Moscova sfideaza Chisinaul, felicitand in mod oficial Transnistria   septembrie 2nd, 2010

Foto: agenda.ro

Foto: agenda.ro

Federatia Rusa a felicitat in mod oficial Transnistria, care sarbatoreste joi 20 de ani de la proclamarea unilaterala a independentei, ignorand astfel pozitia Executivului moldovean.

In cadrul unei declaratii speciale, acesta solicitase in mod explicit comunitatii internationale sa se abtina de la astfel de actiuni, transmite Info-Prim Neo, consultat de NewsIn. Felicitarile Moscovei au fost transmise prin vocea ambasadorului Federatiei Ruse in Republica Moldova, Valerii Kuzmin, in cadrul unei sedinte festive desfasurate miercuri la Tiraspol.

Potrivit Agentiei Novii Reghion, Kuzmin a felicitat Transnistria in numele ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, promitand totodata sa acorde si in continuare ajutor populatiei din regiune. In acelasi timp, ambasadorul rus a reiterat pozitia Moscovei, potrivit careia „conditiile obligatorii pentru o formula sigura si echitabila a reglementarii conflictului tin de asigurarea dialogului bazat pe egalitatea partilor, dar, intr-o masura nu mai mica, de dezvoltarea Republicii Moldova pe calea consolidarii neutralitatii si democratiei, prin fortificarea constitutionala a neutralitatii acestui stat”. In acest context, a subliniat oficialul, “Transnistriei trebuie sa i se ofere un statut garantat deosebit de sigur”.

Ambasadorul Federatiei Ruse a atentionat totodata ca „operatiunea pacificatoare, cu caracter de unicat, de pe Nistru, constituie una din pietrele unghiulare in arhitectura pacii si securitatii in regiunea respectiva, iar despre transformarea acesteia intr-o misiune internationala de asigurare a pacii, alcatuita din observatori militari si civili, se poate vorbi doar in contextul coordonarii de catre partile implicate in conflict a parametrilor concreti ai reglementarii definitive”. „Transnistrenii pot conta ferm ca Rusia, in calitate de mediator, se va tine de principiile de reglementare, elaborate de comunitatea internationala cu incepere din anul 1992, va aduce o contributie eficienta in asigurarea pacii pe Nistru, conducandu-se de interesele consolidarii stabilitatii in aceasta regiune a Europei”, a mai spus Kuzmin. „Suntem predispusi sa actionam in aceasta directie si in cadrul noului format de parteneriat strategic, in curs de elaborare, dintre Federatia Rusa si Uniunea Europeana, in sfera politicii externe si securitatii, si in cadrul organizatiilor pentru securitate si colaborare in Europa, si in alte formate internationale”, a precizat ambasadorul rus.

Valerii Kuzmin a facut aceste afirmatii dupa ce, la 1 septembrie, Guvernul Republicii Moldova a difuzat o declaratie prin care „dezaproba marcarea cu fast a celor 20 de ani de la autoproclamarea regimului neconstitutional in raioanele de est ale tarii”. „Consideram neavenite si orice gesturi care ar incuraja ideea miscarilor separatiste, create in pragul destramarii URSS. Atunci fosta oligarhie sovietica a organizat, in regiunile unde existau premise, actiuni de nesupunere fata de autoritatile republicilor-membre, pentru a impiedica obtinerea independentei acestora”, se explica in declaratia Executivului moldovean.

Alina Olteanu

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii