Harababura din legislație ucide   aprilie 14th, 2021

După ce consemnez faptul că, în fine, a fost decisă eliminarea jucătorilor USR de la vârful Sănătății și cu observația că este prea puțin, prea târziu, voi demonstra că așa stau lucrurile, referindu-mă la harababura legislativă din domeniul Muncii și din domeniul Sănătății. Ambele subiecte sunt la ordinea zilei. Guvernul își urcă astăzi în cap, peste numai câteva ore, mai toate confederațiile sindicale din România. Și nu întâmplător. În ceea ce privește harababura din Sănătate, noaptea trecută  am avut o nouă mostră. Cireașa pe tort. Un ordin de ultimă oră al Ministerului Sănătății, care schimbă din nou criteriile carantinării.

Nu este deloc exclus să se ajungă astăzi la acea masă critică a protestanților de natură să rupă coloana vertebrală a Guvernului. Dacă nu va fi azi, va fi mâine. Toate confederațiile sindicale s-au răsculat și, în ciuda timpului nefavorabil, a pandemiei și a restricțiilor de tot felul, fac eforturi mari de a scoate cât mai multă lume în stradă. Motive de supărare sunt multe. Dar cel mai grav dintre toate e măsura de ultima oră a Executivului de amputare a sporurilor salariale, fapt care reduce veniturile bugetarilor și nebugetarilor, deci îi afectează și pe cei care lucrează în privat, cu un procent cuprins între 15 și 40%. Este enorm în vremuri de criză economică. De ce face Guvernul asta? Care este raționamentul pe care îl contrapun marile confederații sindicale?

La prima vedere, avem de-a face cu o măsură cât se poate de corectă. S-au creat pe de-o parte mari discrepanțe, de multe ori nejustificate, între salariul real și veniturile încasate din cauza acestor sporuri, care s-au dat și cu rost și fără rost, și în mod rațional, și alandala, și în mod echitabil, și în mod inechitabil. Și, într-adevăr, de sporuri mari au beneficiat persoane care nu au făcut și nu au riscat nimic pentru a le obține. Este, firește, o situație anormală, care trebuie analizată și soluționată de un Guvern întreg la cap.

Atâta doar că, în urma unei analize cât de cât atente, rezultă faptul că, pretutindeni, aceste sporuri – multe nerușinate – sunt efectul unei complicități între stat, angajator – oricine a fost acesta – și sindicate. În mod tacit, a fost acceptată ideea abracadabrantă că lefurile încasate de angajați pot fi suplimentate pe căi mai mult sau mai puțin ocolite prin fel de fel de sporuri. Deci nu avem de-a face cu un abuz săvârșit de către unii și față de care puterea executivă, aflând cu surprindere ceea ce se întâmplă, este determinată să reacționeze. Dacă întreaga aiureală a acestor sporuri a fost generată de cele trei părți, atunci cred că normal este ca tot cele trei părți să se așeze la masa tratativelor și să dezlege cumva, cum s-o mai putea, nodul gordian. Dacă trei hoți au plecat la furat pentru a jumuli viitorul României, nu putem asista fără a ridica dintr-o sprânceană cum unul dintre cei trei hoți, chiar căpetenia, care este statul, încearcă astăzi ca printr-o singură lovitură de baros să sfarme țeasta celorlalți doi hoți. În trei au bramburit întreg mecanismul de venituri al salariaților și eu cred că tot în trei au obligația de a limpezi lucrurile. Cel puțin așa le-aș fi transmis, în termeni cât se poate de fermi, dacă aș fi fost președintele României.

Acționând de capul lui – și încă nu în vremuri normale, ci în vremuri de criză economică – Executivul Cîțu riscă să își taie craca de sub picioare.

Și tot acum asistăm la o harababură cel puțin la fel de mare în domeniul Sănătății. În cursul nopții de marți spre miercuri, a fost publicat în Monitorul Oficial un nou ordin emis de Ministerul Sănătății privind criteriile de carantinare. Despre acest ordin, ieri seara târziu a vorbit pe posturile de televiziune Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Îmi este imposibil să număr de câte ori, într-un termen foarte scurt, au fost schimbate aceste criterii de carantinare. Dar atenție. Criteriile transformate în act normativ sunt obligatorii. Conform criteriilor anterioare, dar și noilor criterii publicate acum în Monitorul Oficial, Bucureștiul trebuia să se afle de mai mult timp în carantină. Dar legea a fost edictată, a fost și publicată, nu însă și aplicată. Să fie de vină tot cetățenii? Sau poate „ciuma roșie”? Sau poate AUR? Sau poate „teroriștii” care protestează?

Haideți să încercăm să înțelegem, dacă cumva am putea înțelege, cum funcționează harababura. Recunosc mai sus o contradicție în termeni intenționată, care-mi aparține și pe care mi-o asum. În domeniul Sănătății, avem 1). legi cadru, votate în Parlament și contrasemnate de președintele Klaus Iohannis; 2). ordine peste ordine ale Ministerului Sănătății, care și ele au o putere de lege; 3). Ordine peste ordine semnate de Raed Arafat, în calitate de șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă; 4). ordine –și ele cu putere de lege – ale unor autorități locale cum sunt direcțiile de sănătate publică, prefecturile și primăriile. Deseori toate aceste acte normative se bat cap în cap. Și se mai întâmplă la fel de des, culmea, ca și normele care au un singur emitent să se bată la rândul lor cap în cap. În aceste condiții, cetățenii nu mai știu ce să citească, ce să înțeleagă, ce să bage la cap și ce să aplice. În aceeași situație se află și polițiștii și jandarmii. Respectiv cei chemați să monitorizeze aplicarea legii și să sancționeze încălcările de acte normative. Harababura în acest domeniu este desăvârșită.

Și într-un domeniu și în celălalt, această vraiște legislativă are până la urmă consecințe fatale pentru cetățeni. Dacă-i lovești peste noapte pe salariați, retezându-le în mod dramatic veniturile, fără să pui nimic în loc, adică să le tai sporurile fără a le mări salariile corespunzător, îi aduci pe oameni la sapă de lemn. Unii vor deveni victimele acestor măsuri, pentru că nu vor mai avea bani suficienți pentru a-și satisface necesitățile vitale. Dacă procedezi în același fel și în domeniul Sănătății, numărul victimelor poate să crească exponențial. Este un alt mod de a tăia oxigenul unei națiuni care, la figurat cel puțin, devine pe zi ce trece tot mai intubată.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

aprilie 14th, 2021 at 13:08
adria nicol spune:

(a se consuma cu prudentà)

Barna interimar ! În cîteva zile-sàptàmâni Cîtu il demite si pe Barna din interimat si liderul de la Sibiu zboarà din Guvern ! Ciolos isi retrage partidul sàu inexistent din cualitie ! Barna este reteas din presedentia la care ajunsese printr-o loviturà de … tetru !
Inefabila Cosette se vede rugatà-obligatà sà îi ia locul ! Sau Clotilde? Suava Clotilde ? Vine soferul cu plàcuta suedezà invitînd PNL ul ? Diaspora se repede în Piata Victoriei strigînd ca în nuvela cu Làpusneanu ?

aprilie 14th, 2021 at 13:58
adria nicol spune:

(a se consuma cu prudentà)

Si Arafat ? Intangibilul Arafat? Foisorul îi trece pe la ureche si-l
mângâie doar pe Vlad? Sau el e bine merci , cum spune un ziar ? De înteles ; el e BisPresedinte !

aprilie 15th, 2021 at 11:15
Gica spune:

Carantinarea marilor orase scotea oamenii in strada. Cei mai multi veneau sa mai faca cate o plimbare atunci cand altfel nu era posibil. Acestea ar fi incurcat week-end-ul lui Klaus. In ce priveste un Guvern de UN, putem avea: Prim-ministru – Calin Georgescu, vice-prim-ministru D.Sosoaca, Min. Sanatatii – Fl.Grosan, Min. MAI-Mugur Mihaescu, Min. Dialogului si secr. de stat – M.Tatoiu, Adr.Bahmuteanu, Min. Justitiei- Dana Garbovan, Gb.Baltag, Min. Cultelor – G.Becali, Min. Audiovizualului – dr.Monica Pop, Min. Deltei – D.Pelican, Min. Mediului – Adr.Ursu, Min. Sportului – I.Nastase, Gb.Szabo, Min. Culturii – Gh.Zamfir, Al.Nechita, Eg.Doga, Min.Economiei si Dezvoltarii – Gb.I.Nastase, M.Ionescu, Min.pt.Diaspora – Gh.Hagi, Mrc.Diaconu, Min.Energiei – Iulian Iancu, Min.Educatiei/Cc.-Fl.Colgeac, M.Ap.N. – Corneliu Dobritoiu. purtator de cuvant – Mrc.Badea. In mare…

aprilie 16th, 2021 at 10:57
Gogu spune:

Femeie din Cluj, moartă în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei. Ana Chivu. 15 apr. 2021. Caz Cluj: O femeie din Cluj a încetat din viață la două luni de la rapelul Pfizer, în secția ATI. Ce au descoperit medicii în plămânii ei și care sunt explicațiile lor în urma tragicului eveniment? O femeie în vârstă de 70 de ani care a fost vaccinată complet cu Pfizer a murit recent în secția ATI a Spit. din Turda, după ce a fost testată pozitiv, la două luni după rapel. Cazul este unic pentru că persoana avea rapelul făcut în februarie, ulterior testată pentru anticorpi după vaccin, având un număr considerabil – 6700. Mai există infectări după rapel, dar până acum au fost indicate doar forme moderate. Cum s-a ajuns ca persoana vaccinată cu ambele doze în stare critică? Directorul medical de Spital, Andrașoni Victor: „Avea dozele făcute, avea titru de anticorpi mare, a fost confirmată cu Covid și avea afectare pulmonară de peste 85%. Asta a fost. Explicația este greu de găsit. A venit cu insuficiență respiratorie acutizată, avea un plămân voalat cu leucocitoză, cu însemne de infecție bacteriană, cu elemente de sepsă bacteriană și cu complianță pulmonară redusă. Avea anumite elemente care nu corespundeau unei infecții Covid clasice. A făcut insuficiență cardio-circulatorie acută, insuficiență multiplă de organe, detresă respiratorie severă.” Managerul spitalului, doctorul Stănilă Ovidiu, a transmis că: „Nu am o explicație, iar colegii mei infecționiști nu se pronunță deocamdată vizavi de particularitatea acestui caz.” Sergio Habago, unul din medicii care au tratat-o, susține că după testul PCR i-au fost făcute cel puțin alte patru teste antigenige – toate negative. Aceasta a fost intubată, ventilată, iar în ultimă instanță specialiștii au sesizat căderea tuturor organelor. În certificatul de deces ar putea apărea COVID-19 pentru că a ieșit positiv la ultimul test PCR. Părerea unui „specialist”. Poate că a jucat un rol cândva, dar nu cred că de Covid a murit. Părerea mea este că este vorba despre o infecție veche, s-a vaccinat apoi și a ieșit acest test PCR. Nu putem spune niciodată că s-a vaccinat și a murit”, a detaliat „specialistul”, pentru g4media.ro. PS: Virusul creeaza probleme, dar o reactie autoimuna puternica ucide.