A inceput razboiul intre Dragnea si Ponta   decembrie 13th, 2016

srs_edit2-90x90Al doilea razboi. Pentru ca dupa primul, atunci cand Victor Ponta a facut presiuni cu noua formatiune politica, Partidul Romania Unita, cu chiu, cu vai, a putut fi incheiat un armistitiu. Acum, instrumentul de presiune al lui Victor Ponta a fost castrat. Cu adevarat straniu insa este faptul ca fostul premier, vulnerabilizat prin pierderea alegerilor de catre PRU, este cel care ataca. Coincidenta face ca Victor Ponta sa fi deschis ostilitatile chiar in prezenta mea, intr-o emisiune a unei importante televiziuni de stiri. Cum se va sfarsi acest razboi?

Victor Ponta este cel care a facut pentru prima data, in public, o declaratie ferma legata de una dintre calitatile pe care ar trebui sa le aiba noul premier desemnat de PSD, si anume aceea de a fi chiar conducatorul partidului. Adica Liviu Dragnea. In principiu, afirmatia este cat se poate de corecta. Intreaga experienta si cultura politica ne spun ca un prim-ministru care este si conducatorul partidului majoritar este mai puternic si mai responsabil decat un prim-ministru doar sustinut de partid. In cazul particular insa, efectul acestei afirmatii este de tip pervers. Iar Liviu Dragnea a inteles mesajul subliminal.

Impingandu-l spre o candidatura de premier pe care Liviu Dragnea si-o doreste din tot sufletul, asumandu-si chiar riscuri in acest sens, Victor Ponta stie ca isi asaza partenerul politic pe un drum fara intoarcere. Daca presedintele Klaus Iohannis il refuza, invocand clauza penala si chiar un act normativ in vigoare, si daca, la capatul unui conflict constitutional, liderul PSD pierde, atunci, conform celor mai elementare reguli politice, pozitia sa in partid va fi atat de slabita, incat mazilirea devine garantata. In ciuda succesului istoric in plan electoral obtinut de PSD. Si este exact ceea ce doreste Victor Ponta. Sa il mazileasca pe Dragnea, pentru a reveni el insusi la butoane. Cu alte cuvinte, ca sa rezum, intorcand moneda pe cealalta fata, rezulta, conform logicii lui Ponta, ca, daca altcineva va fi propus finalmente de PSD pentru functia de premier, atunci acel altcineva ar trebui sa preia si presedintia partidului. Dar acesta este numai inceputul.

A doua lovitura, in a doua zi, respectiv luni seara, i-o aplica Victor Ponta lui Dragnea, culmea, din acelasi studio de televiziune si tot in prezenta mea. El afirma, citand din Constitutie, ca PSD, daca face majoritate absoluta, se prezinta singur la consultari cu presedintele Klaus Iohannis care, in conformitate cu legea fundamentala, va fi scutit sa mai deranjeze, in acest scop, alte partide. Intrebat de mine cum va face PSD majoritatea absoluta in conditiile in care ii mai lipsesc vreo doi parlamentari, Victor Ponta face, senin, o declaratie cu potential exploziv. Aceasta majoritate absoluta se poate obtine, spune el, prin preluarea unor parlamentari de la alte partide. Adica prin racolare. Ei bine, asemenea racolari, daca trebuiesc facute, nu trebuiesc si anuntate public. Cu atat mai putin de catre Victor Ponta. Liviu Dragnea niciodata nu ar fi comis o asemenea imprudenta.

Aceasta a doua afirmatie a lui Victor Ponta il pune pe partenerul sau, Liviu Dragnea, intr-o situatie neplacuta. Ii creeaza imagine unui sef de partid care umbla cu mismasuri. Care incearca, de dragul puterii, sa perverteasca vointa electoratului. Un electorat care a impartit, dupa criteriile lui si nu dupa criterii politicianiste, puterea diferitelor partide. Si iata ca, acum, vine cineva si declara senin ca ceea ce a hotarat electoratul se poate schimba. Chiar a doua zi.

Dincolo de faptul ca ii strica jocurile lui Liviu Dragnea si ii lezeaza imaginea, o asemenea afirmatie seamana raca si in alianta dintre PSD si ALDE. ALDE, condus de Calin Popescu Tariceanu, se bucura pentru propriul rezultat, dar si pentru rezultatul foarte bun obtinut de partenrul sau politic, PSD. Dar ALDE se mai bucura in secret, fara sa o declare, si pentru ca PSD, neavand majoritatea absoluta, este pus in situatia de a negocia cu partenerul sau mai mic. Iar negocierea inseamna adoptarea unor masuri ALDE in programul de guvernare, dar si stabilirea unui anumit algoritm de impartire a puterii si responsabilitatilor. Atat in Executiv, cat si in Legislativ. Planul, pana ieri secret, de a racola parlamentari de la alte partide, eventual chiar de la ALDE, cum a sugerat pervers Victor Ponta, ii sta in gat lui Calin Popescu Tariceanu. Si poate leza relatia sa cu Dragnea.

Iata numai doua argumente care pe mine unul m-au convins ca a reizbucnit razboiul dintre cei doi lideri politici dupa scurta pauza dedicata alegerilor. Culmea este ca cine va pierde si cine va castiga este o mare necunoscuta, intrucat un cuvant greu de spus il are si un important personaj politic din afara grupului. Acesta este presedintele Klaus Iohannis.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii