Cuvantul Patriarhului si cuvinte despre Patriarh   decembrie 12th, 2015

srs_edit2-90x90A fost un stralucit discurs de receptie, cel rostit de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, joi, cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa de catre Universitatea „Titu Maiorescu”. Titlul acestui discurs este el insusi sugestiv: “Originea religioasa a dreptului, secularizarea lui si nevoia actuala de dialog interdisciplinar”. In cele ce urmeaza prezint trei scurte citate din magistrala sa lucrare.

“Se poate constata disocierea demnitatii umane (corelativa cu o umanitate abstracta, neintrupata) de demnitatea persoanei umane (care presupune o existenta concreta, intrupata), dar omul concret, persoana vie, nu poate fi redusa la un accesoriu integrat intr-un sistem impersonal, in numele unei umanitati abstracte, printr-un set de reguli si de norme prin care, in numele eficientei sistemului, birocratia sa insemne mai mult decat viata”.

“Dreptatea din credinta, ca lucrare a harului, transcende formalismul Legii. Ea implica o stare si o angajare launtrica, o transfigurare a puterilor omului, prin experienta harului, o spiritualitate a comuniunii personale a omului cu Dumnezeu”.

„Cele expuse pana acum au ca scop incurajarea unui dialog si a unei cercetari interdisciplinare academice, privind relatia dintre traditia ciclica iudeo-crestina, dreptul european si etica sociala, dupa modelul dialogului interdisciplinar intre teologie, stiinte si filosofie”.

IMG_1804

Cu prilejul decernarii titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Romanie, au fost rostite numeroase mesaje de apreciere.

„Omagiind azi pe Intai Statatorul acestei Biserici, Alma Mater omagiaza aceasta reduta – poate ultima si cea mai trainica –  de aparare a neamului romanesc, afirmand, totodata, in respectul desavarsit al tuturor celorlalte natiuni si credinte, vointa noastra de a fi si de a ramane romani, de a fi si de a ramane europeni-romani si romani universali, in acelasi timp si sub acelasi raport.”(Prof. Dr. Adrian Severin)

„Cuvantul „patriarh” inseamna „conducator de patrie””(Academician Alexandru Surdu).

„Capul Bisericii, Preafericitul Patriarh Daniel este ca un capitan pe o corabie in timp de furtuna, dar el are totodata misiunea sacra de a apara pe credinciosii sai si de indruma cu intelepciune turma crestinilor – ortodocsi ai tarii. I se datoreaza respect si sustinere pentru a se apara vechile randuieli ale romanilor si pentru a se pastra integra fiintarea lor” (academician Dan Berindei)

„Traim vremuri tulburi in care valorile noastre culturale sunt atacate, minimalizate si inlocuite cu altele straine de traditiile noastre”(Academician Constantin Balaceanu Stolnici)

„Preafericitul Patriarh Daniel este un carturar de buna formatie europeana, reprezentant al unei generatii de teologi care ne arata ca ortodoxia este congruenta cu Europa, la ale carei origini se afla” (Academician Razvan Teodorescu).

Sub titlul Ierarh Erudit in slujba Bisericii Ortodoxe Romane, academician Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei afirma: „Dumnezeu a vrut ca in scaunul Patriarhilor Romaniei ce vor dainui in memoria neamului ca figuri luminoase ale Bisericii Noastre sa fie ales un teolog stralucit, care sa le continue lucrarea, pentru ca ortodoxismul romanesc sa urce treptele unei puternice afirmari europene”.

„Astazi Biserica Ortodoxa Romana este continuatoarea acestei coplesitoare traditii pe care o explica, zi de zi, societatii si o face intr-o sintonie de mare deschidere, fiind Biserica este insasi lumea”(academician Ioan Aurel Pop – Rectorul Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca)

„Activitatea de inalta performanta a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, realizata in decursul domniei sale, oglindeste fidel si este, fara indoiala, rodul insusirilor sale de exceptie” (Dr. DHC. AUREL VAINER, Presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania).

„Lumea romaneasca din zilele noastre are nevoie de gesturi de reconciliere, in special in lumina recentelor evenimente sociale si politice, pe plan local si international, care au generat noi asteptari, dar si sentimente de nesiguranta” (Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop si Mitropolit Romano – Catolic de Bucuresti)

„Preafericitul Parinte Patriarh este promotorul si catalizatorul relatiilor de colaborare ecumenica intre cultele religioase din tara noastra” (Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat)

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii