Se declanseaza marea furtuna din PNL! De sus? De jos?   iunie 1st, 2016

srs_edit2-90x90A mai ramas foarte putin timp. Si este un fapt cert. Imediat dupa comunicarea rezultatelor de la locale, in PNL se declanseaza marea furtuna. Va fi cu ruperi de nori. Cu potop. Sau chiar cu tsunami. Este interesant sa incercam sa raspundem la intrebarea ce directie va lua aceasta lunga noapte, a cutitelor lungi, in care se cufunda liberalii. Va fi declansata de sus in jos? Sau de jos in sus? O a treia varianta nu exista.

Liberalii au ratat cateva mari oportunitati. As spune, istorice. Au decis un proces de unificare a dreptei pe care l-au ratat. Au propus un candidat propriu la alegerile prezidentiale, pe care nu au stiut sau nu au putut sa si-l adjudece dupa ce acesta a castigat. Sunt dupa doi ani de opozitei si se comporta asumandu-si costurile ca si cand ar fi la putere. Ar fi putut sa mature, in aceste alegeri, PSD si, in schimb, vor fi ei insisi maturati.

Unificarea dreptei nu s-a produs. Pentru ca, in timp ce a fost creat asa-zis marele Partid National Liberal printr-o fuziune, inceputa nu si terminata, intre PNL si PDL, pe scena politica au aparut alte partide ale dreptei. Cel putin doua. Ambele, ALDE si PMP, cu sanse reale de a intra in Parlament. Cat priveste fuziunea propriu-zisa, ea nu s-a produs nici pana azi. In consecinta, oastea liberala e ravasita din interior. Si incapabila sa actioneze unitar si in forta. E prima mare ratare.

PNL, vechiul PNL, a reusit sa obtina, pentru propriul presedinte, candidatura la cea mai inalta functie in stat. Klaus Iohannis a castigat. Spectaculos chiar. Dar, din acel moment si pana azi, intre presedinte si liberali, s-a creat o distantiere din ce in ce mai pronuntata. Dar nu de bun augur. Iohannis plateste pentru greselile PNL, iar PNL plateste pentru greselile lui Iohannis. In timp ce nici PNL si nici Iohannis nu sunt capabili sa fructifice succesele, atatea cate sunt. Intre PNL si Iohannis exista o bomba care fasaie, dand semne ca va exploda. Se numeste Guvernul Ciolos. In raport cu care liberalii s-ar distanta, dar nu pot. In consecinta, ei nu sunt nici la putere si nici in opozitie. Si Iohannis s-ar distanta de Ciolos, dar nici el nu poate. Acum, exista trei linii de forta care se trag, unele pe altele, in jos. In timp ce PSD face opozitie relativ robusta, fiind totusi la butoanele guvernarii, prin intreg aparatul de sub Executiv. Este a doua mare ratare.

Esecul PNL la alegerile locale va fi rasunator. Iar nota de plata va fi exemplara. Esecul cel mai vizibil va fi inregistrat la Bucuresti. Unde este limpede ca domnul Catalin Predoiu, cea de-a patra optiune de candidat intr-un interval extrem de scurt, va fi infrant, la scor, de Gabriela Firea. Iar Predoiu nu este orisicine. El este numarul unu politic pe Bucuresti. Deci, isi va frange gatul si in calitate de presedinte al organizatiei pe Capitala. Cand Iohannis a fost desemnat candidat prezidential, Predoiu a fost si el desemnat, din partea celeilalte aripi liberale, drept cadidat de prim-ministru. La momentul oportun, nu a fost sa fie. Pentru ca a fost desemnat Ciolos. Dupa alegeri, nu va fi sa fie. O data fiindca Predoiu, infrant la locale, se compromite politic si a doua oara fiindca liberalii, infranti in alegeri, nu au cum sa formeze o majoritate pentru a desemna prim-minstrul.

Toate acestea se stiu. Sunt premisele batalilei interne care urmeaza in PNL. Si care va fi devastatoare. Cu efecte pe termen lung.

Razboiul ar putea fi declansat de sus in jos. Incepand de la conducerea centrala. Care s-a angajat prea mult in esecul lui Predoiu. Care a actionat mult prea ineficient pentru mobilizarea propriului electorat in celelalte localitati ale tarii. Care s-a manifestat contradictoriu. Lipsit de curaj. Avand un comportament slugarnic. In raport cu presedintele. Si chiar cu Guvernul Ciolos. Este logic ca nota de plata sa o achite cei care stau in capul mesei. Si daca se intampla asa, unda de soc se va propaga in jos, pana la ultima organizatie.

Dar la fel de firesc este si un sens diametral opus al declansarii si desfasurarii undei seismice. Adica de jos in sus. La nivelul organizatiilor actualului PNL, aparent, s-ar putea spune ca rezultatele pot decide partajul. Cu alte cuvinte, daca intr-o localitate alegerile au fost pierdute, atunci urmeaza sa fie maturati de la conducere cei aflati  la comanda. Vechiul PNL sau nou PNL. Iar sefia urmeaza sa fie preluata de ceilalti. Dar ce se intampla in localitatile in care alegerile au fost castigate? Abia acolo se poate declansa scandalul. Pentru ca si unii si ceilati isi vor revendica succesul. In aceste conditii, detonatorul poate fi identificat, in mod starniu, tocmai in acele localitati in care liberalii au iesit invingatori.

Vom asista la rasturnari spectaculase. La caderi de capete. La sacrificii rituale in piata publica. La capatul carora, insa, nu exista nicio certitudine ca vom avea, in fine, un PNL, chiar daca mai mic, puternic si reformat. Dimpotriva, s-ar putea ca dezstrul sa se adanceasca.

In aceste conditii, si pe Klaus Iohannis il asteapta zile negre. Cu atat mai mult cu cat, daca PNL se rupe, se rupe, cu certitudine, in mai multe bucati. Dintre care unele consistente se vor duce spre partidele lui Basescu si Tariceanu. Ambele partide fiind ostile presedintelui.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii