Prim-ministru controlabil si cocktailul Molotov decembrie 29th, 2016
Iese din palarie Sorin Mihai Grindeanu. Dupa ce Sevil Shhaideh a fost ejectata de presedinte fara a mai fi chemata la examenul oral. Grindeanu participa la proba. Iar presedintele decide. Optiunea sa este pentru un prim-ministru controlabil. De ce este Grindeanu controlabil? Si de ce victoria lui Dragnea va fi extrem de amara?
Oricat mi-ar fi de antipatic personajul si oricat de mult rau a facut acestei tari, imi este imposibil sa ignor unele afirmatii facute de Traian Basescu. Acesta il trimite pe Sorin Grindeanu direct in plutonul ofiterilor acoperiti. Controlati de catre Serviciul Roman de Informatii. In baza caror argumente? Traian Basescu se uita, cum ne uitam toti, in biografia lui Sorin Mihai Grindeanu. Si descopera, cum descoperim toti, ca acesta a urmat cursurile Academiei de Informatii patronata de SRI. Si spune Basescu ca respectiva academie nu este o scoala de maici. Apoi, pe buna dreptate, ex-presedintele face o analogie intre apartenenta lui Sorin Grindeanu la Comisia de control asupra activitatii SRI si statutul sau disimulat. Concluzia este ca Sorin Grindeanu, preferat al serviciilor, ar trebui respins de catre Klaus Iohannis pentru ca, in fine, un sef al statului sa traseze linia de separare dintre servicii secrete si Executiv.
Argumentele de mai sus au greutatea lor. L-am ascultat cu multa atentie pe Sorin Grindeanu. Un tanar prezentabil, elegant chiar, cu un discurs absolut decent si care nu poate face decat o impresie buna. Asta pana cand este pus in situatia de a explica. Stiind foarte bine ca va fi interogat asupra dublului sau statut si pregatindu-se in acest sens, el a clacat totusi. A explicat ca, practic, el nu a absolvit Academia de Informatii, ci a urmat doar un curs cu o durata limitata de timp. Iar la acest curs a ajuns fiindca facea parte din Comisia de control asupra activitatii SRI si, lasa el sa se inteleaga, avea nevoie de cunostinte suplimentare. Mai interesanta este insa explicatia sa vizand modul in care a aterizat in respectiva comisie. O comisie cu totul si cu totul speciala. In care niciun parlamentar nu vine din neant. In care membrii sunt alesi cu mare grija. Si extrasi cu penseta. Pentru ca numai astfel SRI, in loc sa fie controlat din Parlament, este, de fiecare data si indiferent ce face, girat. Nemaivorbind de faptul ca tot respectiva comisie este si cea prin care sunt promovate legi ale sigurantei nationale care largesc, an de an, atributiile serviciului. Ei bine, la acest capitol, legat de modul in care a aterizat in Comisia SRI, domnul Sorin Mihai Grindeanu, atlfel un personaj care se exprima concis si precis, a dat in balbaiala. Desi fusese prevenit si se pregatise pentru a face fata provocarii. El a povestit cum, in 2012, ajuns parlamentar, a fost repartizat intr-una dintre comisii, dar activitatea de acolo i s-a parut neinteresanta si a intentionat pur si simplu sa se retraga din Parlament. Si, ce sa vezi?, unul dintre membrii comisiei SRI a plecat la o alta comisie. S-a creat, prin urmare, un loc vacant. Iar Valeriu Zgonea, cel mai apropiat parlamentar de generalul Florian Coldea, directorul operativ SRI, l-a ales, tam-nesam, pe Sorin Grindeanu pentru a-i propune sa faca parte din respectiva comisie. Sa umple, prin urmare, golul. Si, brusc, lui Sorin Mihai Grindeanu activitatea de parlamentar i s-a parut, din nou, atractiva. Desi Comisia de control a activitati SRI nu avea, aparent si oficial, nicio legatura cu activitatile, cu preocuparile, cu pasiunile si cu pregatirea sa anterioara. Si astfel Grindeanu a ramas parlamentar. Si membru al Comisie de control.
Cat timp a fost membru al acestei comisii de control si cat timp a detinut si functia de ministru al Comunicatiilor si Societatii informationale, Sorin Mihai Grindeanu a stiut sa nu ii dezamageasca pe protectorii sai din umbra. El a promovat legea securitatii cibernetice. Dovedita a fi neconstitutionala. El a promovat legea cartelelor pre-pay. Care si ea este neconstitutionala. El a promovat legea retinerii datelor din 2015, lege declarata a fi impotriva drepturilor omului de catre Curtea Europeana de Justitie la 21 decembrie anul curent.
Poate ca cele de mai sus sunt simple coincidente. Poate ca, de fiecare data, Sorin Mihai Grindeanu a luat leapsa. Si a mers, in mod inconstient, cu un curent antidemocratic. Dar faptele raman totusi fapte.
La fel cum ramane in fapt ca Liviu Dragnea, intr-un moment de mare sinceritate, a garantat ca nominalizarea prim-ministrului va fi un moment de ruptura, in sensul ca optiunea sa va consacra despartirea Executivului, in special a persoanei prim-ministrului, de serviciile secrete. In a doua nominalizare s-a contrazis.
Iar acum, dupa ce cutia Pandorei a fost deschisa, urmeaza sa traim si spectacolul nominalizarii echipei de ministri. Tare mi-e teama ca, in loc sa avem o demarcatie democratica intre servicii si puterile statului, ne vom alege cu un cocktail Molotov.
Sursa: CorectNews