Procurorii in CSAT   februarie 26th, 2016

srs_edit2-90x90O solicitare interesanta. Si incitanta. Procurorii vor sa faca parte din CSAT. Iar cererea este lansata fix inaintea bilantului triumfalist DNA. Au ei ce cauta acolo?  Iata o intrebare care merita toti banii.

Solicitarea este facuta sub pretextul reprezentarii puterii judecatoresti in aceasta institutie a statului, care isi desfasoara activitatea sub palaria institutiei prezidentiale. Deci, prima intrebare care trebuie pusa si careia trebuie sa-i dam un raspuns este daca procurorii fac sau nu parte din puterea judecatoreasca?

Procurorii nu fac parte din puterea judecatoreasca. Niciunde in lume. Si nici in Romania, daca citim Constitutia. Ei sunt avocati ai statului. In practica insa, pentru a li se conferi o mai mare putere si o mai mare autoritate, lucrurile sunt mai amestecate. De pilda, ei fac parte, spre deosebire de avocatii partilor, din CSM. Desi nu ar trebui sa faca parte. Iar acolo, isi impart puterea cu judecatorii. Mai mult chiar, s-au suit cu picioarele pe magistrati. Si tot in practica, dandu-li-se mana libera, procurorii au gasit diverse modalitati, sprijiniti fiind si de SRI, de a-i controla pe judecatori. Sub diverse forme. Utilizand diverse metode.

Prin urmare, fie ar trebui schimbata Constitutia, fie ar trebui aplicata Constitutia. Constitutia nu poate fi schimbata decat dupa alegerile parlamentare si, in niciun caz, acum, cand a fost formulata solicitarea ca procurorii sa reprezinte puterea judecatoreasca in CSAT. Iar dupa alegerile parlamentare, va trebui sa existe o majoritate solida in Parlament pentru a face ceea ce nici USL, cu peste 60%, nu a putut face.

Asta se va intampla daca vrem sa impinge exceptionalismul romanesc foarte departe. Adica, sa fim printre rarele state din lume care ii confera procurorului statutul de judecator. Si poate daca am proceda astfel, ar trebui ca, pur si simplu, sa renuntam la judecatori. Procurorul sa ancheteze, sa judece si sa condamne.

In mod normal, pana dupa alegeri, acestei solicitari nu i se poate da, sub nicio forma, curs. Dar oare traim noi in normalitate? Isi mai poate imagina cineva ca procurorii au facut o asemenea solicitare fara a avea ceva in spate? Fara a le fi fost deschis drumul catre Consiliul Suprem de Aparare al Tarii?

Sunt sigur ca, foarte curand, vom afla ca, institutional, problema a fost rezolvata. Cu alte cuvinte, ca procurorii vor reprezenta justitia in CSAT, unde va mai exista un fotoliu rezervat acestora. Si ca acolo ei vor reprezenta, asa cum de altfel a si precizat procurorul general interimar, puterea judecatoreasca. Uite asa!

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii