Bogdan Jelea, despre populismul la români   septembrie 13th, 2023

Ieri, cunoscutul jurnalist, istoric și analist Bogdan Jelea a oferit pentru un public restrâns, dar bine ales, o dizertație de excepție. Pe marginea lucrării sale de doctorat despre populismul la români. În final, lucrarea sa de doctorat a primit din partea unor profesori de mare prestigiu nota maximă.

Puținii privilegiați care au avut șansa de a asista la acest spectacol de cultură și inteligență, mă refer desigur nu numai la Bogdan Jelea, ci și sau mai ales la marii dascăli ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, au avut șansa de a afla în premieră care sunt rezultatele unei cercetări care a durat ani de zile, referitoare la „Avatarurile populismului național românesc în primii 100 de ani: de la Mișcarea pașoptistă la Mișcarea legionară”. Într-un mod care-l caracterizează, extrem de bine documentat, Bogdan Jelea a tăiat cu bisturiul. Și a demonstrat în mod cât se poate de argumentat că, de câte ori societata nu dispune de o masă critică de intelectuali demni de respectul concetățenilor, riscul alunecării spre populism devine maxim.

O analiză din această perspectivă nu s-a mai făcut în România și acesta este principalul merit al unei teze de doctorat obținute pe bune, nu așa cum s-a întâmplat cu sute și sute de lucrări contrafăcute prin plagiat.

Dar tocmai fiindcă afirmațiile și construcțiile logice ale acestei lucrări științifice sunt extrem de percutante, juriul, care în final i-a acordat notă maximă, a formulat și o serie întreagă de observații și critici. În conformitate cu legislația existentă, Bogdan Jelea are obigația să-și publice lucrarea de doctorat în forma prezentată, urmând ca ulterior să o completeze cu acele observații și precizări pe care decide să le adjudece. În curând, așadar, vom avea acces la lucrarea sa de doctorat și, ceva mai târziu, sunt convins, la o amplă lucrare științifică pe aceeași temă, care va dezvolta și va rafina această teză a populismului național românesc.

În rândul asistenței, am observat prezența unor foști prim-miniștri, a unor foști și actuali miniștri, a câtorva oameni politici extrem de cunoscuți, a unor oameni de știință și ei cunoscuți, precum și a unor jurnaliști și analiști de marcă. Felicitări Bogdan Jelea!

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii