Cluj: Operatie robotica pe tiroida in premiera nationala   septembrie 23rd, 2010

Profesorul Nicolae Constantea, cel care a coordonat echipa de medici (foto: ziuadecj.ro)

O echipa de medici a Spitalului Municipal din Cluj-Napoca a efectuat marti prima operatie de tiroidectomie robotica transaxilara. Interventia chirurgicala este una extrem de complexa, putine operatii de acest fel avand loc in lume, noteaza Ziua de Cluj.

Printre avantajele unei astfel de interventii se numara lipsa de cicatrice, riscuri foarte reduse de afectare a zonei din apropiere, precum si disconfort postoperatoriu minim.

“In 2008 a fost prima interventie de acest fel din lume si de atunci au mai avut loc doar cateva in Franta, in Belgia si se incearca acum in Italia. Interventia are si niste rezultate cosmetice deosebite. Incizia este practic invizibila, fiind in axila. Este foarte important riscul minim de lezare a nervului. Mai mult, sangerarea este mica, aproape nula, iar disconfortul postoperatoriu, minim”, a explicat profesorul universitar Nicolae Constantea, cel care a condus echipa de medici.

Astfel, bolnavul operat se poate intoarce acasa chiar a doua zi, asta in conditiile in care interventia “clasica” necesita aproximativ patru zile de spitalizare.

“Datorita vederii tridimensionale si maririi de 10 ori a imaginii pe care le asigura acest robot, metoda este foarte eficienta pentru cei care sufera de cancer tiroidal, face posibila o disectie minutioasa si extirparea ganglionilor”, a explicat directorul Spitalului Clujana.

Miercuri a mai fost efectuata o a doua operatie de acest gen. Cele doua paciente care au beneficiat de interventiile chirurgicale nu au platit nimic, pentru ca sunt inscrise intr-un program national de chirurgie robotica. Robotul face parte din dotarile spitalului clujean din luna decembrie a anului trecut si a fost utilizat pana acum la 75-80 de interventii.

Citeste mai multe AICI

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii