Anul în care PNL va fi strivit   ianuarie 4th, 2021

PNL a ratat o șansă extrem de importantă. Aceea de a-l determina, punând presiune pe el, pe Ludovic Orban să demisioneze. Ca răspuns demn la eșecul alegerilor legislative. Neîntâmplându-se acest lucru și urmând ca Orban să fie debarcat mai târziu cu ocazia viitorului Congres sau chiar deloc, dacă se va ține cu ghearele de scaun, întregul partid va fi expus. Și se va afla sub gloanțele propriului electorat. Mai există însă și alte semne rău prevestitoare. Care sugerează că în acest an PNL va fi strivit.

Este firesc ca, dacă nu decontează pentru eșecul din alegeri conducătorul partidului, să deconteze în cele din urmă întregul partid. Așa se și explică de ce în PNL nemulțumirea crește în fiecare zi. Și este de neoprit. O eroare atrage după sine alte erori. Erorile din perioada preelectorală au avut drept consecință pierderea alegerilor. Erorile de după alegeri, cea mai vizibilă fiind absența demisiei de onoare a lui Ludovic Orban de la conducerea PNL, au atras după sine erori extrem de costisitoare legate de formarea coaliției și de modul în care au fost împărțite funcțiile ministeriale și pozițiile secretarilor de stat. În prezent algoritmul merge mai departe. Atât de departe încât urmează să fie împărțiți și prefecții, după ce aceștia sunt transformați juridic în demnitari de stat aparținători ai unor partide politice. Și iată, se pune și problema schimbării întregii conduceri a televiziunii publice. Unde din nou vom asista, după cuvenita târguială, la o împărțire a cașcavalului între cele trei partide ale coaliției. Membrii coaliției încep să tragă cu ochiul chiar și în direcția instituției Avocatului Poporului. În mintea lor și acolo este un os de ros. Și așa mai departe.

Erorile rezumate mai sus atrag după sine conflicte din ce în ce mai acutizate în interiorul principalelor două formațiuni politice aflate la putere. Ceea ce generează alte erori cu consecințe și mai grave. În USR-PLUS cuțitele sunt scoase de sub masă. Urmează confirmarea juridică a noului partid, după care un prim congres. Care va fi de alegeri. Bătălia se dă în acest moment între un Dan Barna din ce în ce mai contestat și un Dacian Cioloș aflat din nou pe creasta valului. Au ce să își reproșeze una alteia ambele tabere grupate în jurul liderilor lor. Indiferent însă cine va câștiga, dacă urmărim cu atenție logica, argumentele și tonul confruntării, putem observa cu ușurință că finalmente ofensiva se va îndrepta către PNL. Oricine va câștiga, Barna, Cioloș sau, cine știe, un al treilea, retorica în raport cu PNL va fi aceeași. Putem observa cu ușurință că USR-PLUS, aflat acum la guvernare după ce și-a adjudecat partea cea mai consistentă a Executivului, este mai critic la adresa partenerilor liberali decât a fost în cursul anului trecut când oficial nu făcea parte din Guvern.

La rândul său, PSD își va juca până la capăt rolul de partid de Opoziție care, deși nu și-a putut adjudeca puterea a câștigat totuși alegerile legislative. Tocmai această frustrare va elibera energii care, cu necesitate, vor fi canalizate împotriva zonei mai vulnerabile a Executivului, zona care în prezent este acoperită de liberali.

În cursul acestui an, presiunea populației, în general exprimată prin presă, prin rețelele sociale sau direct în stradă, va fi formidabilă, iar energiile vor fi descărcate în direcția Palatului Victoria. Care și el va fi identificat cu PNL de vreme ce premierul e liberal.

Și, în fine, pentru ca măcelărirea PNL să se desăvârșească, iată s-a declanșat o bătălie internă pe viață și pe morte. Cu protagoniști extrem de puternici, cei mai mulți plasându-se in tabăra contestatarilor lui Ludovic Orban, adică a celor care vor să impună o schimbare de paradigmă. Deja a fost enunțată teza, deloc greșită, conform căreia vin vremuri extrem de grele pentru PNL, consecința fiind că pentru a rezista partidul trebuie să se prezinte în viitor în fața opiniei publice cu o garnitură de personalități de prim rang, capabile să facă față provocărilor care urmează. Și care , așa cum am văzut mai sus, vor fi multiple. Să traducem această teză. Protagoniștii ei susțin în termeni voalați că este necesară măturarea actualei garnituri aflate la conducerea partidului și instalarea unei echipe noi din care, firește, nu vor lipsi câteva capete de afiș afirmate în ultimul an.

Dacă există în plan politic o urgență maximă pe măsura provocărilor legate de combatere pandemiei și a crizei economice dar și a crizei sociale care s-a declanșat, aceasta nu poate fi alta decât o schimbare radicală a modului în care PNL se raportează la ceea ce numim interesul național și drepturile și libertățile fundamentale ale omului. În caz contrar, PNL dispare. Și, atenție, nu pot să mă abțin să nu reamintesc faptul că din cele cinci coaliții una singură a rezistat un ciclu de patru ani. Toate celelalte s-au pulverizat pe parcurs. Iar atunci când s-au pulverizat de decontat a decontat partidul care a dat primul ministru. Chiar și singura coaliție care a făcut față unui ciclu de patru ani, cea a Convenției Democratice, la capătul parcursului a fost silită să-și crucifice partidul aflat la timonă. Așa a decedat practic PNȚCD. Vine oare și rândul liberalilor, care reprezintă singurul partid istoric aflat încă în competiție? Să fie Ludovic Orban cel care bate ultimul piron în sicriul PNL?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

7 comentarii

ianuarie 4th, 2021 at 12:45
adria nicol spune:

1

Reaparitia Partidelor Istorie a fost o gresealà … istoricà ! De parcà nu trecuserà aproape 5O de ani de la disparitia lor oficialà.
5O de ani este o viatà de om! O singurà personalitate istoricà nu se poate substitui unei structuri solid articulate ! Corneliu Coposu , dupà calvarul închisorii , aproape optîspreece ani de infern , nu mi avea energia vulcanicà a unui lider în apogeul vietii . IOn Diaconescu eraîn fiecare zi un supravetuitor !

ianuarie 4th, 2021 at 12:55
adria nicol spune:

2

Ionescu Quintus era doar un spectator cu amintiri.
Restul aderentilor erau strict veleitari , fàrà consistentà ideologicà , fàrà culturà politicà elementarà si fàrà legàturà cu realitatea economicà si socialà contemporanà a atàrii .
Ludovic Orban este exemplul tip reprezentativ al acestei categorii de indivizi care s-au urcat întrun tren caruia i se învîrt rotile stînd pe loc , scrâsnind sub frânele inadecvàrii la realitate .

ianuarie 4th, 2021 at 13:03
adria nicol spune:

3

Cu lideri care se culcà sànàtosi seara si se trezesc morti dimineata nu existà nici o sansà de supravietuire !
Vidul politic este ilustrat si de formatii ca USR , puse la punct în birouri si cu formatii fantomatice precum PLus care existà doar pentru cà e înregistratà la Tribunal Uniunea Salvati România este cea mai reusità cacialma din ultimile trei decenii !

ianuarie 4th, 2021 at 13:33
Gica spune:

Dupa frauda de la Europarlamentare (si nu numai), cu „tablletele” (softul ilegal) care nu au mai recunoscut 1,5 milioane de voturi repetitive in Sectiile Speciale (majoritatea pentru USR, mai putine pentru PNL), multi din cei pacaliti de-abia asteptau o scanteie. Oricum, e clar ca vor veni si mai multe. Totusi, ce a facut Bulai nu e numai o scanteie, ci o Explozie care ne duce in anii ’90. Va fi de lucru, dar important e ca lucrurile se vor regla… Cenzura nu poate exista dupa 20 20.

ianuarie 4th, 2021 at 13:41
adria nicol spune:

4
Sustinutà de o asa zisà Diasporà manipulatà utopic si de de ONG uri si birouri, aceastà Uniune si-a dat màsura cu huliganismu parlamentar, ignorînd orice eticà , fàrà cel mai elementar bun simt al regulelor de cnvetuire , cu diversiuni gen „fàrà penali la guvernare” si alte asemenea penibile gàselnite !

ianuarie 4th, 2021 at 13:49
adria nicol spune:

5

Dealtfel , se vede cu ochiul încà liber : partidele nu mai folosesc la nimic ! Democratia este în împs si la case mari !Bergson avea dreptate : interesel sunt concentrce ; mai întî familia si mapoi restul lumii !Ludovic Orban ar fi ràmas fàrà leafà , dacà perdea !
S-a apàrat mai întîi pe el partidul ? Care partid ?

ianuarie 4th, 2021 at 21:07
Gogu spune:

„Macron-șeful STS, la Sibiu. Luptă între nemți, francezi și americani cu un singur câștigător: Ionel-Sorinel Vasilca.” DCNews. 27 iulie 2019.
De ce nu a modernizat STS sistemul 112, în ciuda alocărilor de fonduri generoase de la buget? Diferite ipoteze pot fi luate în calcul, de la focusarea pe alte priorități, cum ar fi alegerile, până la sprijinul politic pentru structurile de conducere ale serviciului. Însă, în contextul întâlnirii șefului STS cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la summitul de la Sibiu, s-ar putea ca miza să fie cu totul alta. Modul în care STS își realizează așa-zisele obiective de investiții poate explica atât tragedia avionului căzut în munți, cât și imposibilitatea localizării în timp util a sărmanei fete ucise cu bestialitate la Caracal.
Noul scandal de la STS explodează în timpul procedurii prin care CE verifică statele membre care nu și-au îndeplinit obligațiile privind numărul de urgență 112.
Modernizarea sistemului 112. New Generation 112
În vara lui 2018, STS și-a anunțat intenția de a reface practic vechiul sistem 112 migrând spre NG112 (New Generation 112) conform noului standard emis de EENA (European Emergency Number Association). Simplu și frumos, STS și-a rezolvat rapid, ca de obicei, problema finanțării (aprox 40 mil. EUR) și a lansat o procedură de licitație publică.
Implicați în acest proiect au fost dnii Sorin Vasilcă (Director General) prin brațele sale înarmate (generalul Bărănescu – șef al departamentului de achiziții, Lisette Păun, adjuncta sa, și lobbist-ul instituției pe lângă guvernul României, col(r) Constantin (Titi) Alecu, nașul de altfel al generalului Baranescu).
Trei consorții, pe lista scurtă. În final, pe lista scurtă au rămas :
– un consorțiul americano-român, condus de americanii de la Avaya Communication;
– un consorțiu francez format din Orange și Atos;
– Telekom România, în consorțiu cu o puzderie de firme legate într-un fel sau altul de Sebastian Ghiță. După evaluările tehnice rezultatele au fost următoarele (publicate pe SICAP) :
– Consorțiul americano-român condus de Avaya – 92 pct din 100 (și 8 ani garanție la soluție, cu referințe extinse în diferite locuri din lume)
– Consorțiul francez Orange – Atos – 75 pct din 100 (și 5 ani garanție)
– Telekom și Sebastian Ghiță – 74.5 pct din 100 (și tot 5 ani garanție).
În privința prețurilor, toți cei trei sunt practic la același nivel (diferențe de câteva sute de mii de lei la un proiect de 189 de milioane de lei).
Într-o țară normală nu ar fi fost vreo problema de adjudecare, mai ales că americanii de la Avaya sunt sigură firmă din lume la acest moment care pot pune pe masă o soluție funcțională verificată. Mai puțin pentru STS și blocul său de conducere (S. Vasilcă, Baranescu, Lisette Păun și C. Alecu).
Întâlnirea cu Macron, de la Sibiu, decisivă?
Aici apare specificul STS și două argumente decisive pentru adjudecare :
– Directorul de proiect al Orange Atos este un ofițer STS, plasat strategic de francezi în această poziție.
– Meetingul scurt al directorului STS, Sorinel Vasilcă cu președintele Macron în timpul reuniunii de la Sibiu în care se pare că acesta a obținut promisiunea fermă a lui Vasilcă pentru a ceda acest business Franței (chiar dacă Orange-Atos nu aveau soluție tehnică și era departe ca performanțe – 75 de pct față de 92 ale americanilor) .
– La schimb, Macron se pare, ca informație pe surse, ar fi putut să-i promită lui Vasilcă o poziție de forță în nouă structura militară europeană condusă de Franța la Strassbourg, după expirarea mandatului acestuia în 2021 (pe modelul francez aplicat și în cazul lui Dacian Cioloș – apărarea intereselor franceze pe timpul mandatului de comisar European al acestuia și promovarea acestuia într-o poziție înaltă în Parlamentul European).
Ca urmare, STS a decis că Orange este câștigătoare a acestei licitații, indiferent de nivelul tehnic, care ar fi trebuit să fie decisiv, așa că tot proiectul a rămas în faza contestațiilor.
PS: De ce e Romania singura tara care are, Nedemocratic, un Serviciu de Informatii implicat in Alegeri ? Si, pe deasupra, si cu Soft ilegal, neaprobat de AEP… Intrebare retorica.