“Calatorie intr-un picior”, primul roman scris de Herta Muller dupa ce a parasit Romania, in pregatire la Humanitas   august 13th, 2010

HERTA

Herta Muller este un nume cautat in librariile din Romania, mai ales dupa ce scriitoarea germana de origine romana a castigat, anul trecut, Premiul Nobel pentru literatura. “Calatorie intr-un picior”, primul roman scris de Herta Muller dupa ce a parasit Romania, se afla in pregatire la Editura Humanitas Fictions, in seria de autor “Herta Muller”, potrivit Agentia de Carte.

„Irene, personajul principal, pleaca din cealalta tara, din tara Dictatorului, in Vest… Herta Muller reuseste sa construiasca o naratiune in care fiecare cititor se simte apatrid si lipsit de aparare. Limbajul descrierilor este dur. Doar acolo unde lucrurile insesi sunt reci, scriitoarea isi ia libertatea unui limbaj poetic stralucit, fara a incerca prin acesta o evadare.“, a scris Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Herta Muller s-a nascut la 17 august 1953 in satul Nitchidorf. Dupa absolvirea studiilor de filologie germana si romana, lucreaza pentru scurt timp ca traducatoare intr-o fabrica din Timisoara, de unde este concediata din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. In 1982 debuteaza cu volumul de povestiri Niederungen (Tinuturile joase), masiv cenzurat, a carui versiune originala avea sa apara in Germania, in 1984. Amenintarea Securitatii continua, obligand-o pe Herta Muller sa emigreze in RFG, in 1987. Publica romane: „Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt” (Omul e un mare fazan pe lume, 1986), „Reisende auf einem Bein” (Calatorie intr-un picior, 1989), „Inca de pe atunci vulpea era vanatorul” (Der Fuchs war damals schon der Jager, 1992; Humanitas Fiction, 2009), „Animalul inimii” (Herztier, 1994), „Leaganul respiratiei” (Atemschaukel, 2009; Humanitas Fiction, 2010), volume de eseuri, intre care „Hunger und Seide” (Foame si matase, 1995), „Der Konig verneigt sich und totet” (Regele se inclina si ucide, 2003), volume de povestiri, precum si volume de poezie din colaje.

Herta Muller este laureata a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatura Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2005). Academia Suedeza ii atribuie, in 2009, Premiul Nobel pentru literatura.

D.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii