Le Figaro: Viviane Reding, „femeia in rosu” care sfideaza Franta   septembrie 16th, 2010

le fgaro.fr

Guvernul de la Paris este criticat din toate directiile dupa decizia de expulzare a romilor aflati ilegal pe teritoriul sau.  Le Figaro constata ca toti greii acestei lumi si toate mediile sunt impotriva Hexagonului.Daca Parlamentul European, Comisia Europeana, Vaticanul erau deja trecute la „pozitii cunoscute”,  de curand, Statele Unite, tara care a trimis de doua ori soldati numai in secolul trecut in Franta pentru a salva democratia, s-a raliat acestor voci.

Astazi chiar, acelasi lucru l-a facut si Jose Manuel Barroso care, desi initial refuzase sa critice Parisul, a avut o „intrevedere pe un ton extrem de ridicat cu presedintele Sarkozy”, ocazie cu care a criticat incriminarea romilor in circulara care cerea desfiintarea taberelor acestora.  Ultima pe lista este Viviane Reding, comisar european pentru justitie si drepturi fundamentale ale omului. „Femeia in rosu”, asa cum o denumeste cotidianul citat, „reprezinta lupta biblica dintre David si Goliat”, noteaza jurnalistul de la ziarul citat.

Zazanie la Paris

„Ce musca a piscat-o pe doamna aceasta? Inacceptabil”, considera anturajul presedintelui Sarkozy, „Derapaj inadmisibi”, sustine Pierre Lellouche, ministrul pentru Afaceri Europene, „Amalgam fara nicio logica”, afirma Michel Barnier, comisar european pentru pietele interne. Declaratiile lui Viviane Reding, care spus ca „ceea ce se intampla in Franta de azi aduce aminte de Europa de dinainte de 1945”, au adus relatiile franco-luxemburgheze la cel mai jos nivel. Este vorba despre cea mai mare tara a Uniunii Europene si de micutul Luxemburg, cel mai bogat membru al UE. Desi premierul Marelui Ducat, Jean-Claude Juncker, a replicat, in apararea lui Viviane Reding, ca „este o femeie cu mult bun simt, care si-a facut studiile la Sorbona, in niciun caz nu poate fi socotita ca fiind anti-franceza. Declaratiile ei implica postul pe care-l ocupa, s-a simtit obligata sa intervina atunci cand a considerat de cuviinta ca undeva in Europa, sunt incalcate drepturile omului. Este o declaratie europeana, nu poate implica tara ei de origine, Luxemburgul. Declaratiile unor deputati de la Paris, care spun ca romii ar trebui cazati in Marele Ducat, sunt cel putin deplasate”, considera seful Guvernului din Luxembourg-Ville.

O noua Doamna de Fier?

Profund atasata valorilor europene, comisar in trei mandate incepand cu 1999, vorbind fluent cele trei limbi oficiale ale Uniunii, respectiv franceza, engleza si germana, „Viviane este un animal politic”, afirma unul dintre colaboratorii ei apropiati. „Daca simte un punct slab, loveste fara mila. Totusi, cateodata, merge prea departe…”. Deocamdata, desi discutiile sunt in toi, nicio procedura de incalcare a tratatelor europene nu a fost lansata impotriva Frantei, nici macar nu s-a decis acest lucru, iar chemarea la bara pentru explicatii in fata Curtii de Justitie este cel putin improbabila. Totusi, Bruxellesul asteapta explicatii oficiale asupra faimoasei circulare care-i viza, in mod explicit, pe romi si, mai mult decat atat, doreste din partea Frantei o declaratie politica scrisa, negru pe alb, potrivit careia nu a facut, nu face si nici nu va face vreo discriminare intre romi si alti reprezentanti ai altor etnii. Asupra acestui punct, Eric Besson si Pierre Lellouche o asigurasera, verbal, insa, pe doamna Reding, la sfarsitul lunii august. Din pacate, desi se calmase, scandalul a reaparut din cauza acelei circulare despre care nimeni nu spune ca a fost abrogata, de fapt.

Cariera politica de viitor

Batalia dintre micuta doamna in taior rosu si statul francez seamana cu lupta dintre David si Goliat. Oricum, Viviane Reding nu este chiar necunoscuta in establishment-ul european. Si nici macar nu este prima oara cand atinge corzi sensibile. „20 de ani petrecuti in Parlament si mai bine de 10 in cadrul comisiilor i-au asigurat sute de relatii si mii de adrese sau numere de telefon. „”Stie sa traga sforile al naibii de bine”, spune un coleg de-al ei. „De fapt”, continua acelasi personaj sub protectia anonimatului, „premierul luxemburghez Juncker a numit-o de trei ori consecutiv comisar european tocmai ca sa scape de ea, nu o vrea sub nicio forma in Marele Ducat”. Deasupra ei este Catherine Ashton, adica un fel de ministru european al afacerilor externe. Dar, in lipsa lui Jose Manuel Barroso, ea este cea care este cel mai important om din Europa.

traducere si adaptare de Octavian METONI

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii