Patriarhul Daniel, Doctor Honoris Causa   decembrie 10th, 2015

srs_edit2-90x90Pentru a sasea oara, astazi, Preafericitul Parinte Daniel, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Muntenie si Dobrogei, Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a primit titlul de Doctor Honoris Causa.  Evenimentul a avut loc in aula Universitati „Titu Maiorescu”, intr-un moment fast, cand institutia de invatamant superior aniverseaza 25 de ani de la fondare si 125 de la nasterea carturarului care i-a dat numele.

Patriarhul Daniel, nascut in 1951, in satul Dobresti, din judetul Timis, a studiat Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu, apoi, intre 1974-1976, a urmat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. A studiat la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg, iar intre 1978-1980 a studiat si la Facultatea de Teologie Catolica din Freiburg. In 1979 sustine a doua teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, iar in 1980, o versiune extinsa a acestei teze, pregatita sub indrumarea mentorului sau, Prof. Dr. Dumitru Staniloae, este sustinuta la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. A fost lector la Institutul Ecumenic din Elvetia pana in 1988, dar aceasta activitate a fost intrerupta intrucat a intrat in viata monahala, la Manastirea Sihastria, judetul Neamt, cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe Parintele arhimandrit Cleopa.

Este ales in 1990 Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. In 2007 este ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In acelasi an este intronizat Patriarh in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

La ceremonia care a avut loc au participat cadrele didactice universitare de la „Titu Maiorescu”, rectori ai celorlalte institutii de invatamant superior din Bucuresti si din tara, invitati din strainatate, studenti si, desigur, reprezentanti ai tuturor celorlalte culte religioase. In luarile de cuvant, extrem de consistente, au fost reliefate activitatile extrem de bogate Patriarhului Daniel, in varii domenii: activitate stiintifica si publicistica, misionara si sociala, activitati liturgice si misionare nationale si internationale, activitati si responsabilitati in domeniul academic si al cercetarii stiintifice.

IMG_1804

IMG_1805

In laudation, rostit de Prof Univ. Dr. Iosif R. Rus, Patriarhul Daniel a fost prezentat drept o calauza spirituala pentru identitatea, demnitatea si afirmarea romanilor in lumea de azi.

Momentul de varf al acestei importante ceremonii, a fost marcat, desigur, de lucrarea extrem de completa si de interesanta, prezentata de Patriarhul Daniel si care dezvolta tema increstinarii dreptului roman si a filosofie grecesti, precum si implicatiile credintei, ale crestinismului in institutia dreptului.

Vom reveni cu detalii, maine.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii