Arta face bani. Sau poate să facă   martie 7th, 2018

Un proiect extrem de interesant se află pe masa guvernanților. Dacă nota de fundamentare este corectă, atunci vom descoperi că arta produce locuri de muncă și bani. Cu nemiluita. Statul se poate face că investește o anumită sumă pentru a câștiga mult mai mult. Și când spun „se poate face” nu glumesc deloc. Sediul materiei este industria cinematografică. Iar numărul de aur înseamnă 355 de milioane de euro, făcuți practic din nimic. Și mii de noi locuri de muncă.

Este o ingenioasă schemă financiară. Pe care am avut șansa să o studiez. După ce ea a fost aprobată de către Ministerul Culturii. În prezent, ea se află pe masa ministrului Finanțelor. Este de fapt vorba de o simulare a unui ajutor de stat. Prin care industria mondială de filme este atrasă în România. Și produce locuri de muncă și bani.

Cheia succesului preconizat constă în costurile de producție, care în România sunt cu 3-5% mai mici decât în celelalte state ale Uniunii Europene. Un asemenea procent poate atrage investitorii în producția de film din lumea întreagă. Dar care este schema financiară de care vorbeam?

Statul român ar urma ca timp de patru ani să ramburseze până la 25% din ceea ce încasează din totalul cheltuielilor eligibile pentru filmele realizate pe teritoriul României. Prin urmare, în bugetul statului practic ar urma să intre în cei patru ani mai puțini cu 100 de milioane de euro. În schimbul a ce? Care pot fi efectele pozitive ale acestei scheme de ajutor de stat?

Printr-o asemenea măsură, ar putea fi atrași în România mulți investitori din domeniul producției cinematografice și de seriale de televiziune. Ca să mă fac mai bine înțeles, în 2012, un an de referință din acest punct de vedere, cifra totală de afaceri în acest domeniu a fost de circa 53 de milioane de euro, din care 82% este reprezentat de producțiile străine de filme și de seriale. Dacă se aplică schema prevăzută în memorandumul aprobat de Ministerul Culturii, se crează aproape 4.000 de noi locuri de muncă, producția de filme ajunge la o valoare de peste 200 de milioane de euro, iar statul urmează să încaseze sub formă de taxe și impozite între 117 și 133 de milioane de  euro. În total, impactul bugetar pozitiv pe parcursul a patru ani se poate ridica la 355 de milioane de euro.

O socoteală simplă. Statul renunță timp de patru ani la încasări, totalizând cel mult 100 de milioane de euro, și câștigă în schimb de trei ori mai mult. Industria cinematografică crește astfel de aproape cinci ori în patru ani.

Românii nu au inventat roata. Scheme identice sau asemănătoare de ajutor de stat pentru stimularea industriei cinematografice au fost aplicate pe rând în Marea Britanie, în Franța, Germania, Ungaria, Polonia, Croația, Estonia, Slovacia și Cehia. Ca să mă refer doar la Uniunea Europeană înainte de Brexit. Toate aceste state au avut numai de câștigat. În România, avantajele sunt mari pentru a atrage investiți mai substanțiale. Avem o infrastructură solidă pentru producția cinematografică și putem asigura costuri mai reduse. Cu aproape 5% mai mici. Soluția este în mâna lui Orlando Teodorovici.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii