Partidul non-combat   mai 20th, 2021

Am avut și, din păcate, încă avem parte de fel de fel de ipostaze nefirești, ba ale unei persoane, „Ion Iliescu – KGB”, ba a unor executive, „Guvernul Zero”, ba chiar a unor partide, „Partidul non-combat”. Pun pariu că, dacă mă adresez cititorilor cât de cât informați, într-o proporție covârșitoare aceștia vor ghici că este vorba de PSD. Cum Dumnezeu a ajuns cel mai mare partid din România să primească, pe bună dreptate, această ștampilă? A fost partidul, în întregul său, cumpărat de cei aflați la putere? Sau este vorba doar de un conducător folosit drept cal troian? Voi încerca să lămuresc această dilemă, chiar dacă îmi voi atrage dezaprobarea unora dintre liderii PSD.

Nu numai eu, ci rând pe rând toți analiștii politici constată de mai multă vreme mersul de rac al domnului Marcel Ciolacu, liderul PSD. Se burzuluiește, se încordează și face câte un pas vijelios înainte. După care se oprește brusc și pare buimăcit. Ca și când a dat cu capul în sticlă. Urmează mișcarea retractilă. În așa fel nu se poate face opoziție. Niciunul dintre proiectele anunțate de PSD din perspectiva strategiei de opoziție nu este dus până la capăt. Începând de la moțiunea de cenzură, care nu s-a mai produs, totul se năruie. Sistematic. Implacabil. De parcă o mână nevăzută îl trage de sfori pe liderul PSD.

Se face mare tapaj și poate pe bună dreptate, în legătură cu programele care se discută în prezent la Uniunea Europeană și care, teoretic, ar putea să se concretizeze în injectarea în economia românească a 29 de miliarde de euro. Bani buni. Și necesari. Bani prin care Uniunea Europeană ne restituie o bună parte din contribuția plătită de cetățenii României funcționării UE, iar o altă parte reprezintă împrumuturi cu o dobândă de bun simț, pe care Uniunea Europeană le-a făcut la un consorțiu de bănci pe termen lung, statele garantând restituirea acestora. Este la mintea cocoșului că, dacă în următorii șase ani, România reușește să acceseze acești bani, evident în baza unor proiecte acceptate de Uniunea Europeană, ni se asigură o posibilitate cât de cât viabilă de a încerca în următoarele decenii să reducem în mod semnificativ decalajul față de alte state UE. Un decalaj care, în loc să scadă, din nefericire crește. Și tot la mintea cocoșului este că, fiind vorba de niște proiecte care se vor derula mai mulți ani de aici încolo și de bani care vor fi restituiți în câteva decenii, în tot acest interval de timp la putere la Palatul Victoria și la Cotroceni se vor perinda alte și alte partide, alți și alți lideri, practic din întreg spectrul politic. În consecință, aceste împrumuturi acordate condiționat de către UE trebuie asumate nu în numele unui președinte, nu în numele unui partid, nu în numele unei coaliții, ci în numele întregii clase politice și a tuturor organizațiilor importante ale societății civile, între care un loc important îl ocupă sindicatele și patronatele. Numai că actuala coaliție a luat-o pe cont propriu. Iar președintele Klaus Iohannis o încurajează în acest sens.

În urmă cu câteva zile, a avut loc un eveniment cât se poate de normal care, în scurt timp, a devenit straniu și apoi grotesc. Comisia Europeană a atenționat Guvernul României că nu se poate prezenta un plan fiabil și acceptabil de reziliență și dezvoltare fără ca în prealabil acest plan să fi fost dezbătut și validat de către partidele din opoziție, de către sindicate și patronate. În scurt timp, domnul Marcel Ciolacu ne-a comunicat triumfător, ca și când ar fi obținut cine știe ce victorie personală, că a primit un telefon de la premierul Florin Cîțu, care i-a propus o întâlnire în vederea discutării acestui program. Domnul Ciolacu ne-a prezentat acel demers telefonic al primului-ministru drept un uriaș succes. Și, în legătură cu asta, imediat au început să fie, dinspre PSD, emise fel de fel de ipoteze. Cum că Comisia Europeană le-a trântit repreznetanților Executivului ușa în nas, trimițându-i la plimbare, până când vor înțelege că trebuie să discute acest program cu opoziția și cu societatea civilă. Sau că, de fapt, președintele Klaus Iohannis a înțeles că fără PSD, pe care îl taxase în mod repetat drept „ciuma roșie”, nu poate fi întreprins nimic viabil. Și că, de fapt, el este cel care, după ce l-a urecheat pe Florin Cîțu, i-ar fi cerut rituos să organizeze o întâlnire cu conducerea PSD. A fost o veselă furtună într-un pahar cu apă. Pentru că în mod miraculos, Cîțu s-a răzgândit. Iar Marcel Ciolacu a rămas bujbe. Adică în șpagat politic. Să ne amintim. Anterior, el amenințase cu un scandal uriaș. Fie sub forma unei moțiuni de cenzură, fie chiar sub forma unei greve parlamentare. Apropo de greva parlamentară. După telefonul de aur al lui Cîțu, lideri PSD au lansat și ipoteza că, vezi Doamne, PNL s-ar fi speriat de perspectiva grevei parlamentare.

Acum Marcel Ciolacu a rămas din nou, a nu știu câta oară, cu ochii în ceață. Conduce cel mai mare partid din România, care, de altfel, a și câștigat ultimele alegeri parlamentare. Le-a câștigat degeaba, întrucât imediat după aceea și-a pierdut avântul. Și s-a dovedit incapabil să preia inițativa pentru a forma o majoritate, chiar peste capul lui Klaus Iohannis. PSD, fără să facă mare brânză, crește în sondaje, în timp ce PNL scade. Și deși teoretic este pe cai mari, PSD nu manifestă niciun fel de avânt de tip combativ. Pur și simplu parcă nu vrea să vină la putere. Sau poate, așa cum am mai spus în repetate rânduri, unul sau mai mulți lideri importanți ai acestui partid sunt șantajați. Și, din acest motiv, latră fără să muște. În timp ce caravana PNL-USR-PLUS merge mai departe și ne tractează spre o groapă mortală.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

3 comentarii

mai 20th, 2021 at 12:03
Gogu spune:

Nu am votat niciodata PSD. Acum nu o sa mai votez deloc sau, in niciun caz, USR, PNL(PDL). Oricum, nu conteaza. Nu am fost membru PCR sau al altui Partid. Dar nu fac aproape nicio diferenta intre manipularea „comunista” si cea actuala. „Parca” ar fi Aceeasi Coordonatori. Inca 200 de ani incolo se va spune ca PSD este urmasul lui Stalin si Lenin (se vede ca e ideologie externa, macar de ar fi corecta). Nu suport rusii, dar cand vad ca si altii fac aproape la fel, putin mai pe ocolite, mai mascat, nu mai am nicio asteptare de la vreun regim. Poate unii prefera sa fie dusi cu presul. Pe mine ma enerveaza. Mai bine ar spune pe fata si stim o treaba. Acum s-au adunat mai multe, dar se vor regla singure. Manipularile nu merg la infinit, numai ca trebuie un timp ca sa se prinda si altii. PSD nu are ce face decat sa se transforme intr-un PNL (PDL) 2. UE vrea sa treaca la un alt nivel si trebuie sa elimine toate variantele suveraniste, in sprijinul variantelor globaliste. Nu cred ca vor reusi. UE a Natiunilor si Crestina poate exista permanent, dar varianta Artificiala, Falsa, nu va functiona. Daca gresesc, ar fi prima data cand gresesc o previziune…

mai 24th, 2021 at 19:12
Gogu spune:

Speranta Medie de Viata (Eurostat), cea mai mare (inainte de Pandemie), de 83 de ani, era in Spania si Italia. La noi (INS), de 75 de ani. Insa, Femeile 79 de ani, Barbatii 71 de ani. Politia si-a calculat la 62 de ani, Armata nu a mai anuntat, dar ultimul calcul era de 57 de ani ! Noua Lege a Pensiilor vrea sa faca varsta de Pensionare de: 63 de ani (acum, 61 de ani) la Femei si de 67 de ani (acum, 65 de ani) la Barbati. Un Barbat Roman are, deci, Speranta de a lua Pensie, de 4 ani ! Daca e civil…

mai 25th, 2021 at 20:11
Gica spune:

Daca PNRR raspundea ceritelor CE, nu ni se mai bagau pe gat Reformele pe care nu stiu guverantii cum sa ni le anunte. O cotesc pana aproape de termenele impuse, pentru a se acomoda populatia cu acestea. E corect cum am inteles ? Cateodata inteleg bine…