SRI a fabricat un martir   decembrie 3rd, 2015

srs_edit2-90x90El se numeste Beke Istvan Attila. Si totul a inceput in Tara Secuilor. Chiar in orasul Targul Secuiesc. In ziua de 1 decembrie, casa acestuia a fost luata cu asalt. Iar omul saltat. Sub acuzatii ingrozitoare, lansate de Serviciul Roman de Informatii si de procurori. Beke Istvan Attila risca sa devina, din punct de vedere juridic, cel de-al doilea mare terorist roman, prins in flagrant. Dupa faimosul “teroristul cu butelia”, de la Timis, care deja si-a ispasit o buna parte din pedeapsa. Numai ca, acum, situatia este de asa natura incat secuiul poate fi transformat in martir. Extrem de periculos!

Ma pregateam sa felicit, in fine, din toata inima, Serviciul Roman de Informatii. Atunci cand am aflat ca a dejucat un grav atentat. Chiar in ziua de 1 decembrie. Si atentatul urma sa aiba loc in inima Tinutului Secuiesc. Acolo unde, din prea multa indulgenta a autoritatilor de la Bucuresti, s-au dezvoltat miscari iredentiste, extrem de periculoase, si s-au facut cativa pasi in ideea unei secesiuni. A instaurarii autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. Ceea ce ar insemna, nici mai mult, nici mai putin decat dezmembrarea teritoriului Romaniei.

Iar Beke Istvan Attila nu este un individ oarecare. Din cate suntem informati, el chiar conduce „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”, aflata in stransa conexiune cu partidul extremist Jobbik, din Ungaria, miscari cunoscute deja de cativa ani ca fiind extrem de periculoase pentru securitatea statului roman si avand, intr-adevar, un caracter terorist intrucat, ele organizeaza si antreneaza unitati paramilitare, un fel de militii proprii. Chiar si uniforma nu difera prea mult de cea purtata de militantii Statului Islamic.

Asadar, captura, cum era ea anuntata, se infatiseaza drept deosebit de importanta. Prezentand faptele intr-o prima versiune, reprezentantii SRI ne-au facut sa credem ca aceasta operatiune, finalizata la 1 decembrie, a salvat viata unor oameni. Care altfel ar fi fost aruncati in aer. Declansand, nu numai un carnagiu, ci si debandada, panica, teroare. Putand marca inceputul unei operatii violente a unor secui, pentru separarea de Romania.

Iata insa, in scurt timp, a fost difuzat un comunicat oficial. Conform acestuia, Beke Istvan Attila se pregatea sa confectioneze un dispozitiv exploziv pe care intentiona sa-l detoneze de 1 decembrie. Chiar in zona manifestatiei consacrate Zilei Nationale din Targul Secuiesc. Cum asa? Deci nu exista o bomba, fie ea si artizanala. Ci doar intentia de a o confectiona. Si ea nu fusese amplasata undeva, intr-un loc public. Ci exista doar intentia de a o amplasa. Acest comunicat mi-a starnit primele nedumeriri. Si nu numai mie.

Dar, ma rog! Terorismul este o activitate atat de periculoasa incat si intentia, dusa pana la un anumit punct, trebuie sanctionata. Iar SRI ne ofera, in continuare, informatii. In sensul ca, omul este urmarit de mult timp. De un an si jumatate. Mai mult decat atat. Se cunosc si complicii lui care urmeaza si ei sa fie retinuti. Si au fost descoperite si o serie de “pirotehnice” la el acasa. Si ceva arme. Si un poligon de tir improvizat. Mai exista si inregistrari ambientale. Si telefonice. Puteau oare lipsi? Si din aceste inregistrari rezulta ca exista un plan de a detona, nu se mai stie daca o bomba sau o petarda, introdusa intr-o lada de gunoi. De la distanta. Cu ajutorul unui telefon.

Daca Serviciul Roman de Informatii a supravegheat si documentat atat de bine acest grup terorist, m-as fi asteptat ca oamenii sa fie prinsi in flagrant. Si sa fie luati ca din oala. Chiar cand se pregateau sa detoneze lada de gunoi. Numai ca nu a fost asa. Singurul umflat de mascati a fost Beke Istvan Attila. Ceilalti au fost preveniti. Si daca ei exista cu adevarat, este de presupus ca s-au evaporat.

Daca avem de-a face cu un grup terorist, ei bine, atunci SRI a inregistrat, nu cu un succes, ci cu un esec. Pentru ca pe toti, cu exceptia lui Beke Istvan Attila i-a lasat sa scape. Si nici flagrant nu a fost. Si nici nu exista, pana una-alta, probe concludente ca s-ar fi fabricat o bomba. Bomba nu exista.

In aceste conditii, dincolo de faptul ca toti comentatorii au sfarsit prin a se arata uimiti de faptul ca, pentru un asemenea esec sau semi-esec, SRI a asteptat atat de mult, mai atrage atentia si coincidenta faptului ca oamenii de decizie ai serviciului inteligent au decis capturarea prezumtivului terorist taman de 1 decembrie. Un moment cu un evident impact emotional.

Acum, daca va fi construit un urias caz penal, avandu-l in epicentru pe Beke Istvan Attila, un secui certat, fara doar si poate, cu Constitutia Romanei si cu alte legi ale acestui stat, doresc sa-i informez pe reprezentantii SRI ca, treptat, dar in mod sigur, vor face din acest personaj un martir. In jurul si in apararea caruia se vor coaliza, in loc sa se desolidarizeze, noi si noi secui. Iar rezultatul acestui proces va fi dezastruos. Si va cantari mult mai greu decat consemnarea de catre SRI a unui succes indoielnic si a unui trofeu si mai indoielnic. Cel mult, intrucat suntem in luna decembrie si se face bugetul, institutia va putea obtine, din nou – oare a cata oara? – o suplimentare substantiala de fonduri.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii