Analiza El Pais: Este imposibila crearea a doua state independente cu capitala la Ierusalim   septembrie 16th, 2010

http://blogs.elpais.com

Solutia existentei a doua state independente, ambele avand capitala la Ierusalim, proclamata cu voce  tare inaintea debutului oricaror discutii bilaterale israelo-palestiniene, este conditionata de rezolvarea problemei coloniilor evreiesti din teritoriile ocupate.

Negocierile care au loc in prezent in statiunea egipteana Sharm el Sheik nici macar nu sunt destinate sa puna capat existentei asezarilor ilegale israeliene din Cisiordania si Gaza, ci doar sa-l convinga pe premierul Benjamin Netanyahu sa prelungeasca perioada in care constructia de noi colonii sa fie inghetata. Daca seful guvernului de la Ierusalim isi da acordul, echipa sa ministeriala, formata din partide de dreapta nationaliste si radicale ultra-ortodoxe, ar putea sa cada. Daca, dimpotriva, va permite reluarea constructiei de noi implantari, ii va sfida pe Barack Obama si intreaga comunitate internationala. Un scenariu deloc nou, atrage atentia El Pais.

Un pas inainte si doi inapoi

Potrivit organizatiei non-guvernamentale B’Tselem, un ONG israelian care recenzeaza violarile actelor internationale comise de statul evreu in teritorii, Israelul controleaza 42 % din teritoriul Cisiordaniei cu numai 1 % teren construit. Asezarile din Cisiordania si Gaza au inceput sa apara peste noapte dupa 1967, la sfarsitul Razboiului de Sase Zile. Zece ani mai tarziu existau 31 de localitati cu 4.400 de locuitori, iar in 1987 ajunsesera la 110, locuite de 57.900 de coloni, imensa majoritate imigranti din URSS si din tarile din Europa de Est. Pe de alta parte, in 1997, primul recensamant de dupa caderea comunismului in Europa, fapt ce a permis emigrarea masiva din tarile de acolo a tuturor evreilor care mai ramasesera, existau 122 de orasele populate de exact 152.277 nou-veniti si, in sfarsit, acum trei ani, in 2007, ultimele date disponibile spuneau ca existau 559.200 de colonisti. Deci, aproape o progresie geometrica.

Nicio solutie concreta

Odata abandonate Acordurile de la Oslo si rupta in bucati Foaia de Parcurs, miscarea colonistilor, care este cea mai importanta din peisajul politic actual israelian, creste si prinde radacini intr-un pamant care, potrivit legislatiei internationale, nu este al ei. Fiecare colonie inseamna militari, controale, santuri de aparare, ziduri de supraveghere, foisoare si sarma ghimpata, precum si drumuri si poteci pentru uzul exclusiv al lor care leaga coloniile intre ele ca un paienjenis. In concluzie, presupusul teritoriu palestinian arata ca un svaiter si, probabil, acesta este si scopul. Adica, un teritoriu cat mai mare pe care sa fie o populatie palestiniana cat mai putina.

http://blogs.elpais.com

traducere si adaptare de Octavian METONI

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii