Gaza, contra Palestina plus Gaza   noiembrie 6th, 2023

Să încercăm să dezlegăm enigma cuprinsă în titlul de mai sus. Relativ recent, am prezentat un scenariu conform căruia pacea în Orientul Apropiat poate fi restabilită în baza unui troc. Palestina se transformă în stat, dar renunță la pretențiile pe care le are în Gaza condusă de Hamas. Au intervenit elemente noi, sugerate de diplomația de la Washington. Noul stat palestinian ar urma să obțină controlul Gazei. Și, în felul acesta, am putea avea o pace consolidată. Să explicăm.

Israelul, cu un Bibi Netanyahu la conducere, consolidat pe poziții sau, dimpotrivă, cum sugerează mulți, destabilizat, nu are încotro și trebuie să ducă operațiunea militară contra Hamas până la capăt. Iar la acel capăt, după inevitabilele și tragicele sacrificii umane, palestinienii din Gaza fiind victime colaterale, organizația teroristă, care nu-i reprezintă pe palestinieni, după cum declară răspicat Mahmud Abbas, nu va mai fi condusă politic și administrativ de organizația teroristă. Se va crea astfel un vid de putere. Inițial m-am gândit că acest vid de putere va putea fi acoperit de Israel. Care să preia, pentru un timp cel puțin, gestionarea treburilor în Gaza. La fel ca mine s-au gândit și  mulți alți analiști. Raționamentul era însă greșit.

Pe măsură ce, în mod inevitabil, armata israeliană, vânându-i pe teroriștii Hamas, generează tot mai multe victime în rândul populației civile, care este utilizată ca scut uman, sunt generate acolo și în întreaga lume resentimente tot mai accentuate față de Israel. Ceea ce nu va mai face posibilă în viitor o preluare și administrare pașnică a Fâșiei Gaza. Eliberată de Hamas, Fâșia Gaza, cu o suprafață cât Bucureștiul și Ilfovul la un loc, și cu o populație de peste două milioane de locuitori, transformată parțial în ruine, va trebui să fie totuși condusă și gestionată de cineva. Acest rol l-ar putea prelua noul stat palestinian, care urmează să succeadă Autorității Palestiniene. Unde partidul aflat la conducere este Fatah. Dar pentru a se ajunge acolo mai trebuie depășit un prag.

Autoritatea Palestiniană trebuie să înțeleagă că este în interesul ei să se transforme în stat, așa cum de altfel, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, a preconizat și Organizația Națiunilor Unite printr-o rezoluție. Unde se împotmolesc lucrurile? În faptul că, după ce inițial palestinienii au refuzat să se construiască pe modelul unui stat alături de noul stat israelian, declanșând împotriva acestuia o serie întreagă de operațiuni militare și de acțiuni provocatoare, războaie pe care, împreună cu aliații săi, statele arabe din jur, le-a pierdut, Israelul s-a consolidat și și-a lărgit constant teritoriul ocupat. Mai mult. După crearea și consolidarea Autorității Palestiniene și după istoricele acorduri între statul Israel și Autoritatea Palestiniană controlată de Yasser Arafat, acorduri mediate de Statele Unite, a fost penetrat și teritoriul ocupat de Autoritatea Palestiniană. De coloniști și comunități israeliene care au achiziționat pe bani terenuri aflate până atunci în proprietatea palestinienilor, construind pe ele kibuțuri precum și alte tipuri de comunități. Dintr-o anumită perspectivă, Palestina este acum ca un șvaițer și este destul de dificil să-și contureze viitoarele granițe naționale. Dacă ar exista suficientă toleranță, nu ar fi probleme. Pentru că, în definitiv, și pe teritoriul statului Israel există asemenea comunități non-israeliene și care conviețuiesc pașnic sau relativ pașnic cu evreii din jur. Acest obstacol trebuie depășit relativ repede, nu în 100 de ani, și, la nevoie, sub asistență internațională. Situația deseori explozivă din Orientul Apropiat nu poate fi depășită decât prin crearea în vecinătatea Israelului a celui de-al doilea stat. Iar între ele trebuie instaurate relații de cooperare. Cu cât acest proces este amânat mai mult, cu atât crizele din Orientul Apropiat se pot repeta și, în funcție de conjunctura internațională, pot deveni explozive și se pot transforma în războaie regionale.

Acesta este sensul ultimelor demersuri ale secretarului de stat Antony Blinken, care-și riscă efectiv viața încercând să stingă incendii în zone gata să explodeze, și acesta este sensul ultimelor declarații ale lui Joe Biden. Până când acest obiectiv nu va fi realizat, Gaza se va afla în război, Cisiordania sau West Bank va sta gata să explodeze și furia jihadului islamic, Hezbollah și Hamas, se va manifesta dezlănțuit în întreaga lume. Pentru Israel, prețul plătit pentru pace va fi Gaza, și tot Gaza va fi și premiul pentru Cisiordania, transformată în stat palestinian.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii