Studiu: Salarii egale pentru femei si barbati? Poate in 2067   august 19th, 2010

Foto: southernct.edu

Foto: southernct.edu

Conform unui studiu al Chartered Management Institute, femeile vor trebui sa astepte inca jumatate de secol pentru a spera ca vor fi platite la fel ca reprezentantii sexului masculin. Anul 2067 ar putea rezolva problema,  scrie guardian.co.uk.

In acest studiu se mai arata ca tot femeile sunt afectate intr-o mai mare masura de recesiune. Dintre angajatii concediati in ultimele 12 luni, majoritatea sunt femei. Britanicele sunt platite 21% mai putin fata de barbati, in timp ce in alte 27 de state, procentul scade la 18%, conform unei statistici Eurobarometer.

Un raport din 2008 al europarlamentarei Edit Bauer, membra a Partidului Popular European din Slovacia, arata ca in Uniunea Europeana femeile castiga in medie cu 15% mai putin decat barbatii si cu pana la 25% mai putin in sectorul privat. Raportul mai adauga ca diferentele de remunerare variaza intre 4% si peste 25% in statele membre si aceasta diferenta nu pare a se diminua in mod considerabil.

Tratatul de la Roma, din 1957, a fost primul de acest tip de pe batranul continent care s-a ocupat de problema salarizarii femeilor si barbatilor. In pofida celor 50 de ani de reglementari in acest sens, situatia ramane neschimbata in practica. In ceea ce priveste continentul american, presedintele Barrack Obama a semnat in 2009 un nou act care va permite persoanelor afectate de acest fenomen sa dea in judecata angajatorul mai usor. Tot SUA au dat, in 1963, Actul Echitatii Salariale, care dorea sa elimine discrepantele referitoare la nivelul de salarizare a barbatilor si femeilor.

Mai mult, 12 aprilie a fost declarata Ziua Echitatii Salariale de catre National Committee on Pay Equity, o organizatie care militeaza pentru abolirea diferentelor pe criterii de sex si rasa in ceea ce priveste remunerarea angajatului.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii