Elvetia aproba o lege prin care banii dictatorilor vor fi blocati   septembrie 14th, 2010

krlphotography.typepad.com

Camera Inferioara a Parlamentului elvetian a dat unda verde unei legi care va permite autoritatilor federale sa confiste fondurile ilicite ale dictatorilor din tarile considerate „fragile”, iar banii vor fi returnati unor agentii nationale care sa se ocupe efectiv cu promovarea libertatii si democratiei in acele tari, informeaza cotidianul portughez Jornal do Dia.

Legea a trecut cu 114 voturi favorabile si 49 impotriva, iar in text se precizeaza ca vor fi blocate conturile aflate in contencios, dar asta doar pentru o perioada care sa nu depaseasca 10 ani. Decizia de confiscare trebuie decretata de catre Tribunalul Administrativ Federal la cererea guvernului de la Berna si va permite autoritatilor sa remita banii nu rudelor sau mostenitorilor dictatorilor, ci unor organizatii nationale legitime, cu conditia ca banii sa fie folositi pentru cresterea nivelului de trai a populatiei autohtone, pentru intarirea sistemului judiciar sau pentru combaterea criminalitatii.
In capul listei se afla Haiti, cu suma de 5,7 milioane de dolari pe care clanul fostului dictator, Jean-Claude “Baby Doc” Duvalier, doreste sa-i recupereze. Desi un tribunal local permisese, intr-o prima faza, deblocarea fondurilor, deoarece faptele erau prescrise, Tribunalul Federal a anulat decizia, motivand ca nu poate fi vorba de prescriere atunci cand este vorba despre grave incalcari ale drepturilor omului. De altfel, Guvernul vrea sa extinda legea si in acest sens, tocmai pentru a se evita ceea ce s-a intamplat anul trecut, cand urmasii fostului dictator al Zairului, Mobutu Sese Seko, au cerut si primit sumele colosale obtinute de defunctul regim din trafic de armament sau din exploatarea propriului popor. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii