CSM, extremă urgență!   iunie 15th, 2021

Consiliul Superior al Magistraturii este adus în situația în care, neîntârziat, trebuie să intervină. Și încă cu toată energia. Și autoritatea sa. Nu pentru a media un uriaș conflict interinstituțional generat de procurorul general Gabriela Scutea, care a atacat la baionetă Curtea Constituțională, ci pur și simplu pentru a sancționa exemplar acest derapaj. Este cel mai important examen pe care îl are de trecut Consiliul Superior al Magistraturii.

Sunt trei puteri fundamentale în statul român, așa cum au fost ele stabilite de Constituție. Puterea legislativă, puterea executivă și puterea judecătorească. Fiecare este administrată de către o altă instanță. Parlament, Guvern și, respectiv, CSM. Consiliul Superior al Magistraturii este cea mai înaltă instanță care trebuie să apere libertatea magistraților și modul în care este respectată ordinea de drept în România. Trebuie să protejeze forța dreptului în raport cu dreptul forței. Și această obligație, care totodată constituie și un privilegiu, trebuie exercitată conform puterilor cu care este investit CSM în raport cu oricine. În raport cu celelalte două puteri ale statului. În raport, dacă este cazul, cu instanțele internaționale. Dar și în raport cu principalii actori din magistratură. Și iată că acum CSM este supus, cum arătam la început, uneia dintre cele mai grave provocări imaginabile.

Nu voi intra în detalii tehnice. Dacă cititorul dorește să le analizeze, le va putea găsi pe toate site-urile importante, începând din fatidica zi de 9 iunie anul curent. În 9 iunie s-a produs un fapt de o gravitate extremă. Doamna Gabriela Scutea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-un document oficial, având caracterul de recomandare, s-a adresat procurorilor din întreaga țară, îndemnându-i în mod explicit să încalce o recentă decizie a Curții Constituționale. Mărul discordiei se referă la mult discutata Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Atacurilor repetate împotriva existenței acestei Secții, făcute la Curtea Constituționale a României, CCR le-a răspuns printr-o decizie obligatorie pentru întreg sistemul român de Justiție. Scurt pe doi: legea prin care a fost înființată această Secție și, respectiv,  legea după care ea funcționează este în acord deplin cu Legea Fundamentală. Deci cu Constituția României. Deliberând, Curtea Constituțională a mers chiar cu un pas mai departe și a analizat legea de funcționare a SIIJ în raport cu o hotărâre recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), constatând că aceasta „nu cuprinde elemente care să determine o schimbare a jurisprudenței în acest domeniu”. Și așa și este.

Teoretic, ba chiar și în fapt, există posibilitatea ca decizii și hotărâri adoptate la nivel european să se bată ca în cap cu unele legisații interne ale statelor. Ce prevalează în asemenea situații? Există un principiu unanim acceptat, adoptat și practicat în întreaga relație dintre state și Uniunea Europeană. Prevalează acele norme care constituie garanții mai mari  vizând drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Admițând prin urmare că ar fi existat vreo dispoziție adoptată de oricare dintre organismele UE, inclusiv de CJUE, vizând desființarea SIIJ, aceasta nu ar fi valabilă, pentru că ar încălca principiul imuabil mai sus consemnat. Numai că așa cum, pe bună dreptate, a constatat CCR, niciodată, la niciun nivel al Uniunii Europene nu a fost adoptată vreo dispoziție în sensul desființării SIIJ. E ca la Radio Erevan. Nu numai că dacă ar fi existat o asemenea dispoziție, ea nu ar fi fost valabilă, dar, iată, o asemenea interdicție nici măcar nu a fost vreodată formulată. Și nicio autoritate juridică, politică sau de altă natură care, din diverse motive, nu acceptă ca judecătorii și procurorii să fie cercetați atunci când comit abuzuri, încălcând drepturile și libertățile fundamentale ale omului, nu poate invoca ceva ce nu există și, prin urmare, nu poate avea câștig de cauză.

Raționamentul de mai sus i se aplică în mod evident și doamnei Gabriela Scutea. Sau mai ales. Pentru că procurorul general, tocmai datorită înaltei funcții pe care o deține, are obligații și mai mari decât un cetățean obișnuit de a respecta întocmai toate normele juridice, începând cu cele constituționale. Dar doamna Scutea a comis ceva mult mai grav. Din înalta poziție pe care o deține și în condițiile în care SIIJ îi este subordonată, iar procurorii acestei Secții Speciale sunt fără excepție desemnați de către Consiliul Superior al Magistraturii, își permite ca, printr-un document oficial, să-i îndemne pe toți ceilalți procurori ai României, aflați de asemenea în subordinea ei, să nu dea curs rechizitoriilor întocmite de SIIJ împotriva unor magistrați care au încălcat legea.

Cum putem ieși din acest impas creat de procuroul general al României? Obiectiv vorbind, nu există decât o singură modalitate. Ca CSM, de urgență, să analizeze această situație și să o sancționeze corespunzător pe doamna Scutea și să atragă atenția, tot printr-un document oficial, că în România deciziile CCR sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru procurori.

Peste câteva ore, începând de la 13.30, la Gold FM, voi dezbate împreună cu Cozmin Gușă această situație încă nemaiîntâlnită în analele Justiției române și, în general, în analele Justiției europene.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

7 comentarii

iunie 15th, 2021 at 11:44
adria nicol spune:

Doamna Procuror General a mostenit viziunea predecesoarei , care a ajuns pe culmi ! CSMnu-i va cere demisia ! Deocamdatà ! Peste cîtiva ani , poate ! Cînd se întoarce predecesoarea aureolatà europen sà candideze suprem ! Atunci îi va cere demisia , Presedintele va d(din Categoria „Râde ciob de oàalà spartà” .ecreta , iar doamna va candida la postul luxemburghez !Cu succesuri!

(din categoria „râde ciob de oalà spartà)

iunie 15th, 2021 at 11:50
adria nicol spune:

Scuze ! Eratà . Se va citi :
” Atunci îi va cere demisia , Presedintele va decreta , iar doamna va
candida la postul luxemburghez ! Cu sucesuri !

iunie 15th, 2021 at 16:20
Gica spune:

Justitia Sorosista Lucreaza… Nu v-ati prins ca se Lucreaza in toate Directiile si Domeniile Globale ? O fi o Intarziere a Planurilor Globalistilor ? Nu, cica e „Marea Resetare”. Daca pana acum se lucra pe fractiuni de Planuri si nu se prindea multa Lume, acum se Lucreaza Concertat si Concentrat. Problema lor e ca … si Reactiunea cetatenilor (e Societatii civile Adevarate, de data aceasta) nu va mai fi intamplatoare si izolata. S-ar putea si Aceasta sa fie, ca o Rezultanta fireasca, Concertata si Concentrata ? „Sa vedem”, a zis Orbul.

iunie 17th, 2021 at 09:47
Gogu spune:

Gazeta Publica. Un deputat oltean acuză: GUVERNUL CÎȚU A VÂNDUT CUPRUL ROMÂNESC. 28 aprilie 2021 Oana Petcu. După ce în februarie guvernul Câțu a listat la bursa mai multe companii de stat, acum a început tranzacțiile cu activele statului. Potrivit deputatului Marius Iancu, vânzarea minei de cupru Moldomin este făcută la un preț derizoriu. ”Liberalii și useriștii au abrogat legea prin care PSD a suspendat pentru doi ani, tranzacțiile cu activele statului și au început vânzarea lor la prețuri de nimic, în pandemie. Pentru Guvernul PNL-USR prioritară a fost, în această perioadă, vânzarea minei de cupru Moldomin, al doilea zăcământ de cupru din România, estimat la 1 miliard de euro. Compania Moldomin a intrat în faliment în timpul Guvernului Boc care a dorit încă de atunci privatizarea ei. Minereul de cupru este de importanță strategică pentru economia națională, iar la nivel mondial prețul cuprului a urcat la cea mai ridicată valoarea din ultimul deceniu. Si cu toate acestea, strategia Guvernului PNL-USR este să vândă! Pe listă se mai află și alte companii de stat, Hridroelectrica, CEC, Exim Bank, Tarom și bineînțeles, Portul Constanța. Și în timp ce distrug tot, manipularea lor continuă.Țineți minte ce declarau ieri, la votul împotriva legii pentru repatrierea rezervelor de aur, parlamentarii USR-PLUS – ” să nu aducem aurul în țara pentru că îl fură pesedistii”!Vedem acum, din păcate, interesele acestor găști care au confiscat România și o vând, la bucată, pe nimic!”, a declarat deputatul.

iunie 17th, 2021 at 10:00
Gica spune:

Poporul nu mai are Avocat ! E acum pe cont propriu ! Viitorul Avocat va fi al Furturilor ce vor urma.

iunie 17th, 2021 at 10:44
Gica spune:

La noi, Irigatiile nu sunt permise. UE a spus ca se consuma multa apa. Dar prin Evaporare, Nori, Ploaie, nu se revigoreaza Ciclul Natural al apei ? Se aproba doar procesele si tehnologiile care aduc Profit Firmelor de Casa Globaliste.

iunie 20th, 2021 at 15:44
Gica spune:

Karen Smith – Invictus. Selectiuni. Potrivit cifrelor oficiale compilate de The Daily Expose, între 8 decembrie 2020 și 28 mai 2021, un total de 3.752 de persoane au murit în termen de 28 zile de la administrarea vaccinului în Scoția. Numai în Scoția, numărul persoanelor care au murit din cauza vaccinului Covid în decurs de 6 luni este de aproape 7 ori mai mare decât numărul persoanelor care au murit din / cu Covid-19 în Scoția în decurs de 11 luni. * Prima autopsie a unei persoane vaccinate, care a dat rezultate negative la 18 zile după internare, dar la 24 de zile după vaccinare, s-a constatat că ARN-ul viral a fost găsit în aproape fiecare organ din corp. În timp ce vaccinul a declanșat un răspuns imun, acesta nu a împiedicat virusul să pătrundă în fiecare organ din corp. ARN-ul viral a fost găsit în aproape fiecare organ din corp, ceea ce de asemenea înseamnă și proteine ​​spike. Există anticorpi (cum ar trebui să producă „vaccinul”), dar sunt irelevanți deoarece, potrivit unui studiu din Japonia, știm acum că proteina spike provoacă daune. Am vorbit cu un specialist în boli infecțioase la un spital din New Jersey în această dimineață. I-am trimis rezultatele actuale ale autopsiei și i-am cerut părerea. Când a sunat din nou ceva mai târziu, era vizibil șocat. El ne-a spus: „Nu poți cita numele meu, spitalul mă va concedia dacă o faci.” Suntem de acord să ne ascundem identitatea. * „Pe data de 5 iunie 2021 am fost cu caravana mobilă în comuna Schitu Duca, unde 50 de persoane au fost și au făcut rapelul cu serul Moderna și alte 30 cu Johnson & Johnson, iar în comuna Dobrovăț s-au prezentat doar 40 de persoane la rapel, din 42, câte erau programate, deoarece, din păcate, o persoană a decedat și o alta a făcut un atac vascular cerebral și nu s-au mai putut prezenta la rapel.” „În ultima vreme, de când am început administrarea celei de-a doua doze în cadrul caravanei mobile, în fiecare localitate ne-am confruntat cu astfel de situații. Cel puțin câte o persoană nu s-a mai prezentat la rapel, deoarece a decedat. Medicii de familie pot confirma faptul că aceste decese nu sunt provocate de vaccin, persoanele fiind bătrâne, în jur de 80 de ani, sau bolnave”, a precizat col. Iulian Pleșescu, reprezentantul Spitalului Clinic Militar de Urgență din Iași.Dr. * Sara Ross, directoarea terapiei intensive pediatrice la Tufts Children’s Hospital din Boston, SUA, a declarat că standardul de siguranță pentru vaccinurile COVID „pare să fie diferit de toate celelalte vaccinuri la care expunem copiii”.