Proteste pe covorul rosu de la Venetia   septembrie 2nd, 2010

venice_film_festival_golden_lion_01

Festivalul de Film de la Venetia a debutat ieri cu… proteste pe covorul rosu pe care erau asteptate sa paseasca vedetele cinematografiei mondiale. Adevaratul star al serii a fost, din pacate, Politica. Inaintea aparitiei actorilor, 12 politisti au defilat alaturi de manechinele lor, care aveau un pumnal infipt in spate. A fost un protest fata de taierea fondurilor pentru siguranta publica. Titlul „filmului”: „Ne-au injunghiat pe la spate”. A doua runda a constat in fluieraturile adresate secretarului Presedintiei Consiliului, Gianni Letta, intampinat cu un „Du-te acasa!”, adresat de altfel si celorlalti oameni politici prezenti. Reactia a fost generata de faptul ca inca nu se stie unde s-au dus fondurile pentru Palatul Festivalului, care ar fi trebuit sa fie inaugurat, dar a carui finalizare se pare ca nu va avea loc nici in 2011, citim intr-o corespondenta de la Venetia postata pe site-ul cotidianul.ro

De altfel, cea de-a 66- a editie a festivalului a debutat intr-o atmosfera marcata de tensiunile dintre lumea cinematografiei italiene si guvernul condus de Berlusconi, care a decis sa reduca drastic finantarile publice, producatorii si regizorii de film luand in calcul inclusiv boicotarea festivalului venetian.

Festivalul insa a fost deschis aseara cu doua melodrame. „Black Swan”, asteptatul film al regizorului american Darren Aronofsky (distins cu „Leul de Aur in 2008 pentru „The Wrestler”), un thriller psihologic din lumea baletului, ce o are ca protagonista pe Natalie Portman. Coloana sonora este muzica lui Ceaikovski, „Lacul lebedelor”. Natalie Portman ii are alaturi pe actorul francez Vincent Cassel.

Cea de-a doua pelicula proiectata aseara a fost „Machete” de Robert Rodriguez si Ethan Maniquis (in afara concursului), care a deschis proiectiile de la „La miezul Noptii”, o poveste despre un senator rasist din Texas, interpretat excelent de Robert De Niro, despre emigrantii care traverseaza ilegal granita dintre SUA si Mexic si despre traficantii de droguri.

Tot aseara a putut fi vizionat filmul „L’Amore buio” (Dragoste oarba), realizat de Antonio Capuano, un poet care a creat un dialect de insulte. In stilul specific autorului lui, filmul este o critica adusa burgheziei, o focalizare asupra clasei proletariatului.

Editia din acest an a festivalului abunda in documentare, dintre care 19 sunt lungmetraje, producţii de cine-verite, filme-portret ale unor personalitati, cum ar fi Vittorio Gassman, Joaquin Phoenix, Luciano Ligabue, Dante Ferretti, banditul Vallanzasca, Elia Kazan, Goffredo Lombardo, Ennio Flaiano. Este prima data cand nume sonore, ca Manoel de Oliveira, Marco Bellocchio, Martin Scorsese, Gabriele Salvatores, Giuseppe Tornatore se regasesc in sectiunile laterale, si nu in selectia oficiala. In total, 174 de titluri, intr-o diversitate de stiluri.

Festivalul de Film de la Venetia se va inchide saptamana viitoare cu adaptarea lui Julie Taymor dupa Shakespeare, „The Tempest”. Premiul Leul de Aur va fi oferit pe 11 septembrie.

Corespondenta de la Venetia o puteti citi integral AICI

D.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii