Orban a îngropat România în datorii   noiembrie 12th, 2020

Firește, nu mă refer la Viktor Orban. Ci la premierul României. La Ludovic. Conform analistului Radu Soviani, în numai nouă luni, Guvernul a angajat în numele statului român datorii mai mari decât au existat în primii 19 ani de la evenimentele din decembrie 1989. Și să ne amintim că, în 1996, România a fost la un pas de a fi declarată falită și de-a anunța că nu mai are capacitatea să-și plătească creditele angajate. Detaliile acestei uriașe poveri sunt de-a dreptul halucinante.

În nouă luni, prin intermediul Ministerului Finanțelor, Guvernul s-a împrumutat în total cu 14 miliarde de euro. O bună parte din acești bani provin de la băncile comerciale din țară, care au fost astfel golite de resurse și, în cosecință, nu mai pot finanța societățile comerciale. Acestea, la rândul lor, lipsite fiind de lichidități, își încetează activitatea într-un ritm galopant. În noiembrie și decembrie, în acest ritm, Guvernul se va mai împrumuta de încă 4 miliarde de euro. Ajungându-se astfel la o datorie de 45% din Produsul Intern Brut. Și asta în condițiile unui deficit bugetar real de 13% din Produsul Intern Brut.

De fapt, nu facem altceva decât să punem sub semnul întrebării viitorul României și soarta următoarelor două generații. Cu certitudine, generația copiilor noștri va avea de plătit sume exorbitante, generate nu numai de datoriile în sine acumulate în acest an de guvernare liberală, ci și de la distanță cele mai mari dobânzi acceptate de vreun stat din Uniunea Europeană. Ele se ridică în medie la 3,49% pe an. Faceți socoteala la cât se ridică nivelul total al acestor dobânzi în viitori 20 de ani. Este amețitor. Și în același timp revoltător. Dacă ne gândim că ne-am angajat cu inconștiență să le plătim băncilor dobânzi de trei-patru ori mai mari decât plătesc alte state din Europa Centrală și de Est.

Acești bani sunt destinați doar astupării găurilor și în niciun caz nu au fost dirijați către investiții care, într-o bună zi, să ne aducă plusvaloare și să ne permită să restituim datoriile cu dobânzi cu tot, fără a supune populația unei terapii de șoc. Din păcate, investițiile lipsesc. În ciuda faptului că Guvernul Orban afirmă contrariul, de câte ori are prilejul.

Este exact ca în povestea cu locurile de terapie intensivă. Ludovic Orban, de câte ori are prilejul, le socotește pe degete și ne explică că există suficiente locuri de terapie intensivă. Rudele celor decedați pe capete și cu zile afirmă în fiecare zi contrariul. Medicii, la fel. Suficiente locuri la ATI există doar în capul lui Ludovic Orban. Și tot doar în capul lui se derulează și marile investiții, desigur strategice, angajate de Guvernul României.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

noiembrie 12th, 2020 at 11:33
adria nicol spune:

Bàncile împrumutà dacà Statul cersetor nu are garantii palpabile : industrie , economie , finante ! Or , România nu mai are nimic performant , România este pe marginea pràpàstiei economice si financiare ! Atunci de ce acceptà Bàncile cererile lipsite de garantii ? Ce se oferà în schimb ? Pe plan intern , mizerabila
manipulare cu PSD . Dar pe plan extern ? Cà ceva se oferà , Bàncile nu au înnebunit !(fragmente dintrun esseu).

noiembrie 12th, 2020 at 13:55
adria nicol spune:

Liderii politici sub vârsta de 5O de ani nu intrà în discutie .
Ne referim la cei care au peste 5O ! Cîti din ei au participat la
Evenimentele din 1989 de partea Revolutionarilor ? Mister! Se pare cà nu prea multi . Îi numeri pe degetele de la o ùânaà ! Dacà PSD este iesit din formatiile politice de stânga emanate de Revolutie , si este , TOATE PARTIDELE POLITICE EXISTÄ DATORITÄ FSN-ului CARE A LUAT PUTEREA LA REVOLUTIE .Logic, TOATE PARTIDELE EXISTÄ datorità CIUMEI ROSII !INCLUSIV PNL-ul . Cu liderii lui cu tot . Si fizicianul si inginerul si paznicul Doinei Cornea existà ca indivizi politici gratie acestui eveniment „interpretat” de „dizidenti” de rangul 2 si 3 al Partidului Comunist ! Nu discutàm motivele , avem în vedere realitatea ! ïn Istoria poporului român a avut loc acest eveniment cu acesti protagonisti , gratie tuturor împrejuràrilor !
DECI, tott ce existà în România acum din punct de vedere social EXISTÄ CA O CONSECINTÄ A ACELUI MOMENT ISTORIC ! ORIGINEA ESTE CIUMA ROSIE ! Deci , sà fim atenti cînd folosim aceastà expresie de sorginte nazistà, autor GOEBBELS (dintrun esseu).