Au yesmani culoare politica? Dar liberalii?   aprilie 22nd, 2016

srs_edit2-90x90Este un adevarat fenomen. Care nu poate scapa nesemnalat. Modul in care liberalii isi schimba opiniile este uluitor. Si la fel de uluitor este si mecanismul prin care se intampla acest lucru. Este un fel de gimnastica a mintii. Si a supunerii. Daca astazi varful partidului semnalizeaza dreapta, atunci, in cateva secunde, totul se misca la dreapta. Sau la stanga. Sau in zig-zag. PNL a devenit un partid al unanimitatii. A fost lovit de acest blestem. Cazul Marian Munteanu a fost doar ultima dovada. Sau penultima.

De fapt, penultima. Pentru ca ultima demonstratie de disciplina de tip „cazon” este Predoiu. Sa recapitulam! Se pregatesc alegerile locale. Se pregateste cea mai importanta desemnare. Cea pentru capitala. Se stie! Cine ia capitala, poate lua totul. Inclusiv, mai tarziu, parlamentarele. Este a doua pozitiei in stat. Cea de primar general. Dupa pozitia presedintelui. Iar PNL decide. Sa-l numeasca pe un anume domn Busoi. Un personaj politic care nu are nici in clin nici in maneca cu Bucurestiul. Si care nu poate fi niciodata perceput de bucuresteni drept unul de-al lor. Si, in plus, un politician indoit. De la mijloc. Lipsit de personalitate. Dovedit drept un yesman.

Dupa un timp, devine clar. Cristian Busoi nu poate lua capitala. Nici macar de degetul mic. De la picior. Si atunci, varful inteligent al partidului intra in fibrilatii. Trebuie ales un altul. Si este ales tot un politician. De asta data pur-sange. Un om cunoscut drept luptator. Ludovic Orban. Si incearca si acesta sa urce Golgota. Nu se stie daca ar fi avut succes sau nu. Poate ca da. Sau poate ca nu. Dar drumul sau este barat. De DNA. Sub un pretext oarecare. In fata caruia, nimeni de la PNL nu misca in front. Pentru ca, nu-i asa? Partidul trebuia sa se conformeze principiilor pe care le-a tot enuntat. Conform carora orice face DNA trebuie executat. Pana la proba contrarie. Iar proba contrarie, daca se produce, este, hat, dupa alegeri. Asa ca Ludovic Orban iese din schema.

Cristian Busoi a fost promovat drept candidat pentru cel mai important obiectiv local. Pentru capitala. A fost promovat in unanimitate. A fost scos din schema. In unanimitate. In locul sau a fost pus Ludovic Orban. In unanimitate. A iesit din schema. In unanimitate. Si, ce sa vezi? In intelepciunea lor, liberalii au ales un om din afara partidului. Un lider al societatii civile. Pe Marian Munteanu. L-au ales in unanimitate. Dupa zece zile, l-au scos din schema. Cum? In unanimitate.

Aceasta blestemata unanimitate a caracterizat mai multi ani PDL-ul. PDL-ul lui Traian Basescu. Iar unanimitatea a dus acest partid unde l-a dus. Daca nu-l salva o lege tampita, a votului uninominal, iesea total PDL-ul din Parlamentul Romaniei. Pardon! Cu o singura exceptie. Un deputat de Diaspora. Saltat ulterior de DNA.

In mod normal, PDL iesea din orice schema politica. Daca nu ar fi existat un proiect. Proiectul Marelui Partid National Liberal. Adica, al dreptei unificate. A fost si nu a fost sa fie. Aparent, dreapta s-a unificat. In realitate, s-a scindat. Efectul Marelui Partid National Liberal a fost, in esenta lui, egal cu zero. Cu exceptia unui detaliu. Partidul a reusit sa promoveze un presedinte. Un presedinte care, insa, nu se revendica decat formal din PNL.

Din punct de vedere politic, dintr-o perspectiva liberala, esecul este total. Am uitat sa precizez! Toate deciziile de mai sus s-au luat cam dupa aceeasi regula. A unanimitatii.

Din atat de multa unanimitate s-a nascut o situatia cu totul si cu totul neobisnuita. In mod cert, unica in istoria Romaniei. Nu stiu daca nu cumva si in istoria lumii. Un partid, considerat a fi de importanta nationala, schimba, in mare viteza si intr-o deplina unanimitate, trei candidati pentru cea mai importanta demnitate a tarii, dupa cea prezidentiala. Si tot in unanimitate numeste un al patrulea candidat. De aceasta data in persoana lui Catalin Predoiu. Si acum ce urmeaza? Ce va iesi din aceasta atitudine de yesman a liberalilor? Si din aceasta unanimitate? Va iesi cumva un primar general?

Blestemata unanimitate face victime. Acum, in ceea ce priveste PNL. La fel cum, data trecuta, a facut victime la PDL. Singurul rezultat al unanimitatii este esecul. La fel cum esec scrie pe orice atitudine de tip yesman pe care ar putea-o adopta liberalii. Si au adoptat-o.

Nu persoana lui Catalin Predoiu conteaza in acest moment. Si nu performantele sau contraperformantele sale politice sunt in discutie. Desi, si asta ar fi o discutie. Ca si personalitatea sa. Catalin Predoiu va pierde Primaria Generala a Capitalei dintr-un cu totul alt motiv. O va pierde pentru ca PNL, prin cameleonism, si-a pierdut culoarea. Iar liberalii, devenind yesmani, si-au pierdut personalitatea. Sunt doua lucruri care nu pot ramane nesanctionate de catre electorat. Iar electoratul din Bucuresti este suficient de sofisticat pentru a-i plesni pe liberali.

Si, iata cum, raspundem negativ la ambele intrebari din titlu.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

aprilie 22nd, 2016 at 21:22
Paul Snaider spune:

Catalin Predoiu va pierde Primaria Generala a Capitalei dintr-un cu totul alt motiv ; ESTE UN BOU !