PSD si calul mort   iulie 8th, 2015

srs_edit2-90x90Lui Victor Ponta i s-a pus cruce. Zilele lui ca om politic sunt numarate. Nu va mai fi premier. Nu va mai fi nici presedinte PSD. Si, intrucat nu a stiut sa-si gestioneze o aterizare lina, nu va mai fi nici vreun om politic influent. Cum va fi PSD peste cateva zile si intr-un viitor mai indepartat, dupa ce Victor Ponta iese din ecuatie?

Va ramane un partid de masa. Cu un electorat care, orice s-ar intampla, va reprezenta cel putin 25% dintre cetatenii Romaniei. Dar eu cred ca se va plasa constant la 30-35%. Si ca va continua acest partid socialist sa reprezinte cel mai mare bazin electoral din Romania. Dar cine va conduce partidul peste cateva zile?

Sunt trei linii de forta in PSD. Una este grupata in jurul lui Valeriu Zgonea, avandu-l in spate pe Liviu Dragnea, dar si o parte dintre servicii. A doua linie de forta este reprezentata de Rovana Plumb. Ea este sustinuta de Ponta, care nu poate fi descarcat instantaneu de toate puterile, de o alta parte importanta dintre servicii, precum si de gruparea, inca semnificativa, a lui Ion Iliescu. In fine, exista al treilea centru de putere, construit in jurul lui Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea si, totodata, starostele presedintilor de Consilii Judetene PSD. Intre cele trei centre de putere se duce astazi batalia pentru succesiunea in functia de presedinte al PSD.

Fiecare are avantajele si dezavantajele sale. Fiecare are atuuri si puncte slabe. Nu avem spatiu suficient in aceasta analiza pentru a intra in detalii. Dar, totusi, este obligatoriu sa intelegem cat de importante sunt detaliile. De exemplu,  daca dupa ce a trecut cu bine, pana in acest moment, prin furcile caudine ale justitiei, Marian Oprisan si inca este declarat nevinovat pentru infractiuni prezumtive, puse in carca de procurori, in scurt timp, situatia s-ar putea schimba. Chiar dramatic. Si, astfel, Oprisan ar putea fi scos, de catre DNA, din aceasta competitie politica. Pe de alta parte, ca sa raman la acelasi exemplu, Oprisan nu mai are forta pe  care o avea atunci cand a fost ales presedinte al presedintilor Consiliilor Judetene. Din simplu motiv ca, o buna parte dintre presedintii Consiliilor Judetene PSD sunt scosi din circulatie de catre DNA.

Mentinandu-ne in acelasi registru al demonstratiei,  acest numitor comun al DNA, la fel cum a functionat in cazul Ponta si cum ar putea functiona in cazul Oprisan, ar putea functiona si in raport cu celelalte doua centre de putere din PSD, respective Rovana Plumb si Valeriu Zgonea.

Ar fi dramatic ca, in finalul bataliei care urmeaza, in curand, sa aiba loc in PSD, sa descoperim ca diferenta o va face, nu propriul electorat, nu membrii acestui partid, ci DNA.

Indiferent insa ce se va intampla, putem opera cu doua certitudini. Prima este aceea ca Victor Ponta, in curand, nu va mai fi presedinte PSD si nu va mai reprezenta nimic semnificativ in raport cu acest partid – pentru ca nu a stiut sa se retraga atunci cand trebuia – si doi, indiferent cine il va conduce in viitor, PSD va continua sa detina o putere politica extrem de importanta. Plasata intre 25-40% din electoratul Romaniei.

In aceste conditii, cred ca este igienic pentru viata politica romaneasca ca, macar la spartul targului, nici procurorii, nici magistratii sa nu mai aiba vreun cuvant de spus si, din respect fata de electoratul de stanga din Romania, PSD sa fie lasat in pace pentru a putea opta, neparazitat de nimeni, pentru o formula sau alta de dezvoltare viitoare.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii