să se poată extrage multe tone din fiecare element care nu a participat la precedentul calcul. Şi poate s-ar dubla sau tripla această valoare. Dar astea sunt doar speculaţii. În schimb, 6300 de miliarde de $ e o sumă minimă constatată prin calcul matematic simplu.
ing. Doru Apostol
Acesta e materialul la care lucrez de aproape 2 luni. Astept parerea dvs despre acesta. Tot ce scrie acolo e verificabil 100%, in carti, media si internet. Sper sa va placa. Am facut aceasta adaugare la sugestia unui cititor, caruia ii multumesc.
Nota Redacției: Materialele puse la dispoziție de către dl.ing. Doru Apostol reprezintă un întreg, un studiu de o importanță vitală pentru toți românii oriunde s-ar afla ei pe glob. Munca acestui român merită nu doar stima și recunoștința noastră dar și popularizarea lor urgentă. Trimite mai departe acest studiu tuturor celor pe care-i cunoști! Dă like, distribuie pe facebook, trimite e-mail cu toate cele 3 episoade. Guvernul antiromânesc și antinațional nu doarme, jandarmii sunt în alertă, trupe de represiune stau la pândă și niciodată până când nu ne vom elibera…așa ceva nu va fi public pe canalele lor mass-media!
sursa:inforor