Jurnal de senator   martie 24th, 2014

Din punctul meu de vedere, Legea cinematografiei este gata. Am trimis, totusi, proiectul de act normativ, inainte de a-l depune din nou in Parlament, tuturor participantilor la dezbaterile care au avut loc la Comisia pentru cultura. Probabil, in final, si-l va asuma intreaga Comisie si inseamna ca voi avea sustinerea politica, practic a tuturor partidelor din Parlament. Legea audiovizualului va fi si ea, maine, trimisa la CNA, in vederea unei ultime dezbateri si, eventual, a unei ultime ajustari care ar urma sa aiba loc acolo.

Luni, in grupul senatorilor liberali, am discutat foarte atent proiectele normative care urmeaza sa intre in dezbatere si am stabilit pozitia pe care trebuie sa o avem. In ceea ce ma priveste, am fost extrem de activ.

In plenul Senatului, am avut mai multe interventii, dar relevante sunt doua. Este vorba, in primul rand, de modificarile pe care Guvernul intentioneaza sa le aduca Codului de Procedura Civila. Al nu-stiu- catelea rand de modificari. Am spus ca asta este consecinta modului in care PDL mai intai a ignorat Parlamentul, recurgand la procedura asumarii de raspundere pentru o lege atat de importanta. In absenta dezbaterii publice si a dezbaterii parlamentare, fireste, au aparut foarte multe inadvertente. In al doilea rand, am acuzat PSD ca procedeaza la fel facand ordonante de urgenta pe care vrea sa le transforme in legi, tot in absenta unei dezbateri temeinice parlamentare. Reprezentantul Ministerului Justitiei a fost lamentabil. Un ministru secretar de stat incapabil sa explice necesitatea si continutul modificarilor aduse Codului de Procedura Penala. Se va vota marti, la ora 12:00. Din cate am inteles, PNL va vota contra.

senatul-romaniei

Iar un alt proiect de lege a starnit o adevarata furtuna in Parlament. Recunosc ca m-am aflat in epicentru. Ca sa nu spun ca am generat-o. Este un act normativ prin care initiatorii au propus ca accesul cetatenilor la actele normative publicate in Monitorul Oficial sa fie nu contra-cost, ci gratuit. Pana acum, s-a incalcat Constitutia. Suntem singurul stat din Europa in care cetateanul trebuie sa plateasca pentru a cunoaste legea. Comisia Juridica a avizat pozitiv proiectul de lege. In timp ce Guvernul a dat un aviz negativ. Reprezentantul Guvernului, acelasi ministru secretar de stat de la Justitie, si-a permis ca in plenul Parlamentului sa spuna doar ca Guvernul e impotriva, fara a fi capabil sa ofere nicio explicatie. Am spus ca acest lucru este inadmisibil si ca atitudinea reprezinta un afront la adresa Parlamentului. I-am cerut sa nu mai indrazneasca niciodata sa faca asa ceva. In apararea secretarului de stat a sarit liderul parlamentarilor PSD, senatorul Ilie Sarbu. Am folosit prilejul ca m-a citat pentru ca, intr-un drept la replica, sa revin si sa fiu mult mai critic decat in prima parte. Si acest proiect de act normativ va fi votat maine. Probabil ca masina de vot a majoritatii va functiona. Dar nimic nu este foarte sigur. Mi s-a mai intamplat, de cateva ori, sa rastorn majoritatile.

Maine este o zi importanta pentru ca, numarand semnaturile din Dambovita pentru candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare, imi voi putea da seama in ce masura l-am putut ajura, respectiv in ce masura am putut sustine dreptul fundamental al cetateanului de a fi ales.

Astazi, voi raspunde invitatiei ambasadelor Iranului si Libanului ca, in calitate de presedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Iranul, sa ma numar printre spectatori Festivalului International de Primavara.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii