Radu Tudor lanseaza o noua bomba   septembrie 10th, 2009

  

Dosarul cu pagini fierbinţi

 

Foto Radu Tudor 2Câţiva lideri PSD cu acces la informaţii clasificate au avertizat în mod public că preşedintele Traian Băsescu ar avea „nişte probleme” dacă se desecretizează dosarul Omar Hayssam. Arhiva mai nouă sau mai veche a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI conţine, potrivit acestor politicieni, date şi informaţii care să-l pună într-o postură foarte dificilă pe actualul şef al statului.

Evident că nimeni nu poate contesta caracterul electoral în afirmaţiile celor de la PSD. Problema cea mai importantă e însă dacă în gestionarea crizei jurnaliştilor răpiţi şi a dispariţiei din România a „teroristului” Omar Hayssam s-au ascuns fapte grave, ce pot aduce atingere ordinii de drept. Presupuneri s-au făcut foarte multe.

Serviciile secrete, în special SRI şi SIE, au meritul incontestabil de a fi salvat viaţa unor tineri români, jurnalişti, a căror viaţă atârna de un fir de aţă.

Complicaţiile survin însă în jurul numelui Hayssam şi al legăturilor suspecte ale acestuia înainte şi după arestarea şi dispariţia lui din ţară.

Jocul politicianist al unor lideri PSD nu mă interesează absolut deloc. Cred că modul în care trafichează nişte informaţii spectaculoase îi descalifică. Dacă sunt bărbaţi, să le pună la dispoziţia Parchetului în ziua în care le dau publicităţii şi să ceară ani grei de puşcărie pentru vinovaţi.

Potrivit tuturor indiciilor la care am avut acces până acum, concluzia mea preliminară este că sirianul Omar Hayssam a avut parte de o eliberare controlată, cu aprobarea celor mai înalte niveluri decizionale în domeniul securităţii naţionale. Fuga lui a fost doar o simulare, bine regizată, pentru opinia publică. Şi pentru a oferi mai apoi oportunitatea preşedintelui României de a-i schimba din funcţii pe şefii serviciilor secrete numiţi de fostul preşedinte Ion Iliescu. Unul singur a fost recuperat, cel care se predase cu totul în ianuarie 2005 la Cotroceni.
 
De ce spun că plecarea lui Hayssam a fost o eliberare controlată la ordin şi nu un incident grav, aşa cum a fost indusă ideea până azi? Există o informaţie esenţială. Procurorul de caz, cel care se zbătuse zile şi nopţi să-l aresteze şi să-l trimită în judecată pe Omar Hayssam, a pledat în instanţă pentru eliberarea lui. Uluitor comportament al acuzatorului. Procurorul Ciprian Nastasiu, căci despre el este vorba, a făcut un aranjament cu Omar Hayssam. Pentru ca să scape din puşcărie, sirianul a făcut pe dracul în patru. Inculpatul a simulat, prin intermediul unor ajutoare bine plătite, că ar avea o boală foarte grea.

Şi i-a promis lui Nastasiu că îi va livra date şi documente în legătură cu o mare filieră de armament, având ramificaţii spre Orientul Mijlociu. Condiţia?

Eliberarea. Pactul dintre acuzat şi procuror a fost făcut cu aprobarea celor mai înalte foruri decizionale. Ciprian Nastasiu nu a făcut şi nici nu putea face de capul său o astfel de înţelegere.

A prezentat totul şefilor ierarhici, până la cel mai înalt. Şi astfel s-a dat verde operaţiunii de eliberare controlată a celui anchetat de terorism. Probabil Nastasiu visa şi el să dea lovitura ca procuror, instrumentând un caz senzaţional de trafic cu armament.

Sau poate alte influenţe, din zone înalte de putere, l-au pus în postura de a accepta decizia aceea ruşinoasă pentru oricare procuror acuzator, de a susţine în instanţă eliberarea inculpatului său, anchetat pentru terorism. Recent, unul dintre acuzaţii în cazul Lockerbie, un libian care zăcea de mult în puşcăriile scoţiene pentru un groaznic atentat, a fost eliberat doar în faza terminală a unei boli, ca să poată muri acasă. În cazul nostru, autorităţile s-au lăsat păcălite de o promisiune suspectă.

Sau îşi doreau cu orice chip să scape de Omar Hayssam, pentru că era depozitarul unor informaţii şi documente incomode pentru mulţi oameni puternici şi influenţi din România?

Foarte interesant e faptul că, după eliberarea controlată şi aprobată a teroristului sirian, procurorul Nastasiu a avut zilele numărate în Parchet. Cineva îi pusese gând rău. Întrebarea de atunci (şi acum) a oamenilor sistemului a fost următoarea: despre ce filieră de trafic cu armament a aflat Nastasiu de a devenit brusc indezirabil? Poate procurorul a fost foarte slab profesional şi tot ce a primit de la Hayssam a fost un bluff. Greu însă de crezut că nu s-au verificat, încrucişat, cu serviciile, nişte detalii pentru a confirma indiciile preliminare oferite de sirian, în scopul eliberării.

Până când nu va vorbi Nastasiu, nu vom putea lămuri pe deplin lucrurile. Dacă arhiva DGIPI poate aduce o rază de lumină în sensul acesta, să o facă rapid şi fără mizerii politice.

Vinovaţii nu trebuie să aibă nici culoarea roşie, nici portocalie. Ei sunt doar nişte puşcăriabili, care aşteaptă înfriguraţi viitorul.

 

(Articol preluat din “Jurnalul National”, 10.09.2009)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

6 comentarii

septembrie 10th, 2009 at 18:44
sorge spune:

Cred ca se bat cap in cap 2 informatii in acest articol :
Nastasiu ofera un DEAL arestatului Omar [ne spui ca s a mers pina la CEL MAI INALT NIVEL ]
Filiera de trafic cu armament ,incerci sa ne spui ,ca vine din aceiasi directie ,a celui care elibereaza pe Omar .
Daca Nastasiu avea aprobarea de sus nu mai devenea indezirabil .
Imi aduc aminte despre un trafic de armament ,prin 93-94 ,in care a fost implicata o firma de transport VALAHIA .[nu mai stiu in ce ziar a fost facuta dezvaluirea ],imi mai aduc aminte de un oarecare consul roman pe nume POROJAN ,implicat cu un trsnsport de arme de patrimoniu luate dintr un depozit de la TG. JIU ,tot cam atunci .
Afaceri cu armament s a tot facut si inainte de 89 si dupa ;din cind in cind mai razbatea cite o stire de la un participant nemultumit de imparteala si dadea informatia la presa . Acum este la fel numai ca este campanie electorala .
Perceptia oamenilor de rind este de nepasare ,pt ca ei nu sint atinsi in nici un fel si ei pur si simplu nu inteleg nimic .

septembrie 10th, 2009 at 20:32
fakt spune:

o cautare pe google dupa Hayssam congo rachete v-ar putea indica cam despre ce filiera de traficanti de armament avea cunostinta Omar

septembrie 10th, 2009 at 21:02
L Grig spune:

Omar:
> S-a comportat ca un bun roman, intermediind vanzari/exporturi din stocurile fabricilor de munitie si armament si aducand in tara valuta sau bunuri de consum (tigari, bauturi, etc. – v. Tigaretele) + bani la partid + comisioane la prieteni
> A fost un mare investitor roman (mai este cetatean roman?…) participand si castigand importante licitatii de vanzari organizate de stat (privatizarile)
> Cand a aparut treaba cu jurnalistii, a intrat / afostbagat si el „ca musca’n lapte” – lovit colateral. Ca bun roman ce este, n’a luat cu el bogatiile (la TV i s-a luat un interviu si isi estima averea la peste 100 mil. USD), le-a lasat la urmasi (care urmasi?…). Precis insa ca a luat cu el un CD, Flash 8Gb, ceva.
> E in continuare f.f. valoros pt. cei care-l tin acum, tocmai pt. ca e un BUN ROMAN! Chiar si pt. ca a facut ca o tara care tocmai intra in NATO sa ramana intr-o zi, dintr-un foc, fara sefi la servicii si fara capul armatei (maturati ca incompetenti nu?)!
[Murphy: Daca o fringhie are un capat, atunci are precis inca unul.]
[Tot Murphy: Dupa ce lucrurile s-au inrautatit suficient de mult, ciclul se repeta. – referire la Ciorogarla, etc.]

septembrie 10th, 2009 at 23:01
Robert Horvath spune:

ROMANIA REPREZINTA CEL MAI MARE PERICOL PENTRU SECURITATEA STATELOR UNITE. Armele AK -47 AU INVADAT AMERICA. Fabricate la Cugir ele
patrund pe piata americana prin intreprinderile de stat Romtehnica si Romarm.
Actiunile sunt cordonate de Aurel Cazacu, şeful Direcţiei Generale Industria de Apărare. ( a demisionat acum cateva zile ), partener de companie cu Mircea Basescu.

Obama to Seek New Assault Weapons Ban, It would help cut down on Basescu flow of guns !
ABC NEWS

UNITED STATES HOUSE OF REPREZENTATIVES’
COMMITTTEE on FOREIGN AFFAIRS
ASSAULT WEAPONS
Chairman of the House Western Hemisphere Subcommittee Leads
Letter with 53 Members of Congress

THE WHITE HOUSE
PREZIDENT
BARACK OBAMA

Dear Mr. President:
The alarming prevalence of imported assault weapons in the US has put our nation’s police officers at risk. Returning to the Bush 41/Clinton enforcement of the ban on imported assault weapons will protect our brave police forces and all people throughout New York and the United States,” said Rep. Engel.
As a result, the civilian firearms market is flooded with imported, inexpensive military-style assault weapons, primarily from Romania. Importers are also able to skirt the restrictions by bringing in assault weapons parts and reassembling them with a small number of US-made parts. Assault weapon “parts kits” for assembly by individuals are also being imported. ATF has further weakened the prohibition by placing certain extremely problematic assault rifles on the „curios or relics” list, making certain firearms automatically eligible for importation.
Not only is the violence in Mexico already spilling over the border into the U.S., but the prevalence of imported assault weapons in the hands of criminals has made “officer survival” a critical issue for many urban law enforcement agencies.  The Miami Police Department has reported a steep rise in the number of murders and other crimes committed with assault weapons; a Romanian WASR-10 (AK-type) assault weapon was used to kill two Fairfax, Virginia police officers in 2006; a Romanian WASR-10 assault weapon was used in a mass shooting that left eight dead at a mall in rural Omaha, Nebraska in 2007.  The Associated Press conducted an analysis showing that the number of romanians
AK variants traced to crime by ATF has increased from 1,140 in 1993 to 8,547 in 2007. 
We ask that you direct ATF to act in accordance with the 1968 Gun Control Act and return to enforcing the ban on the import of all assault weapons, both those that are fully manufactured abroad as well as those imported as parts.  By restoring these important restrictions, we will be able to help reduce violence here in the United States, while also sending an important signal to our friends in Mexico.  Thank you for your attention to this urgent matter.
Reported by
Robert Horvath New York http://www.devagallery.com Sept 10, 2009

noiembrie 18th, 2009 at 15:07
coco spune:

buna ziua, vreau si eu adresa de blog al analistului radu tudor