Si cand este bine, este tot rau?   februarie 7th, 2016

srs_edit2-90x90Mai multi oameni politici si un cunoscut jurnalist, Mihai Gadea, au participat, zilele trecute, la cateva intalniri la Washington. Numitorul comun fiind un eveniment cunoscut, intrat in traditie, numit “Mic dejun cu rugaciune”. Pentru Romania este o cinste faptul ca in Statele Unite a fost invitat un grup relativ numeros si, fireste, cu aceasta ocazie, fiecare persoana si-a facut un program suplimentar. Care, pana la urma, este de promovare a Romaniei. Dar binele nu este bine. Traian Basescu si dupa el altii au tunat si au fulgerat. La fel se intampla si in ceea ce priveste legea preventiei. Domnul Valeriu Zgonea, ditamai presedintele Camerei Deputatilor, un om important in statul nostru de drept, da de pamant cu PNL. De ce? Pentru ca mai multi membrii PNL au indraznit sa se gandeasca la o lege a preventiei. Si asta, dupa opinia sa, reprezinta, nici mai mult, nici mai putin, decat un act criminal.

Ce inseamna, in definitiv, aceasta lege a preventiei?

Romanii beneficiaza, in virtutea legii, de o serie intreaga de facilitate de natura medicala. Cand afectiunile sunt deosebit de grave, tratamentul este indelungat, iar costurile suportate de stat, dar si de pacient, sunt pe masura. Statistic vorbind, este un fapt demonstrat ca romanii, mai putin educati in domeniul medical, amana, pana in ultimul moment, contact cu medical de specialitate. Merge la spital doar cand nu se mai poate altfel. Si, in aceste conditii, la ce s-au gandit liberalii?

Liberalii si-au propus ca printr-un act normativ sa-i puna pe romani in situatia de a-si investiga, din timp, starea de sanatate. O investigatie suportata, fireste, de stat. Prin actul normativ, cetatenii au posibilitatea ca, din cand in cand, si in orice caz inainte de a fi prea tarziu, sa se prezinte la un spital sau la o policlinica pentru a-si face analizele si investigatiile necesare. Astfel incat o eventuala afectiune sa poata fi descoperita din fasa. Si tratata corespunzator. Fara chinuri si fara costuri prea mari.

Nimic mai normal. Ma si mir cum a fost posibil ca o asemenea lege sa nu functioneze inca in Romania. Asa cum se intampla si in celelalte tari.

Desigur, actul normativ mai are o fata a medaliei. Cea asupra careia s-a repezit, ca o hiena, Valeriu Zgonea. Cetatenii care refuza sa mearga din cand in cand la investigatii medicale, pentru a preveni astfel acutizarea unor afectiuni, vor fi obligati sa suporte o parte din costurile materiale. Cum Dumnezeu ar putea fi educat altfel un cetatean in folosul propriei sale sanatati, decat garantandu-i un favor, si anume investigatia periodica, si sanctionandu-l daca isi risca viata si risca, in acelasi timp, si banii publici?

Ei bine, Valeriu Zgonea considera ca asta este o crima. Si ca un asemenea act normativ i-ar condamna pe romani la moarte. El a intors o realitate cu fundul in sus. Pur si simplu. De dragul politicii. O politica a la Trahanache.

De aceea, am intitulat asa cum am intitulat acest editorial. Din nefericire, pentru unii romani, cand este bine, este tot rau.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii