Terapie prin poezie. Sau Georgiana Dănilă   septembrie 25th, 2020

Iată. Este o zi de vârf a campaniei electorale. Și tocmai acum lansez o provocare. Renunț să mai scriu astăzi ceva despre politică. Și mă dedic poeziei. Cum așa? În cele ce urmează, voi relata ce mă determină să optez pentru ceea ce eu taxez drept un fenomen literar. O artistă care parcă a țâșnit din neant. Și care azi, din nou, își provoacă fanii la o ședință de „terapie prin poezie”. Eu m-am lăsat provocat în această zi specială. Se vor lăsa provocate și televiziunile? Vor fi capabile să sacrifice un minut din prețiosul lor timp, pentru a-l dedica poeziei de calitate?

Georgiana Dănilă, până de curând o cvasi-necunoscută, a ales tocmai această zi, cea mai importantă zi probabil a campaniei electorale, pentru a-și provoca fanii la o nouă întâlnire de „terapie prin poezie”. Ea are loc începând de la ora 19.00 la Luna Cafe&Bistro. Eu unul am anulat toate prezențele mele la televiziune din această după-amiază și din această seară pentru a mă prezenta la această întâlnire. O întâlnire cu poezia. O poezie în care Georgiana Dănilă, despre care suflarea scriitoricească nu știe absolut nimic, a făcut între 2016 și 2018 o tranziție, o spectaculoasă traversare, de la lirica de dragoste la lirica motivațională. Iar succesul este fulminant. Deși nu este membră a niciunei uniuni de creație, deși nu participă la cenaclurile literare în sensul lor clasic, deși nu este preferata niciunei publicații literare, două dintre filmele ei, în care nu face altceva decât să-și prezinte propriile versuri, au devenit virale pe internet. Fiecare dintre ele are peste 2,5 milioane de vizitatori. În fiecare zi, site-ul ei este urmărit de peste 100.000 de persoane.

Fiica mea, căreia i-am împărtășit această revelație, m-a suspectat că m-am îndrăgostit subit de Georgiana Dănilă și că din acest motiv mă exprim cu atât de mult entuziasm. Nu m-am îndrăgostit de ea. În schimb, m-am îndrăgostit de poezia pe care o scrie. Și nu uitați că am experiența necesară pentru a detecta un mare artist. Ani de zile în ziarul Ziua, pe care îl conduceam, a apărut un supliment literar, în care-i promovam pe cei mai tineri poeți și prozatori. Am finanțat din banii ziarului Ziua doi-trei ani cenaclul Uniunii Scriitorilor, unde, de asemenea, am promovat tinere talente. Am editat antologii cu operele acestora. Am ceva experiență și am ceva fler în domeniu. Și, din acest motiv, eu unul am ales ce voi face în după-amiaza acestei zile. Invit și televiziunile de știri, care mă găzduiesc cu atâta generozitate, să dedice fie și numai câteva minute fenomenului literar pe care-l semnalez.

Georgiana Dănilă este un om pe care am avut onoarea să îl cunosc de curând. Pare-se că, în toată negura creată de situația actuală, unii oameni încep să sclipească precum farurile de lumină pentru a ne arăta calea. Georgiana este un blogger/vlogger, actor și poet din generația nouă, iar poezia ei intră în categoria literaturii neconvenționale. Mulți spun că scrie poezie motivațională. Un gen nou, care are darul de a-ți ridica sufletul în picioare, atunci când o asculți sau o citești.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii