Ce au făcut cu banii noștri   martie 29th, 2021

Datoria României a explodat. Chiar dacă nu mai apelăm de acum încolo la bănci sau la fonduri de investiții, în următorii ani, în unele cazuri în 30 de ani, urmează să restituim aproape 110 miliarde de euro. La care se vor adăuga dobânzile. Care sunt și ele destul de ridicate. Dar cea mai dramatică realitate este că nu știm ce au făcut cele două Guverne, Orban 2 și jumătate și Cîțu 1, cu acești bani. Nu se vede nimic. Chiar dacă te uiți cu lupa. Au dispărut pur și simplu.

Am ajuns să ne îndatorăm cu un procent reprezentând 47,8% din Produsul Intern Brut. De acum încolo, dobânzile pentru ce urmează să mai împrumute statul român vor fi mult mai mari. Și nu este deloc exclus ca, rând pe rând, băncile și fondurile de investiții să ajungă la concluzia că ne-au dat destul pentru a lega România de mâini și de picioare în următoarele decenii. Și să refuze să ne mai dea ceva.

În mod normal, atunci când împrumuți bani pentru a-i restitui fără să fii obligat să tai în carne vie, este obligatoriu să-i pompezi în economie în așa fel încât morișca să se învârtă mai repede. Cu alte cuvinte, banii împrumutați trebuie să producă ceea ce se numește valoare adăugată. Este exact ceea ce nu se vede în România nici dacă te uiți cu lupa.

Cu o sumă colosală, cum este aceasta de aproape 105 miliarde de euro, România ar fi putut ajunge în termen scurt o țară super-educată, iar inteligența cultivată cu grijă și înțelepciune a milioanelor de copii ar fi fost o garanție solidă a prosperității viitoare. Iar această prosperitate ne-ar fi permis să restituim ceea ce am împrumutat fără să sângerăm.

Sau am fi putut rezolva pentru mult timp de aici înainte problema transporturilor. Am fi avut suficiente autostrăzi, căi ferate moderne, mii de garnituri de tren, un transport maritim și fluvial performant și transporturi aeriene pe măsura unui stat civilizat european. Asemenea facilități înseamnă timp câștigat. Timp câștigat pentru deplasarea persoanelor și a mărfurilor. Iar timpul înseamnă foarte, foarte mulți bani.

Am fi putut utiliza acești bani pentru a investi noi înșine în exploatarea uriașelor zăcăminte de gaze naturale din platforma continentală a Mării Negre. Iar tot câștigul, care întrece de câteva ori investiția, ne-ar fi revenit. Plăteam datoria fluierând. Și pompam zi de zi în trezoreria statului bani care se puteau duce spre alte investiții.

Cu banii împrumutați am fi putut iriga întreaga agricultură românească, astfel încât să nu mai depindem de capriciile vremii. Iar recoltele obținute ar fi satisfăcut cererea internă, scutindu-ne de importuri și ne-ar fi permis să facem exporturi de produse agro-alimentare pe bani grei. Bani cu care am fi plătit datoriile, fără să ne găurim buzunarele de la pantaloni.

Dar mă opresc aici. Multe s-ar fi putut face cu banii împrumutați și nu s-a făcut nimic. Dimpotrivă. Acum, președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, într-un adevărat număr de iluzionism, încearcă să le sugereze cetățenilor că vom primi 80 de miliarde de euro pe tavă și pe gratis de la Uniunea Europeană. Cele 80 de miliarde însă s-au subțiat. Și s-au făcut 30. Și nici 30 nu vor fi 30. Și, în plus, cetățenii trebuie să știe că o parte dintre acești bani sunt de fapt contribuția anuală a României la fondurile Uniunii Europene, contribuție care este în creștere. Iar cealaltă parte a banilor reprezintă nimic altceva decât noi credite purtătoare de dobândă.

Și, fiindcă vorbim despre dobânzi, să mai precizăm că numai 3 miliarde de euro din cele aproape 105 miliarde, sunt datorii pe termen scurt. Grosul datoriilor e pe termen lung. Unele credite vor fi rambursate chiar și pe parcursul viitorilor 30 de ani. Iar dobânzile plătite sunt colosale. Faceți și dvs. socoteala ce înseamnă 5% pe an la o datorie să spunem doar de 100 de miliarde. Înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât 5 miliarde pe an. 5 miliarde de euro pe an înseamnă în 10 ani 50 de miliarde. În 20 de ani, ajungem cu dobânzile la nivelul datoriei de azi. Deci mai plătim în 20 de ani creditele încă o dată. Și asta în condițiile în care nu am utilizat banii în așa fel încât să putem utiliza cu ajutorul lor beneficii care să întreacă datoriile. Cu alte cuvinte, le-am oferit țara pe tavă creditorilor.

Cum se traduce afirmația de mai sus? Se traduce în felul următor. Generațiile copiilor și nepoților noștri vor trebui să-și vândă forța de muncă la un preț mic, pentru a putea plăti datoriile statului român. Și mă întreb dacă, în aceste condiții, mulți dintre copiii și tinerii de azi nu vor prefera să părăsească definitiv România, pe care o percep din ce în ce mai mult drept un pământ pârjolit. Deja românii sunt campioni mondiali ai exodului de populație. Niciodată în istorie populația unui stat nu a pierdut atât de mulți cetățeni în condiții de pace și fără a fi existat vreo calamitate naturală. S-ar putea ca acest exod să fie doar începutul. În același timp, creditorii, cei care cu aparent atât de multă generozitate i-au dat bani lui Cîțu, când acesta era ministru al Finanțelor și mai apoi, când a devenit prim-ministru, vor începe să pună condiții din ce în ce mai dure. La fel cum procedează orice bancă cu orice persoană fizică, care se împrumută mai mult decât trebuie și apoi începe să gâfâie. Iar aceste condiții vor viza în mod negreșit bogățiile solului și subsolului României. Accesul cât mai facil la acestea. Iar ca asta să se întâmple, vor exista desigur condiționări politice. Vom avea din ce în ce mai evident președinți și guverne marionetă. Colonizarea României va deveni fățișă.

În aceste condiții, mă întreb dacă nu care cumva uriașele împrumuturi pentru care Florin Cîțu a refuzat să dea orice fel de explicație, fiind susținut în această atitudine de președintele Klaus Iohannis, nu au fost cumva o operațiune deliberată.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

martie 29th, 2021 at 12:53
Gica spune:

La Criza trecuta, sub diferite forme, s-au dus bani in afara. Nu se justifica cheltuielile prezente, asa ca putem avea acelasi „tipar”…

martie 29th, 2021 at 12:59
Gica spune:

Cu cat se testeaza mai mult, cu atat mai multe cazuri pozitive vor fi. Numai ca testul PCR nu face diferenta intre cele 4 Coronavirusuri anterioare (prezente si in gripele sezoniere anterioare) si cel de acum. Sunt multi Asimptomatici care nu stiu ca au sau au avut. Venirea la Spital implica Agravarea cazurilor, datorita Protocolului ineficient sau cantitatii prea mari de Oxigen. Cine are sensibilitati/afectiuni ORL poate face boala de mai multe ori (sunt care au facut si de 6-7 ori), deoarece „lupta” se duce la „poarta” de intrare in corp unde deja o anumita cantitate de Anticorpi este activata. La repetitie, poate dura 2-4 zile, fara a afecta restul corpului. Asta si datorita unei cantitati moderate/mici de Anticorpi existente, ceea ce face preluarea bolii la cateva saptamani/luni. Asa ca testarea masiva nu e eficienta financiar pentru cei care fac boala de mai multe ori. Cu Vaccinul e alta discutie, ajuta pe moment pe cei care nu au urmari grave (s-a demonstrat ca Raportarea cazurilor in Evidente este de sub 10%), dar, creand Mutanti (vezi demonstratia lui GV Bossche, Seful Campaniei de Vaccinare E-Bola), ii destabilizeaza pe ceilalti cetateni. Presedintele a fost laudat la UE in toamna, ca in Romania era o Campanie moderata, tocmai datorita Testarii reduse, neaducerii la Spital a unor cazuri care puteau fi agravate si care s-au tratat acasa. Trebuie sa intelegem ca Boala este peste tot la fel, conteaza doar daca noi o amplificam. Aici ma refer si la Gripa sezoniera (care apare in testele PCR pozitive, fara a se face distinctia fata de Virusul Nou), care si ea omoara (si a omorat tot timpul) oameni, dar inainte nu se stia sau nu se lua in seama acest aspect (apareau doar in statistica de la INS sau INSP). Ca noutate, acum avem o Combinatie (un Cocktail) de Virusuri, care poate fi mai violent(a), apoi apar Mutanti care afecteaza si familiile celor care Coordoneaza la nivel mondial. Pericolul Mutantilor este, „Ironia Sortii”, efectul „Haplea”.

martie 29th, 2021 at 19:35
Gogu spune:

29 martie 2021, de Radu Balaj, evz. Europa, în pericol. A apărut o nouă mutație a virusului SARS-CoV-2. Pandemia coronavirus cunoaște noi variante periculoase și despre care se știu destul de puține lucruri. O nouă tulpină a fost identificată în Rep. Cehă, a informat, luni, presa locală, preluată și în România. Pandemia cunoaște noi variante periculoase și despre care se știu destul de puține lucruri. Noua tulpină de COVID-19 a fost descoperită de specialiştii de la laboratorul Elisabeth Pharmacon din Brno. Potrivit medicilor cehi, această mutaţie, neîntâlnită anterior, nu pare să fie mai periculoasă decât tulpinile britanică sau sud-africană. Situaţia epidemiologică din Cehia rămâne una dintre cele mai dificile din UE. Cehia s-a confruntat cu una dintre cele mai neplăcute experiențe din lume referitor la pandemie. Ţara a înregistrat 1.515.029 de cazuri (din 10,7 mil. locuitori) şi 25.874 decese. Cehia se situaează printre primele țări din lume la numărul de infectări cu raportat la numărul de locuitori, alături de Ungaria. Campania de vaccinare este în desfășurare în Cehia. Economia Cehiei este afectată. Turismul înfloritor de care se bucura Cehia a devenit o amintire, iar industria auto cehă este la fel de încercată. Campania de vaccinare în desfășurare în Cehia a obligat autoritățile cehe să reconsidere mai multe opțiuni privind vaccinarea, fiind deschise la un moment dat să accepte și vaccinul Sputnik V, luând exemplul Ungariei. Cehia se confruntă cu un număr de infectări important și în actuala situație există îngrijorări privind modul în care noua tulpină descoperită în Cehia va putea influența succesele actuale ale campaniei de vaccinare și dacă această nouă tulpină va contribui negativ în privința unei răspândiri mai rapide. Datele privind noua tulpină sunt în acualizare și medicii vor fi în măsură să ofere în curând toate caracteristicile acesteia. Noua tulpină nu este așadar o veste acceptabilă în condițiile actuale. Cehia spera să poată depăși cât mai curând amenințarea pandemică, iar noua tulpină poate întârzia acest proces național.

martie 30th, 2021 at 10:03
Gica spune:

Londra nu a avut decese pe 29 martie. Un lucru extraordinar! Si mai bine ar fi daca n-ar mai fi decese din cauza Virusului Nou, Nicaieri. Dar, daca ramanem cu picioarele pe pamant, realizam ca mult timp UK a fost pe primul loc in lume la mortalitate Sars-Cov 2. Acum, are 1.858 decese/milionul de locuitori, in total Murind din cauza Pandemiei 126.615 persoane. Campania de Vaccinare a inceput pe 9 decembrie, iar zilnic mureau peste 200 de persoane pe zi (si nu raportati toti numai la Coronavirus, cum se procedeaza in „unele locuri”). A fost Ingrozitor. Ar trebui sa ne asteptam sa mai moara inca ? Cei cu morbiditati importante au ramas putini. Sunt unul dintre cei care nu dorea nici un mort din astfel de cauze si sper sa nu fiu singurul. Problema e ca vreau si in continuare acelasi lucru, dar pentru asta trebuie cantarite foarte bine toate aspectele. Cineva spunea ca Vaccinurile grabesc Imunizarea, desi se vedea o explozie de cazuri si decese. Se creaza o „groapa”, dar si mai bine ar fi daca nu ar mai veni „cocoase”. Aici ne intoarcem la Mutanti, creati, dupa GV Bossche (Coordonatorul Campaniei de Vaccinare Ebola), de Vaccinarea pe timpul Pandemiei. Asaltul Mutantilor poate fi Groaznic, daca Vaccinurile nu vor raspunde in fazele urmatoare. Sa nu mai fie alte faza ? Ce bine ar fi. Dar trebuie sa fim pregatiti pentru orice, in primul rand, sa dublam actiunea noastra cu tratamentele eficiente de ultima ora AntiCovid. Intre timp, a aparut un nou Mutant in Cehia, unde mortalitatea este de 2.428/milion. Apoi, Ungaria cu 2091/milion, Muntenegru cu 2000/milion, Belgia cu 1971/milion, Bosnia cu 1968/milion, Slovenia cu 1935/milion, Bulgaria cu 1.809/milion. Noi suntem mai incolo, cu 1214/milion, dar cu tipul de raportare stiut de noi toti.