Globalism, suveranism și extremism   mai 4th, 2021

Recenta mișcare din Franța inițiată de rezerviști, dar și de cadre militare active și puternic susținută de partidul doamnei Marine Le Pen, ne obligă nu numai la o reflecție, ci și la o dezbatere cât se poate de serioasă. Reprezintă suveranismul o mișcare extremistă? În totalitate? Parțial? Și dacă da, începând din ce punct? Reprezintă globalismul o tendință periculoasă pentru state și pentru cetățenii acestor state? Și, dacă da, începând de unde? Mă simt obligat să răspund acestei provocări. Cu atât mai mult cu cât se conturează un suveranism autohton. Care se opune tendințelor globaliste, și ele din ce în ce mai accentuate în România.

Recunosc, tema este extrem de dificilă. Pentru că o abordăm din interiorul Uniunii Europene. În definitiv, ce reprezintă Uniunea Europeană? O formă a globalismului. Fie ea și parțială. La drept vorbind, Uniunea Europeană este, istoric vorbind, ultima asociere a unor state care, în numele puterii colective, au decis să cedeze într-o măsură mai mică sau mai mare, dar totuși să cedeze atribute ale suveranității. Din această perspectivă, este primul experiment semnificativ al globalizării la nivel mondial, după eșecurile succesive ale Imperiului Macedonean, ale Imperiului Roman, ale celui de-al Treilea Reich, și al lagărului edificat de Stalin după cel de-al Doilea Război Mondial. De fapt, este pentru prima dată după republica orașelor stat din Grecia antică când de bună voie, nesilite de nimeni, statele se asociază pentru a crea treptat un stat mai mare, cu popoare dintre cele mai diferite ca origine, ca tradiție, ca nivel cultural, de civilizație, ca nivel economic, dar și cu religii diferite. Și în anumite situații chiar ostile unele față de altele. Ei bine, trebuie pusă întrebarea, căreia suntem obligați să-i dăm un răspuns, în ce măsură, pentru a edifica și a consolida această construcție europeană, statele sunt dispuse să renunțe la suveranitatea lor. Și, din această perspectivă, să vedem în ce măsură suveranismul poate fi taxat drept extremism.

Ținând cont de particularitățile Uniunii Europene, putem afirma, fără riscul de a greși, că multe dintre trăsăturile atribuite în alte state conceptului de patriotism, în Uniunea Europeană sunt percepute și tratate deseori drept extremism. Pentru că, de la un punct încolo, patriotismul se transformă înevitabil în suveranism. Și, tot de la un punct încolo, suveranismul frânează globalismul, care stă la baza formării Uniunii Europene. De aceea, deloc întâmplător, am văzut, am auzit și am citit în ultimii ani acuzații din ce în ce mai frecvente lansate împotriva unor personaltăți, mișcări și partide europene, în sensul că ar fi sau ar avea tendințe extremiste.

Există un echilibru extrem de fragil între globalismul european și suveranismul european. Globalismul parțial, dacă se poate spune așa ceva, mărginit de granițele Uniunii Europene, este indispensabil funcționării și apoi osmozei acestui conglomerat de state. La rândul său, suveranismul, care este o expresie a patriotismului, a naționalismului sănătos, ambele înalte valori morale, este perfect motivat și absolut necesar, dacă se manifestă în anumite limite. Care sunt limitele? În sens generic, ele se circumscriu ideii ca, în colaborare cu celelalte state europene, fiecare să manifeste voință, să aibă capacitatea și să aibă posibilitatea de a-și afirma și materializa interesul național. Mai pe șleau, în numele interesului colectiv, în numele unor valori UE atât de des invocate, este de neadmis ca, cedând suveranitate, un popor să-și cedeze bogății naționale în favoarea unui alt popor sau altor popoare dominant, dominante, în cadrul acestei asocieri de state. Iar avuția națională este extrem de diversă. Ea înseamnă, în cazul României, zăcăminte de metale prețioase, zăcăminte de hirdrocarburi, zăcăminte de sare, păduri, teren arabil, forță de muncă, piață de desfacere, cultură, limbă, artă specifică ș.a.m.d. Această miniplanetă globalizată, care se cheamă Uniunea Europeană, ar putea fi cu atât mai bogată cu cât fiecare stat în parte își poate afirma aceste valori proprii, și ar putea fi cu atât mai săracă, cu cât o parte dintre aceste state jertfesc pe altarul globalizării mai multă suveranitate decât este necesar.

Din perspectiva schițată mai sus, percep cu durere și cu stupoare cum o serie de expresii sau de cuvinte cu o mare încărcătură emoțională sunt din ce în ce mai intens schilodite, pervertite și condamnate. Astfel, naționalismul în Uniunea Europeană este din ce în ce mai des taxat drept extremism. Sau chiar drept neofascism. Patriotismul este identificat de neomarxiști cu extrema dreaptă. Partidele care susțin suveranismul suferă din ce în ce mai vizibil tentative de eliminare a lor, prin scoaterea în afara legii și excluderea de la jocul democratic.

Încerc să fiu cât mai exact, deși spațiul acestui demers editorial nu-mi permite să tratez această temă uriașă cu precizia unui chirurg. De aceea, am să îi ofer cititorului o explicație abruptă. Cel mai radical partid din istoria recentă a României, Partidul România Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor, avea tendințe și accente extremiste, dar nu era un partid extremist. Era un partid naționalist care, din păcate, uneori, mai ales în raport cu maghiarii, cu romii și, în prima perioadă, cu evreii, manifesta tendințe rasiste. Cu toate acestea, în linii mari, Partidul România Mare s-a menținut în limitele impuse de jocul democratic.

Statele slabe din Uniunea Europeană, cele venite mai recent și încă marcate de lunga perioadă în care nu au putut exersa democrația, ci doar dictatura, sunt deseori pe cale să fie percepute de către statele puternice UE, cu o economie consolidată, drept o pradă. Drept teritorii și populații numai bune de cucerit printr-o ofensivă pașnică, dar nu mai puțin perversă decât ofensiva militară. De aceea, deloc întâmplător în aceste state, și mă grăbesc să dau două exemple, Polonia și Ungaria, se manifestă din ce în ce mai accentuat tendințe suveraniste. Pentru popoarele lor, aceste tendințe sunt benefice. Pentru națiunile dominante de la nivelul UE, aceste tendințe sunt malefice. Și, de aceea, sunt combătute. Și, de aceea, în acest creuzet al Uniunii Europene există nu numai unitate în diversitate, ci și bătălii uneori necruțătoare între tendințele integratoare și valorile suveraniste, percepute de unii drept dezintegratoare.

Tema pentru România este de mare actualitate. Pentru că observ cum, pe zi ce trece, din mai multe partide și organizații ale societății civile, începe să se aglutineze o mare mișcare și poate o mare formațiune politică de tip suveranist. Semnalul este dat de o inițiativă legislativă intitulată Legea suveranității care, după ce este supusă dezbaterii publice, va fi semnată de cetățeni și pusă, confom Constituției, ca o inițiativă care le aparține, pe masa Parlamentului. Va fi un bun prilej pentru globaliști să aducă acuzații de naționalism extremist acestei mișcări, iar pentru adepții ei să-i acuze pe neomarxiștii care domină în prezent politica României de o fomă de globalism care sacrifică sau chiar crucifică interesul național. În măsura în care și unii și alții se vor menține în limitele impuse de un dialog, de o confruntare de idei și de tendințe, acest nou front ideologic se va dovedi pe termen mediu și lung constructiv.

Sursa: CorectNews

6 comentarii

mai 6th, 2021 at 14:20
Gica spune:

Cea mai vaccinată țară din lume impune noi restricții, după ce cazurile COVID au reînceput să crească. De Adrian Cochino, 05 mai 2021. Seychelles a vaccinat cu ambele doze aproape două treimi din populație, dar tot se confruntă cu o nouă creștere a epidemiei. Printre cei infectați se numără inclusiv persoane care au fost integral imunizate, scriu BBC și Bloomberg. Seychelles, țara care și-a vaccinat integral mai bine de 60% din populație, s-a văzut nevoită să își închidă școlile și să anuleze activitățile sportive pentru două săptămâni, într-un moment în care numărul infectărilor a început să crească. Restricțiile, care includ măsuri de distanțare asocială și reducerea programului barurilor, sunt asemănătoare cu cele introduse la finalul lui 2020, când campania de vaccinare nici nu începuse. „În ciuda tuturor eforturilor excepționale pe care le facem, situația COVID din țara noastră este critică acum”, a declarat Peggy Vidot, ministrul sănătății, la o conferință de presă ținută marți. Arhipelagul din Oceanul Indian, care are o populație de doar 98.000 de locuitori, este dependent de turism și a început campania de imunizare în luna ianuarie, folosind vaccinurile chineze donate de EAU. Între timp, autoritățile au cumpărat și alte vaccinuri. Președintele Wavel Ramkalawan promisese că țara va atinge „imunitatea de grup” în momentul în care 70% din populație va primi prima doză de vaccin. Acest scenariu optimist, care depinde însă de mulți factori, inclusiv de eficacitatea vaccinului și de virulența tulpinilor virusului – nu s-a îndeplinit însă. Baza a stat în vaccinul chinezesc Sinopharm Până pe 12 aprilie, 59% din dozele administrate în țară erau Sinopharm, în vreme ce restul erau Covishield, o versiune a serului AstraZeneca, produsă sub licență în India. Testele clinice din China si EAU au arătat că Sinopharm, are o eficacitate de aproximativ 79%, respectiv 86%. Organizația Mondială a Sănătății este așteptată să aprobe acest vaccin și alte seruri de producție chinezească, săptămâna aceasta. În aprilie, un înalt oficial chinez a admis că eficacitatea vaccinurilor chinezești este redusă. El a revenit ulterior pentru a spune că declarația sa a fost interpretată greșit. Cert este că în prezent, 62% din populația eligibilă din Seychelles este vaccinată cu ambele doze, potrivit statisticii Bloomberg. Prin comparație, Israelul a vaccinat complet 55,9% din populația eligibilă. Asta înseamnă că statul Seychelles este țara cu cea mai mare proporție din populație vaccinată. Oficialii nu au oferit prea multe detalii care să lămurească ce anume a provocat noua creștere a epidemiei. Autoritățile au dat vina doar pe faptul că oamenii s-au relaxat și nu au mai respectat măsurile de prevenție, mai ales la sărbătorile de după Paște. Îngrijorător este că numărul de cazuri active de infectare a crescut la 1.068 pe 3 mai, de la 612 pe 28 aprilie, potrivit statisticilor oficiale. O treime din acești pacienți sunt oameni care au primit ambele doze de vaccin, potrivit agenției naționale de știri, citate de BBC. Ceilalți au primit doar o doză sau nu s-au vaccinat deloc.

mai 6th, 2021 at 14:24
Gica spune:

In emisfera de S, vor urma 6 luni cu raze UV mai slabe.

mai 7th, 2021 at 18:12
Gica spune:

DNA a clasat dosarul studiilor lui Vlad Voiculescu: „Fapta nu există”. Autorul sesizării anunță că va contesta decizia. 7 mai 2021, de Ionel Sclavone. Ancheta a vizat procedura de echivalare a studiilor pe care le-a urmat în Austria. Dosarul penal a fost clasat de procurorul DNA Andreea Oana Nica care a decis că „fapta nu există”. Împotriva lui Vl.Voiculescu a fost formulată o plângere penală de către Coaliția pentru Națiune (cunoscută anterior, Partidul Alianța Națională), după cum relatează luju.ro. Aceasta este un partid politic condus de avocatul Dan Chitic. Organizația l-a acuzat pe fostul ministru de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, precum și uz de fals și fals în declarații. De asemenea, CpN a formulat plângere împotriva Marilenei Letcai, directoarea Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), pe motiv că ar fi emis ilegal atestatul prin care i-a recunoscut lui Vlad Voiculescu studiile din Austria. CpN a reclamat faptul că fostul ministru ar fi prezentat un document emis de Univ. din Viena, care atesta absolvirea unor cursuri dedicate studenților din Europa de Est drept diplomă de master. El a acuzat că, folosindu-se de acest document, Voiculescu ar fi ajuns ministru al Sănătății, în 2016 – în guvernul Cioloș – și în 2020. Procurorul DNA Andreea Oana Nica a clasat plângerea formulate de partidul avocatului Chitic. La 19 aprilie 2021, procuroarea Nica a închis dosarul în baza art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penală: „fapta nu există”. CNRED a propus echivalarea studiilor. În baza documentelor depuse la dosar, CNRED a întocmit Referatul nr. 1138_CNRED/L.G./14.01.2016, pentru emiterea de către CNRED a atestatelor de echivalare. (…) Referatul în cauza este semnat de Gabriela Marilena Letcai, în calitate de director al CNRED, de Ionela Mihaela Milutin, director general, de Lucica Gheorghicean, consilier, și are avizul de legalitate. La dosar se regăsește și Adeverință nr. 85418/L.G./06.01.2016, prin care CNRED confirmă faptul că numitul Vasile-Voiculescu Vlad a depus dosarul nr. 85418/16.12.2015 la CNRED în vederea echivalarii diplomei de studii eliberate de Vienna University of Economics and Business din Austria la dată de 04.10.2011. În cuprinsul adeverinței, se menționează că, în urmă analizării dosarului în cadrul CNRED, diplomă de studii a fost echivalată cu diplomă de master (care cuprinde și ciclul de licență pentru care NU i s-a eliberat o diplomă distinctă) în domeniul administrarea afacerilor, specializarea administrării afacerilor, și a fost inclus în avizul de legalitate în vederea echivalarii. Adeverință este semnată de Gabriela Marilena Letcai, în calitate de director al CNRED, și de Lucica Gheorghicean, consilier. În acest context, CNRED a emis Atestatul nr. 85418/L.G./15.01.2016, prin care, în baza O.M.E.C.S. nr. 5269/2015 și a avizului de legalitate nr. 1138 acordat de către Direcția Generală Juridică la dată de 15.01.2016, se atestă că diplomă de studii, eliberată de Vienna University of Economics and Business din Austria la dată de 04.10.2011 domnului Vasile-Voiculescu Vlad, se echivalează cu diplomă de master (ciclul ÎI) în domeniul administrarea afacerilor, specializarea administrarea afacerilor. Astfel, urmează a se constată incidența în cauza a disp. art. 16 alin. 1 lit. a C.p.p., cu consecință dispunerii soluției de clasare” se arată în decizia semnată de procurorul DNA. Autorul plângerii anunță că va contesta decizia. Soluția procurorilor l-a nemulțumit pe autorul reclamației care a anunțat că va ataca ordonanța de clasare. Avocatul Chitic a comentat pe Facebook decizia de clasare emisă de DNA. „Vlad Voiculescu a fost «spălat» de DNA! Semn că Sistemul mai are nevoie de el, semn că misiunea acestuia încă nu a fost îndeplinită. Clasarea ultra rapidă a plângerii formulate de Colitia pentru Națiune și «recunoașterea» «studiilor» acestuia indică extrem de clar faptul că Vlad Voiculescu e un jucător important al Sistemului. Clasarea a fost dispusă deși la dosarul cauzei nu pare a fi fost depusă și o altă Diplomă în afară celei deja cunoscută publicului, respectiv «Diplomă-supliment de licență/master» din dată de 04.10.2011, «diplomă de master». Acum e și mai clar: Distrugerea și privatizarea sistemului public de sănătate reprezintă un obiectiv important al agendei Sistemului Neo-Colonialist din România. #LuptaContinuă: vom atacz Ordonanța de clasare 65/P/2021. #PânăLaCapăt!”, a scris avocatul pe Facebook.

mai 9th, 2021 at 19:27
Gogu spune:

Explicatiile redate mai jos sunt perfect plauzibile. Microorganismele anaerobe Trichomonas sunt cunoscute ca fiind deosebit de agresive…iar mecanismele redate mai jos (intr-o masura descriptiva concisa) sunt reale si posibile. Materialul a fost tradus cu multe greseli, dar conteaza esentialul, adica faptul ca „MICROBUL” CANCERULUI A FOST DESCOPERIT!? Tamara Jakovlewna Svišèeva-in Germania, cunoscuta sub pseudonimul „Lebedewa“. S-a nascut in 1938 in Krasnojarsk si a lucrat ca chimista. La varsta de 28 de ani ea a devenit sefa sectiei la un institut de cercetari. Din anul 1982 ea a fost sefa sectiei “tehnologii de viitor”. Dand ascultare intuitiei,ea a refuzat sa creada in teoria mutarii celulelor cancerigene – caci nu a putut sa-si inchipuie nicodata ca celulele omenesti sa se lupte impotriva corpului insusi. In anul 1989 ea a descoperit legatura dintre celulele canceroase si protozoarele cu numele de trichomonade, care le sunt foarte bine cunoscute ginecologilor, dar care le considera inofensive. Lebedewa a constatat ca deja multi cercetatori dinaintea ei au identificat acesti paraziti monocelulari ca fiind cauza cancerului, insa acestia nu au putut sa faca legatura cu aceste trichomonade. In 1997 Lebedewa a tiparit in Rusia prima ei carte „Cancer – Puteti invinge aceasta boala“ si impreuna cu celelalte 12 carti, ea a vandut in Rusia peste 300.000 de exemplare. Comentariile unora: hai sa abordăm alt subiect ca să uităm de Plicusor. Securistul diversionist si musca tete de la Primăria Capitalei, două forme de viață care au in comun zumzaitul enervant si insistenta. E evident ca ceea ce-i ceri mustii sa faca ii poti cere si securistilui, adică sa te lase in pace, dar nici securistul si nici musca nu vor sa-ti asculte rugămintea sau sfatul. Asa ca nu ramane decat sa pui mana pe paleta si faci ce făcea bunica fără regrete, adică le strivesti si apoi sa le dai hrana la găini, care momentan nu mai pot fi vândute în piețe din cauza ca distinsul Covid a suferit o mutație si a ajuns sa bage frica si-n bietele păsări Guvernamentale, păsărici care? de fapt, isi duc veacul in coctetul din fundul Cotroceniului cumpărat cu banii din meditații si in Palatul Victoria, palat care conform laturii lgbtiq-iste a securității Usr+ va accesa la ideea de gen fluid si ca fi denumit, în funcție de starea sa interioară cand Victor, cand Victoria, cand simplu Palat.

mai 9th, 2021 at 19:51
Gogu spune:

Un avion disparut in ‘46 a aterizat in ‘93 in America de Sud. Un avion de pasageri, care a disparut fara urma in anul 1946, pe traseul Rio-Havana, a aterizat in luna decembrie 1993, pe aeroportul Bogota din Columbia. La bordul sau se aflau 36 de schelete.
Oamenii de specialitate vorbesc despre cel mai mare mister din istoria zborului. Un mister care a devenit cu atat mai mare, cu cat este vorba despre batrinul avion Lockheed Constellation, care a decolat in anul 1946 si la bordul caruia s-au gasit in 1993, la aterizare, cesti de cafea calda si tigari aprinse marca Old Gold, demult disparuta. Pe locurile pasagerilor se aflau ziarele zilei cu data de 21.09.1946, care nu erau ingalbenite de vreme si miroseau inca a tipar. As fi dorit sa pot da o explicatie, dar ma aflu in fata unui mister spune expertul Herman Guevara, conducatorul unui grup foarte numeros de cercetatori, caruia i s-a incredintat misiunea de a cerceta misterioasa aterizare a avionului demult disparut. Singurul lucru pe care il pot spune cu precizie este faptul ca avionul, impreuna cu toti pasagerii sai, a fost dat disparut in anul 1946, in timpul unui zbor de la Rio de Janeiro la Havanna. Intr-un mod inexplicabil, avionul a aterizat in 1993 si arata de parca ar fi decolat ieri. Cum poate ateriza un avion avand doar schelete la bord, numai Dumnezeu stie! Cei 36 de pasageri, precum si echipajul format din patru persoane au decolat dupa toate regulile. Incredibila poveste a inceput atunci cand un avion necunoscut, cu o inscriptie foarte veche, din Panair Do Brasil, a aparut deasupra aeroportului Bogota si a inceput aterizarea. Personalul aeroportului a incercat in zadar sa opreasca aterizarea avionului necunoscut, deoarece, in acelasi moment un Boac din Brussel se pregatea si el sa aterizeze. Multumita manevrelor abile ale capitanului Anthony Bolard in varsta de 54 de ani, al companiei britanice, s-a putut evita in ultima clipa o ciocnire fatala. Cand avionul fantoma s-a oprit, personalul de paza a deschis usile si, cu mare groaza, a descoperit in interior lui numai schelete, spune Guevara. Unul dintre oamenii nostri de paza, un fost soldat in marina, s-a speriat atat de tare, incat si-a pierdut echilibrul. Dupa o examinare amanuntita, resturile pasagerilor au fost transportate intr-un spital militar, pentru a fi cercetate, iar avionul a fost parcat intr-un hangar bine pazit, in care accesul era strict interzis. Cercetarile se concentreaza asupra intrebarii: unde a fost avionul in toti acesti ani? Singurul lucru cert este numarul de zbor al acestuia, 348, locul de decolare si destinatia. Din grupul de experti care cerceteaza acest caz face parte si cercetatorul in domeniul parapsihologiei Dr. Gloria Hamandez. Dupa cum afirma aceasta, in acest caz poate fi vorba despre o deplasare in timp. Ea a lansat si ipoteza ca moartea pasagerilor ar putea avea legatura cu un posibil contact cu fiinte extraterestre. Daca avionul ar fi zburat intr-un gol din timp, oamenii ar fi ramas cu siguranta in viata. Si in plus, ei nu ar fi fost nici macar cu o zi mai in varsta decat erau la decolarea ce a avut loc in anul 1946, a adaugat un om de specialitate (NA: Afirmatie gresita; pot fi multiple conjuncturi). Insa, datorita faptului ca avionul era plin cu schelete si curelele de siguranta erau inca nedesfacute, nu poate fi exclusa teoria ca cineva din afara i-a omorat pe pasagerii aflati la bordul avionului si apoi, dintr-un loc necunoscut, l-ar fi dirijat spre Pamant. Se stie ca extraterestrii pot executa operatiuni extrem de complexe, datorita tehnologiilor foarte avansate pe care le detin. Guevara afirma ca echipa de cercetatori va face tot ce ii sta in putinta pentru a elucida acest mister. « Eu ma rog sa fim suficient de puternici pentru a putea accepta realitatea, oricare ar fi ea », incheie Guevara. PS: Avionul a intrat intr-o bucla temporala (structurala, cu circuit inchis de vibratie; pot fi si naturale, dar mai ales artificiale, construite) care nu a intretinut procesele biologice, ci doar structurile materiale. O alta varianta ar putea fi Doar interventia facuta intr-o baza extraterestra de pe fundul oceanului. Zona Bermudelor e aproape. Terra mai are o pereche de Poli, de rezerva (dezactivati „fortat” acum 13.500 de ani, cand s-a schimbat si planul de rotatie al Terrei cu 78 de grade brusc, in 3-4 ore), N-ul fiind in Bermude. Cineva foloseste aceasta pentru a se „masca”. Acelasi proces a fost transmis In Direct in dec. 2013, cand s-au „stins” Polii Soarelui (cu intarziere de 2 ani; astfel ultimul ciclu Solar a avur 13 ani) si s-au „aprins” altii 2 (N si S) din planul ecuatorial. Acest fenomen s-a putut sesiza prin filtre speciale (infrarosu, triplu X s.a.), pe un site spaniol si unul chinez, din transmisia de pe telescop.

mai 9th, 2021 at 20:08
Gica spune:

Manuscrisul care ar putea regândi creştinismul. Un manuscris de acum 1.200 de ani descoperit în Egipt, scris în limba coptă şi descifrat recent vorbeşte despre despre viaţa şi crucificarea lui Iisus într-un mod foarte diferit de cel în care descrie Biblia aceste evenimente, scrie Live Science. Iisus obişnuia să-şi schimbe forma! Un manuscris antic, descifrat recent, prezintă informaţii ULUITOARE despre Mântuitor. Potrivit manuscrisului, Iuda l-a sărutat pe Iisus pentru a putea fi mai uşor identificat de către romani pentru că acesta „obişnuia să-şi schimba forma”. În plus, arestarea lui Iisus a avut loc într-o zi de marţi, nu joi, cum este considerat în tradiţia creştină. Însă cea mai uluitoare informaţie este legată de relaţia dintre Iisus şi Pilat din Pont, guvernatorul roman, cel care l-a condamnat la moarte. Textul antic spune că Pilat l-a invitat pe Iisus la masă, iar în final i-a spus că este gata să-şi sacrifice propriul fiu că sa-I salveze viata: „Iată, a venit noaptea, ridica-Te şi pleacă, iar dimineaţa când voi fi acuzat din cauza Ta, le voi da pe unicul meu fiu, ca să-l omoare în locul tău”, scrie jurnalul.ro . Iisus i-a răspuns: „O, Pilat, eşti demn de o mare slavă, pentru că te-ai oferit să mă ajuţi”. Apoi, Mântuitorul i-a arătat că, dacă vrea să scape, poate face acest lucru foarte usor, schimbându-şi forma sau dispărând. „Pilat s-a uitat la Iisus şi, iata, El a dispărut. Nu l-a putut vedea mult timp”. Manuscrisul coptic a fost descoperit în 1910 în manastirea Sfântul Mihail, lângă oaza Fayum, în deşertul egiptean şi a fost cumparat de americanul J.P. Morgan şi donat ulterior muzeului care îi poartă numele.

Raspunde