Cu ochii pe reacțiile lui Vladimir Putin   martie 24th, 2024

Așa cum era de așteptat, din nou, Vladimir Putin este plasat în epicentrul atenției generale. Imediat după atentatul terorist revendicat de ISIS, soldat cu 130 de morți și numeroși răniți. Gravul incident a avut loc într-un mall de la periferia Moscovei, cu ocazia organizării unui concert care își propunea să omagieze victoria lui Vladimir Putin în alegeri. Cât de previzibilă și cât de imprevizibilă este reacția sa? 

Serviciile secrete ale Statelor Unite, care monitorizează de mult timp și într-un mod din ce în ce mai eficient organizațiile teroriste, au informat cu mult timp înainte autoritățile de la Moscova asupra pregătirilor care se fac pentru un atentat de amploare. Mai mult, au făcut și public acest lucru. În aceste condiții, autoritățile de la Moscova nu pot invoca în apărarea lor faptul că nu au știut ce se pune la cale și că din acest motiv, nu s-au putut pregăti corespunzător pentru a preveni atentatul. 

Afirmația de mai sus se mai bazează și pe argumentul că autoritățile de la Washington au mai făcut un pas atenționând autoritățile diplomatice din Federația Rusă asupra iminenței unei lovituri de tip terorist, suprapusă alegerilor prezidențiale. Ori, respectivul atentat a avut loc imediat după consumarea „victoriei” lui Vladimir Putin.

În fine, mai intervine un eveniment care ne ajută să deslușim resorturile tragediei cu care s-au confruntat moscoviții. Și anume că imediat după atentat, ISIS a revendicat această crimă colectivă și mai mult chiar, în cursul zilei de ieri a difuzat și un film de câteva minute, realizat de un operator ISIS și parțial prelucrat în laborator. Atentatorii, după cum reiese din imagini, nu au purtat cagule. Au dorit să se știe cu precizie că ei aparțin celei mai importante organizații teroriste care acționează pe glob. Inclusiv pe teritoriul Federației Ruse. Este un act de răzbunare în stil terorist pentru persecuțiile la care pretinde ISIS că sunt supuși cetățenii Federației Ruse de religie musulmană. Cei câțiva care au fost deja capturați au fost de altfel identificați. Și, spre satisfacția Kremlinului, unul dintre aceștia are pașaport ucrainean. 

Statele Unite sunt aliate ale Kievului și nu au absolut niciun interes de a denunța și încă la Moscova regimul Zelensky. Nu am niciun fel de îndoială, indiferent de modul pervers în  care lucrează serviciile secrete, că nu un denunț împotriva regimului Zelensky a stat la baza inițiativei Statelor Unite de a-l informa din timp pe Putin asupra faptului că se pune la cale împotriva regimului său un mare atentat terorist. Pe de altă parte, este un adevărat concurs de imaginație să ne imaginăm că atentatul ar fi fost pus la cale sau s-ar fi desfășurat măcar cu știrea serviciului secret ucrainean. Toți analiștii militari și non militari, pe parcursul acestui război declanșat de Federația Rusă și în fine recunoscut ca atare au putut să facă un inventar complet al tiparelor în care acționează și reacționează autoritățile de la Kiev. Conform acestor tipare, care caracterizează războiul de apărare al Ucrainei, nu sunt de conceput atentate de tip terorist cărora să le cadă victime cătețeni nevinovați. Kievul are tot interesul să-l culpabilizeze pe Vladimir Putin dar nici cel mai mic interes să legitimeze în vreun fel acțiunile agresive ale Moscovei împotriva Ucrainei.

Și totuși, cu toate argumentele de mai sus cărora li se mai pot adăuga și multe altele, Vladimir Putin transpiră din răsputeri pentru a da vina pe autoritățile de la Kiev pentru atentatul terorist din Moscova. Propaganda neagră a Kremlinului merge atât de departe, încât imediat după atacul sângeros din Moscova, televiziunile aflate la dispoziția Kremlinului au difuzat clipuri cu imagini falsificate, dovedite în scurt timp ca atare, imagini prin care încercau să convingă opinia publică, internă și internațională că acest atentat ar fi fost pus la cale de Volodimir Zelensky. Dar oare ce declară, pe parcursul interogatorilor extrem de dure la care sunt supuși, teroriștii capturați? În ce măsură ar putea fi ei determinați să infirme asumarea de către ISIS a atentatului și să-l atribuie părții ucrainene? Am sentimentul că în legătură cu acest episod sângeros, autoritățile de la Kremlin se cam dau pe gheață. O gheață din ce în ce mai subțire. 

 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii