Iata cum am fost condamnat pe nedrept   iunie 8th, 2015

srs_edit2-90x90Spre surpriza mea, un jurist pe care nu am avut ocazia sa-l cunosc niciodata, domnul avocat Adrian Mitrea, a publicat in Lumea Justitiei o analiza extrem de interesanta asupra cazului meu. Este o alta fata a aceleiasi medalii. Adica, un alt tip de rationament, utilizand alte argumente, care arata ca instanta de fond, in mod corect, a considerat ca sunt nevinovat de acuzatiile pe care mi le-au adus procurorii, in timp ce, instanta de apel, condusa de judecatoarele Cristina Craiu si Mihaela Nita, in mod eronat, intentionat sau nu, au apreciat ca merit sa fiu azvarlit in inchisoare.

Mi-am permis sa-i multumesc, in scris, domnului avocat Adrian Mitrea pentru ca si-a consacrat timpul unei persoane, practic necunoscute domniei sale – cu exceptiei, eventual, a aparitiilor mele publice – si sa-l intreb care a fost motivul si, apoi, sa-i cer permisiunea sa reproduc, la randul meu, analiza pe care domnia sa a publicat-o in Lumea Justitiei..

Postez mai jos scurta mea corespondenta cu domnul avocat Adrian Mitrea si, in continuare, analiza domniei sale.

Ce va determinat sa va ocupati de persoana mea?

Stimate domnule avocat,

Sunt impresionat de acuratetea analizei pe care ati facut-o. Si sunt foarte curios sa stiu ce anume v-a determinat sa va aplecati deasupra acestui dosar penal. Stiu ca avocatul meu, domnul Dan Chitic, a luat legatura cu dumneavoastra si o va face si in continuare, intrucat va avea loc o procedura la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de recurs in casatie, si alta de recurs in anulare.

Inca o data va multumesc si va sigur de intreaga mea stima!

Cu stima,

Sorin Rosca Stanescu

 

Interesul profesional

Ca sa va raspund ce m-a determinat …?

ABUZUL…., care, din pacate, o parte dintre magistrati cu onor il practica….,noi (avocatii) ii numim plutoane negre, plutoane de executie, etc…Rolul avocatului e sa apere drepturile omului, principiile statului de drept si valorile democratice, in limitele legii si ale regulilor deontologice, chiar si atunci cand abuzul vine de la justitie…si, prin urmare, nu puteam ramane nepasator.

Singurul mijloc de a face public faptul ca este o condamnare nelegala, a fost sa trimit studiul de caz facut de mine la Lumea Justitiei, spre a fi publicat.

In prealabil, l-am trimis avocatului dumneavoastra pentru a fi folosit in procedurile extraordinare demarate.

Cu deosebit respect,

avocat Adrian Mitrea

 

Va multumesc! Va intreb acum daca sunteti de acord ca pe site-urile pe care postez (CorectNews.com, blog Sorin Rosca Stanescu si Facebook) sa reproduc articolul dumneavoastra, precum si raspunsul pe care mi l-ati trimis azi.

Cu multumiri,

Sorin Rosca Stanescu

 

Sunt de acord….,

Cu deosebit respect,

avocat Adrian Mitrea

 

ARTICOL LUMEA JUSTITIEI.RO:

CONDAMNAT PENTRU O INFRACTIUNE INEXISTENTA – Avocatul Adrian Mitrea demonstreaza ca senatorul Rosca Stanescu a fost trimis dupa gratii pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala si care la momentul comiterii nu era intrata in vigoare: „Sorin Rosca Stanescu este nevinovat, iar condamnarea acestuia este un abuz si o necunoastere crasa a legii”

Avocatul Adrian Mitrea  din Baroul Bucuresti a transmis Lumeajustitiei.ro o analiza efectuata pe cazul senatorului Sorin Rosca Stanescu, condamnat la 2 ani si 4 luni cu executare in dosarul „Rompetrol”, in care concluzioneaza ca decizia instantei este nelegala. In analiza sa, avocatul Adrian Mitrea arata ca Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala, comitandu-se astfel „un abuz si o necunoastere crasa a legii”.

Concret, avocatul Adrian Mitrea sustine ca hotararea de condamnare a senatorului Sorin Rosca Stanescu pentru „utilizarea informatiei privilegiate” este nelegala si se incadreaza in dispozitiile art. 438 (Cazurile in care se poate face recurs in casatie) pct. 7 (inculpatul a fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazuta e legea penala) intrucat informatia nu a fost folosita pe o piata de capital reglementata, ci pe piata Rasdaq, piata care nu este reglementata in sensul dispozitiilor Legii 297/2004In efect, sustine avocatul Mitrea, nici constituirea unui grup pentru folosirea de informatii privilegiate pe o piata nereglementa nu este prevazuta de legea penala, astfel ca nu ii poate fi imputata senatorului Sorin Rosca Stanescu.

In acest sens, avocatul Adrian Mitrea a aratat ca exista o hotarare CEDO cu o speta identica, dar in care inculpatii au fost achitati de acuzatia de manipulare a pietei de capital.

Mai mult, avocatul Adrian Mitrea dezvaluie ca in cazul lui Sorin Rosca Stanescu Legea nr. 297/2004 privind piata de capital a fost aplicata in mod nelegal, retroactiv, intrucat legea a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 29.06.2004, iar presupusele fapte de care procurorii l-au acuzat pe Sorin Rosca Stanescu ar fi fost comise in perioada 7.04.2004 – 20.04 2004.

Prezentam in continuare punctul de vedere al avocatului Adrian Mitrea:

„Voi dovedi in cele ce urmeaza ca Sorin Rosca Stanescu este NEVINOVAT, iar condamnarea acestuia este un ABUZ si o necunoastere crasa a legii:

Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat pentru ca la data de 6.04.2004, inainte cu o zi de inceperea tranzactionarii actiunilor emise SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC) in cadrul BVB, Patriciu i-a dezvaluit lui Sorin Rosca Stanescu informatia privilegiata privind termenii si conditiile in care urmeaza sa se desfasoare operatiunile de tranzactionare a actiunilor cu simbolul RRC din data de 7.04.2004, iar la data de 20.04 2004 i-a dezvaluit lui Sorin Pantis informatia privilegiata privind pretul pe care societatile controlate de grupul de firme Rompetrol urma sa il afiseze in aceeasi zi, informatii folosite pe o piata reglementata, respectiv Rasdaq…

I).Aceasta condamnare este nelegala si se incadreaza in dispozitiile art.438 pct.7 N.C.proc.pen., intrucatSTANESCU ROSCA SORIN STEFAN a fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala, respectiv „utilizarea informatiei privilegiate” nu a fost folosita pe o piata de capital reglementata, piata Rasdaq nu este piata reglementata in sensul dispozitiilor Legii 297/2004, lege care a copiat ad literam directiva 39/2004/CE si prin urmare fapta pentru care a fost condamnat nu este prevazuta de legea penala, fiind incident in cauza art. 16 alin. (1) lit.b) raportat si la art. 7 paragraful 1 din Conventia europeana a drepturilor omului.

Prin urmare, nu este prevazuta de legea penala nici constituirea unui grup pentru folosirea de informatii privilegiate pe o piata nereglementa, fiind incident in cauza art. 16 alin. (1) lit.b) raportat si la art. 7 paragraful 1 din Conventia europeana a drepturilor omului cu privire la infractiunea prevazuta de art.367 alin.1 C.p.

In acest sens s-a pronuntat Curtea de Justitie a Uniunii Europene prin HOTARAREA CURTII (Camera a doua) din data de 22 martie 2012 in cauza C 248/11, avand ca obiect o cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare formulata in temeiul articolului 267 TFUE de catre Curtea de Apel Cluj in dosarul nr. 37/33/2011, in care mai multi inculpati au fost trimisi in judecata de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pentru infractiuni la legea privind piata de capital (Legea nr. 297/2004).

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE – SECTIA PENALA prin Decizia nr. 865/13.03.2013 pronuntata in dosarul nr. 37/33/2011 a respins ca nefondat recursul pastrand achitarea tuturor inculpatilor, cu motivarea ca „Intr-o bogata jurisprudenta, CEDO a subliniat importanta asigurarii accesibilitatii si previzibilitatii legii, instituind si o serie de repere pe care legiuitorul trebuie sa le aiba in vedere pentru asigurarea acestor exigente.

Astfel in mai multe cauze (Rotaru impotriva Romaniei, Damman impotriva Elvetiei etc.), CEDO a subliniat ca o norma este previzibila numai atunci cand este redactata cu suficienta precizie, in asa fel incat sa permita oricarei persoane-care la nevoie poate apela la consultanta de specialitate sa isi corecteze conduita si in special, o norma este previzibila atunci cand ofera o anume garantie contra atingerilor arbitrare ale puterii publice. Sub acest aspect, principiul securitatii juridice se coreleaza cu un alt principiu, dezvoltat in dreptul comunitar si anume principiul increderii legitime, care impune ca legislatia sa fie clara, predictibila, unitara si coerenta (cauzele Facini Doriv Recre, Foto-Frostv Hauptzollamt Lubeck Ost).

Transpunand principiile mai sus amintite in materia dreptului penal si mai exact a spetei de fata, Curtea a constata ca deficientele aratate mai sus cu privire la stabilirea caracterului de piata reglementata a RASDAQ, element constitutiv a infractiunii pentru care au fost trimisi in judecata inculpatii, profita acestora, cu atat mai mult cu cat inculpatul G. a actionat doar in urma consultarii unor avocati de specialitate iar potrivit declaratiei inculpatului N. si in prezent piata RASDAQ a fost prezentata clientilor ca nefiind reglementata in sensul directivei amintite.

Asa fiind, s-a dispus, in baza art. 11 pct. 2 lit. a) rap. la art. 10 lit. d) C. proc. pen. achitarea inculpatilor de sub invinuirea comiterii infractiunii de manipulare a pietei de capital.”

Prin Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europe (Camera a doua) din 22 martie 2012, in cauza C 248/11, s-a stabilit ca:

1) Art. 4 alin. (1) pct. 14 din Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind pietele instrumentelor financiare, de modificare a Directivelor 85/611/CEE si 93/6/CEE ale Consiliului si a Directivei 2000/12/CE a Parlamentului European si a Consiliului si de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului, astfel cum a fost modificata prin Directiva 2007/44/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 septembrie 2007, trebuie interpretat in sensul ca o piata de instrumente financiare care nu indeplineste cerintele prevazute in titlul III din aceasta directiva nu intra in notiunea „piata reglementata”, astfel cum este definita de dispozitia mentionata, chiar daca operatorul sau a fuzionat cu operatorul unei astfel de piete reglementate.

2) Art. 47 din Directiva 2004/39, astfel cum a fost modificata prin Directiva 2007/44, trebuie interpretat in sensul ca inscrierea unei piete pe lista pietelor reglementate prevazuta de acest articol nu constituie o conditie necesara pentru calificarea pietei respective ca piata reglementata in sensul acestei directive.
Fata de cele de mai sus, s-a apreciat ca rolul instantei nationale a fost acela de a verifica daca piata RASDAQ a indeplinit cerintele prevazute in titlul III din aceasta directiva, pentru a se putea stabili cu certitudine daca este vorba in speta de o piata reglementata sau nu.

Un alt aspect important ce a fost avut in vedere in analiza concreta a caracterului pietei RASDAQ s-a regasit de asemenea in considerentele Hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europe amintite, din care a rezultat ca potrivit art. (2), (5) si (44) ale Directivei 2004/39, obiectivele acesteia au constat printre altele in protectia investitorilor, in pastrarea integritatii si a eficientei globale a sistemului financiar, precum si in transparenta tranzactiilor. Or, a permite unei piete care nu indeplineste conditiile amintite la punctul 43 din prezenta hotarare sa fie calificata drept piata reglementata pentru simplul motiv ca a fost exploatata de operatorul unei alte piete autorizate ca piata reglementata ar risca sa aduca atingere acestor obiective.

II. Mai mult, Legea nr. 297/2004 privind piata de capital (publicata in Monitorul Oficial nr. 571/29.06.2004) a fost aplicata, in mod nelegal, retroactiv.
Aplicarea retroactiva a Legii nr. 297/2004 privind piata de capital (publicata in Monitorul Oficial nr. 571/29.06.2004 pentru fapte savarsite in perioada de 7.04.2004 – 20.04 2004, condamnarea fiind nelegala.Lex praevia interzice aplicarea retroactiva a legii penale, cu exceptia dispozitiilor mai favorabile, fiind incalcat Art. 7 din Conventie.
Expresia adagiului nullum crimen sine legenulla poena sine lege, principiul prevazut de art. 7 din Conventie face parte din asa numitul „nucleu dur al dreptului”1 , reprezentand norme de jus cogens de la care nu se poate deroga. Asa cum prevede art. 15 din Conventie, nu sunt permise niciun fel de derogari de la aceste dispozitii, chiar daca masurile exceptionale sunt impuse de situatii de razboi sau de alt pericol public ce ameninta viata natiunii (Corneliu Birsan, Conventia europeana a drepturilor omului Comentariu pe articole Editia 2, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2010, p.571) Art. 7 consacra astfel principiul legalitatii incriminarii si pedepsei, care presupune interdictia instantelor de a interpreta dispozitiile penale intr-o maniera exclusiv in dezavantajul acuzatului (analogia in defavoarea inculpatului) precum si neretroactivitatea legii penale. Astfel cum decurge din obiectul si scopul sau, art. 7 trebuie interpretat si aplicat astfel incat sa asigure o protectie eficace contra urmarii penale, condamnarilor si sanctiunilor arbitrare (Cesare Beccaria, Dei delitti e delle pene (Despre infractiuni si pedepse), Editura Humanitas, Bucuresti, 2007, p.53)”.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii